Van Gogh Village Museum open voor publiek
Het Van Gogh Village Museum in Nuenen is voor het publiek geopend. Het oude VIncentre in het Brabantse dorp is met een omvangrijke uitbouw twee en een half maal zo groot geworden. Bijzonder is het lichtlab dat samen met ASML is ontwikkeld. De officiële opening door Koningin Maxima is op 16 mei.
Vincent Van Gogh heeft van 1883 tot 1885 in Nuenen gewoond en geschilderd. Het dorp is met 24 Van Gogh erfgoedlocaties één groot openluchtmuseum voor bezoeker die de wereld van de wereldberoemde schilder willen ervaren. Directeur Simone van der Heiden verwacht in het nieuwe Van Gogh Village Museum 40.000 tot 50.000 bezoekers per jaar, tweemaal zoveel als het oude Vincentre. "Mensen komen vanuit de hele wereld naar Nuenen. Dichterbij Van Gogh dan in Nuenen kun je niet komen.”
Drie Brabantse locaties vernieuwd
Het nieuwe museum is de eerste Brabantse Van Goghlocatie dat met hulp van de Van Gogh Sites Foundation wordt vernieuwd. De vernieuwde vaste tentoonstelling in het Van Gogh Village Museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van Vincent van Gogh in Nuenen, van zijn studies en schetsen, tot zijn meesterwerk De aardappeleters. Van Gogh Village Nuenen werkt nauw samen met de andere Van Goghlocaties in Noord-Brabant die ook vernieuwd worden. In Zundert ligt de focus op Vincents oorsprong en inspiratie en in Etten-Leur staat de passie van de schilder centraal. De drie locaties samen vertellen zo het unieke wordingsverhaal van de Vincent van Gogh in Brabant onder de noemer Becoming Vincent.
Van Gogh is een Brabander
De Brabantse samenwerking rond Van Gogh kent haar oorsprong in 2008. Directeur Frank van den Eijnden van Van Gogh Brabant: "Het initiatief van de samenwerking kwam van de lokale stichtingen die de hele wereld wilden laten weten dat Vincent van Gogh een Brabander is.” Dat resulteerde in 2010 in een provinciale aanpak die in 2015 een versnelling kreeg omdat het op de locaties erg druk werd. In 2018 werd de Van Gogh Sites Foundation opgericht die het culturele erfenis van Van Gogh in Brabant wil behouden en met de wereld delen. Die aanpak moet de maatschappelijke en economische betekenis van het Van Gogh erfgoed vergroten. Van den Eijnden: "Het verhaal van Van Gogh is ook nu nog actueel. Het gaat over geloof in de kracht van jezelf.” De Brabantse locaties richten zich niet op de massa. "Onze focus ligt op de cultuurtoerist van vandaag en de kenniswerkers van morgen. Die komen in kleine groepjes naar de Brabantse locaties.”
Van Gogh Monumenten
De Van Gogh Sites Foundation werkt met een model met vier stappen: Bepalen, Beschermen, Bezoeken en Betalen. Na een omvangrijke studie zijn in Brabant 46 Van Goghmonumenten geïdentificeerd (Bepalen). Voor alle sites worden convenanten met overheden en eigenaren gesloten om deze te behouden (Beschermen). Publiekstrekkers zijn Zundert waar de schilder is geboren en Etten-Leur en Nuenen waar de schilder heeft gewerkt. Daar zijn al bezoekbare locaties die na Nuenen ook worden vernieuwd (Bezoeken en Betalen). De vernieuwingen worden betaald door sponsoring, fondsverwerving en overheidsbijdragen. Bijzonder is de rol van de provincie Noord-Brabant die elke ingezamelde euro meer dan verdubbeld.
Ontwerp Van Gogh Village Museum
De nieuwbouw van het Nuenense museum is ontworpen door diederendirrix uit Eindhoven. Dit gerenommeerde architectenbureau heeft een hedendaagse langskap-boerderij ontworpen als verwijzing naar een boerderij die hier in de tijd van Vincent eeuw heeft gestaan. De tentoonstelling is ontworpen door Tinker Imagineers Designbureau Van Eijk & Van der Lubbe heeft de centrale ontvangstruimte ontworpen.
Vincents Lichtlab
Nieuw in het museum is Vincents Lichtlab, gerealiseerd in samenwerking met chipmachinefabrikant ASML en Van Gogh Brabant. Het Lichtlab richt zich met een combinatie van technologie, kunst en creativiteit op jongere generaties. Ze ontdekken in vijf experimenten de eigenzinnige, onderzoekende houding van de schilder en zijn doorzettingsvermogen en kunnen in het Lichtlab zelf de effecten van kleur en licht ontdekken. Voor ASML is de samenwerking met Van Gogh Brabant een gedroomde combinatie. De schilder was in zijn kunst ook op zoek naar licht. Daarnaast is de geschiedenis van ASML er ook eentje van vallen en opstaan. Programmanager society en community engagement Carl Leen: "We zijn beiden bewogen door licht en verbonden door Brabant. Van Gogh was net als ASML non-conformistisch en ambitieus. Andere waarden die we delen zijn die van innovator en doorzetter.”
Realisatie Van Gogh Village Museum
Het museum is gerealiseerd dankzij de financiële en inhoudelijke bijdragen van vele regionale partijen en bedrijven. Dankzij de inzet van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Nuenen en bijdragen van Brabant-C, Mondriaan Fonds, ASML, Brainport Regiodeal en BPD Cultuurfonds en de certificaathouders van Van Gogh Sites N.V. heeft Nederland een culturele attractie erbij van internationale allure.