Meetinstrument voor draagkracht en druktebeleving in de maak
Bureau Toerisme gaat een meetinstrument laten ontwikkelen waarmee objectiever kan worden vastgesteld wat de draagkracht is voor een regio met recreatieve groeiambities.
Het doel is niet zozeer om de ontwikkelingen te beperken, maar meer om aan te geven waar er juist groeimogelijkheden liggen. Door te werken met een meetinstrument kunnen beslissingen beter worden onderbouwd en daadwerkelijk kwetsbare omgevingen bij voorbaat ontzien.
Goede afweging van belangen
Volgens directeur Richard de Bruin vragen toeristisch recreatieve ontwikkelingen om een goede afweging van de belangen van diverse betrokken partijen. Steeds vaker worden argumenten als ‘ervaren drukte’ en ‘overtoerisme’ aangehaald om bezwaar aan te tekenen tegen nieuwe ontwikkelingen. Het is daarom voor overheden vaak lastig om te bepalen wat nu daadwerkelijk de draagkracht is als het gaat om druktebeleving.
Beter beslissingsproces
Ondernemers die met hun groeiambities bij een gemeente aankloppen hopen vaak op een snelle beslissing – zij willen immers ondernemen. Ook snelle duidelijkheid over de beperkingen van een ontwikkeling kan helpen om snel de focus te verleggen naar andere ondernemerskansen. Door gebruik te maken van een instrument om de draagkracht van een gebied te bepalen kunnen beslissingen sneller worden onderbouwd en teruggekoppeld aan de stakeholders. Zowel ondernemers als andere stakeholders krijgen op deze manier snel duidelijkheid over de ontwikkelkansen.
Richard de Bruin ligt toe: "Wij zien deze problematiek regelmatig terugkeren bij gemeenten met recreatieve plannen. Vrijwel iedereen doorloopt eenzelfde procedure, maar het kost telkens veel energie en tijd om een ontwikkeltraject goed in te richten. Door een procedure grotendeels te standaardiseren en aan meerdere overheden aan te bieden kun je veel tijdswinst boeken. Dit soort samenwerkingen is ook van belang omdat je als gemeente op recreatief vlak zeer nauw verbonden bent met de hele regio. ”
Zelflerend traject
Bureau Toerisme zal ook enkele pilotprojecten ondersteunen. Met de kennis die daarin wordt opgedaan wordt het model voor de toeristisch recreatieve draagkracht van een gebied verder verfijnd. Zo ontstaat in de loop der tijd een steeds beter instrument om ontwikkelplannen te ondersteunen.
Tot slot kan het instrument ook worden ingezet om lokale ontwikkelingen af te stemmen op een regionaal niveau. Daarvoor worden zogeheten ‘Balanstafels’ opgezet waarin beleidsmakers en beheerders van recreatiegebieden hun plannen en ambities op elkaar kunnen afstemmen.
Bureau Toerisme maakt al langer werk van een nieuwe aanpak rond bestemmingsmanagement. Zo lanceerde ze in 2022 Destidata.nl. Destidata is een Geografisch Informatie Systeem specifiek gericht op de toeristisch recreatieve infrastructuur van een gemeente of regio.