Geplaatst op: 06-04-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Horeca groeit door in 2023

Horeca groeit door in 2023
Photo by Joe L via Pexels

ING verwacht dat in 2023 vooral dienstverlenende sectoren zullen groeien. Ook in de horeca blijft ondanks de hoge inflatie het volume nog doorgroeien. In de retail houden de consumenten de handen op de knip en daalt het volume. 

De koopbereidheid van de Nederlanders blijft ondanks herstel flink lager dan voor de de pandemie. De horeca kan in 2023 evenwel rekenen op een volumegroei van 3,0%. In 2024 zal de groei terugvallen naar 1%. Desondanks spreken de economen van de bank voor uitdagende tijden voor de horeca. Dat komt omdat ondanks een historisch laag consumentenvertrouwen de vraaguitval in 2023 nog enigszins wordt gedempt door het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid voor huishoudens. Bovendien wordt het cijfer voor 2023 enigszins vertekend omdat er in januari en februari 2022 nog sprake was van een lockdown.

VerwachtingenING


Prijzen blijven stijgen

Door de hogere inkoop-, personeels- en energiekosten stijgen de prijzen in de horeca dit jaar naar verwachting voor het derde jaar op rij met ten minste 3%. Omdat het lang niet altijd mogelijk is om de hogere kosten volledig aan de klant door te berekenen, staan de winstmarges bij restaurants en cafés onder druk.

Link: https://www.ing.nl/zakelijk/sector/all-sectors/vooruitzicht-nederlandse-sectoren
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, omzet, prijzen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...