Geplaatst op: 19-04-2023
Auteur: Marc Gerlings

Utrecht haalt natuurdoelen niet

Utrecht haalt natuurdoelen niet
Diversiteit aan natuurgebieden maakt algemene analyse lastig.

De provincie Utrecht heeft voor zes stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden een natuurdoelanalyse laten maken. De Natuurdoelanalyses (NDA’s) maken duidelijk dat de tot nu toe genomen maatregelen in de Natura 2000-gebieden nog niet voldoende zijn en dat Utrecht de doelen voorlopig niet haalt.

Er komt nog te veel stikstof in de natuur, en ook verdroging en versnippering maken dat de natuur ondanks alle maatregelen nog steeds achteruitgaat. Utrecht heeft negen stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Voor zes van deze gebieden heeft de provincie Utrecht Natuurdoelanalyses gemaakt en deze zijn ter toetsing aangeboden aan de Ecologische Autoriteit. Voor de overige drie gebieden zijn andere provincies voortouwnemer en ligt het initiatief voor het maken van een NDA bij die provincie.


Een algemene analyse op de NDA’s is lastig te geven, omdat Utrecht een diverse natuur kent: van veenweidegebieden in het westen, tot weidevogelgebieden in het noorden en rivierlandschap in het zuiden. De natuurdoelen verschillen daarmee sterk per gebied. Wel is duidelijk dat de natuur in de meeste gebieden niet op orde is.

Uit de NDA’s blijkt dat voor alle gebieden - naast de al uitgevoerde of geplande maatregelen - ook nieuwe maatregelen nodig zijn. Het kan soms lang duren voordat de resultaten van de maatregelen zichtbaar en meetbaar zijn. Daarom zal er de komende tijd nog meer gemonitord gaan worden.


Extra maatregelen

Voor alle Utrechtse Natura 2000-gebieden zijn aanvullende maatregelen nodig. Binnen en soms ook buiten de Natura 2000-gebieden. Naast het terugdringen van de stikstofdepositie, wordt er gewerkt aan het hydrologische systeem, aan het aan elkaar verbinden van natuurgebieden, het terugdringen van exoten en het verminderen van chemische stoffen uit de landbouw. Deze maatregelen worden opgenomen in het Utrechts Programma Landelijke Gebied dat op 1 juli 2023 wordt ingediend bij het Rijk. Hoe deze aanvullende maatregelen het best toegepast kunnen worden, is onderdeel van de gebiedsprocessen.


Geen vergunningenstop

Vanaf het moment dat Gedeputeerde Staten op 18 april 2023 kennis hebben genomen van de (concepteindrapporten) NDA’s, moeten de NDA’s betrokken worden bij de beoordeling van vergunningen. Er is gekozen om geen algehele vergunningstop af te kondigen. Dit biedt de mogelijkheid om in individuele gevallen een individuele afweging te maken over het al dan niet af kunnen geven van een vergunning.

 

Trefwoorden: stikstof, Natura 2000, vergunning, natuur, maatregelen, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
02/12/24
Exclusief voor leden
Eerste foodlabel nationaal park in Van Gogh NP
Met recreatie kun je genieten van al het moois in het landschap.In het Van Gogh Nationaal Park gaat het een stap verder, eet je omgeving mooi.
29/11/24
Recreatie- en natuurgebied Marickenland van start
Na jaren van voorbereiding start de inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland in gemeente Ronde Venen. In dit gebied is ook veel aandacht voor recreatie met wandelpaden en een natuurspeelplaats.
22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
19/11/24
Subsidies voor drie recreatieve projecten in de natuur
De provincie Drenthe heeft subsidies toegekend aan drie recreatieve natuurprojecten, waarmee het recreatieve aanbod in de regio wordt versterkt.
08/11/24
Inzicht in toeristisch-recreatief bezoek en draagkracht voor natuurgebieden
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft onderzoek gedaan naar ecologische draagkracht van natuurgebieden in relatie tot bezoek.
07/11/24
Uitreiking eerste certificaat Green Key module Natuurinclusief Ondernemen
Het eerste certificaat Green Key module Natuurinclusief Ondernemen is uitgerreikt aan Molecaten Park Landgoed Ginkelduin

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.