Geplaatst op: 16-03-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Drie technologietrends: Metaverse, ChatGPT en Blockchain

Drie technologietrends: Metaverse, ChatGPT en Blockchain
Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

De ITB in Berlijn had een omvangrijk congresprogramma. De redactie van NRIT pikte de krenten uit de pap en doet deze week verslag. Vandaag drie technologische megatrends: Metaverse, ChatGPT en Blockchain. 

Metaverse

Caroline Bremner van Euromonitor International vertelde alles over kansen en mogelijkheden voor travel met de zogenaamde Metaverse.

De metaverse is een virtuele wereld waarin gebruikers in realtime kunnen communiceren met andere gebruikers in een computergegenereerde omgeving. Het is vaak een meeslepende en interactieve virtual reality-ruimte die zich uitstrekt over meerdere platforms en apparaten, waaronder gameconsoles, sociale-mediaplatforms en andere online communities. De metaverse heeft de potentie om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we met elkaar omgaan, media consumeren en online zakendoen.

2 miljard consumenten opgegroeid met de metaverse

Volgens Bremner moeten we de metaverse niet onderschatten omdat er 2 miljard consumenten aan komen die zijn opgegroeid met de metaverse. Het gebruik is nu al indrukwekkend waarbij 25% van de consumenten 1 uur per dag in een metaverse actief is. Het is de verwachting dat in 2030 in totaal 1 miljard mensen in een metaverse doorbrengen. Ook de potentie is groot want uit onderzoek blijkt dat al 50% van de consumenten is geïnteresseerd in een metaverse experience. Voorbeelden van metaverse zijn Decentraland, Axie Infinity, Horizon, Sandbox, Fortnite of Roblox.

Grote betekenis voor travel

Maar wat betekent dit voor travel en tourism? In potentie heel veel want 30% van de reizigers wil graag een vakantiebestemming van tevoren bekijken. Inmiddels heeft de industrie het al opgepakt en zijn diverse hotelketens actief in de metaverse, heeft bestemming Barbados een ambassade in Decentraland, zet Helsinki in op digital twin games en is Seoel de eerste stad met een metaverse van de stad.

De kracht van de metaverse zit volgens Bremner in het succesvol realiseren van een link tussen de echte en de virtuele wereld.

ChatGPT

Leila Summa van PlayToChange nam de aanwezigen mee in de hype van het moment: Chat GPT. 

Wat betekent deze AI-chatbot voor travel en toerisme. "ChatGPT zal radicaal de manier hoe we met machines praten veranderen.” Dat komt omdat het simpel is. Je hoeft alleen een vraag te stellen en krijgt antwoorden. Bovendien leert het continu door de AI. "Het gaat om menselijke antwoorden op vragen van mensen. En dat maakt het zo aantrekkelijk. Het groeit bovendien en de antwoorden worden steeds beter.”

ChatGPT is volgens Summa geen killer van de branche en banen. Er zijn juist volop kansen om geautomatiseerd betere mails en productbeschrijvingen te maken. Het is de verwachting dat ChatGPT en andere varianten snel in de zoekmachines zullen worden geïntegreerd. Het zal de geautomatiseerde conversatie met klanten revolutionair verbeteren.

ChatGPT als reisgids

Daarnaast zal het gebruik van toeristische informatie revolutionair veranderen. Waar je nu nog op de vraag ‘Wat zijn de must-sees van Berlijn’ talloze websites moet doorworstelen, krijg je van ChatGPT gewoon het antwoord. "Dertig jaar geleden vroegen we dat aan de reisagent, 10 jaar geleden was Google onze belangrijkste informatiebron en al heel snel zal dat ChatGPT worden.” En we staan volgenms Summa nog maar aan het begin van deze onwaarschijnlijke reis.

Blockchain

Wat al jaren een belofte is die maar niet wordt ingelost, is Bockchain. Alleen in de crypto’s is blockchain gemeengoed. Toch moeten we volgens Alexander Knauer van de Hochschule Mittweida Blockchain nog niet afschrijven. "Het is potentieel heel waardevol omdat het de ‘middle man’ uit de transactie haalt. Maar als je elkaar vertrouwt, heb je geen blockchain nodig. Blockchain is the trustmachine.”

Wat Bockchain parten heeft gespeeld, is de valse verwachting dat het om productinnovatie zou gaan maar dat is volgens Knauer niet het geval: "Blockchain gaat om systeeminnovatie.” En systeeminnovatie duurt veel langer.

Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, technologie

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.