Geplaatst op: 23-03-2023
Auteur: Marc Gerlings

Hanzejaar opent met koggejagen

Samenwerking dmo's negen steden

Hanzejaar opent met koggejagen
Kampen opent Hanzejaar met koggejagen. Foto: Hanzesteden Marketing / Tennekes

Zaterdag 1 april is de aftrap van het Hanzejaar in Kampen en een van de grootste attracties is het koggejagen. De aftrap is in het hele land zichtbaar via een live tv-show.

 

Het Hanzejaar wordt georganiseerd door de negen samenwerkende Nederlandse Hanzesteden in Oost-Nederland. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle zijn een belangrijk referentiepunt voor de Europese geschiedenis en de ontwikkeling van de stedelijke samenleving. Reden om extra betekenis te geven aan ruim 800 jaar Hanze gedachtengoed. Het feestjaar wordt groots gevierd met een omvangrijk programma van evenementen en activiteiten. Een voorproefje daarvan wordt tijdens de openingsdag getoond tijdens een TV show met optredens en podiumactiviteiten. De programmering bestaat onder meer uit het koggejagen en vlootschouw tot ‘Tech Feast’ en openluchttheater.

 

Wat is koggejagen? De mythe van zeilende koggen wordt ontkracht 

Op 1 april wordt het Hanzejaar 2023 geopend met koggejagen: met een touw een schip langs de kade trekken. De koggen – middeleeuwse zeilschepen en boegbeelden van het succesvolle Hanzeverbond – brachten destijds alle rijkdom naar de Hanzesteden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het onmogelijk om met kogges over rivieren langs de Hanzesteden te zeilen. De theorie is nu, dat deze schepen werden ‘gejaagd’. De ‘Sterkste Man van Kampen’ en diverse teams, gaan dit serieuze experiment uitvoeren. De wethouders van alle negen samenwerkende Hanzesteden doen om 15.00 uur een laatste poging, waarna het publiek zelf kan oordelen of het om een misverstand gaat vanuit de Hanzetijd.

 

Naast dit ludieke koggejagen presenteren alle Hanzesteden een voorproefje van hun Hanzejaar programma’s. De activiteiten tijdens de openingsdag variëren van eigentijdse presentaties tot historisch Hanze vermaak. Op het programma staan onder meer lichtshows en een Tech Feast met robothond en drones. Maar ook aansprekend openluchttheater zoals de ‘Act met de Engel’, de interactieve Hanzepiano en foodtrucks. Zelf de Hanze ervaren kan tijdens vaartochten over de IJssel of door te Hanzeborden. Bezoekers kunnen ook klompbootjes maken en een workshop knopen leggen. Een vrolijke vlootschouw met shantykoren en muzikaal entertainment maken de openingsshow extra feestelijk. 


Hoogtepunten Hanzejaar

Na de opening op 1 april volgen honderden activiteiten, van kleine lokale initiatieven tot grote eenmalige events die plaatsvinden in het historische decor van de negen steden. 



Hoogtepunten uit het programma zijn 3 evenementen die in alle 9 steden tegelijk plaatsvinden, te beginnen op 13 en 14 mei met het Hanze Escape Event.

Vervolgens vindt op 14 oktober '24 uur Hanze' plaats, waarbij de Hanzesteden 24 uur lang bol staan van bijzondere (culturele) activiteiten.

Ten slotte wordt het jaar afgesloten met een sensationeel projectiefestival: ‘Kleur de Hanze’. De laatste negen dagen van 2023 kan iedereen, bezoekers en inwoners, jong en oud, een creatie uploaden om een Hanzestad naar keuze kleur te geven. De creativiteit en dynamiek van de Hanzesteden en haar inwoners wordt op een spectaculaire manier gedeeld. Alle informatie over het Hanzejaar in alle negen Hanzesteden staat verzameld op: www.hanzejaar2023.nl

Trefwoorden: hanze, hanzejaar, Kampen, toerisme, evenement, dmo

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.