Koningin Máxima opent nieuwe Van Gogh Village Museum
Koningin Máxima heeft het nieuwe Van Gogh Village Museum geopend. Dit museum in het Brabantse Nuenen belicht de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van de schilder die leidde tot zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’. Koningin Máxima bezocht ook Vincents Lichtlab waarin de werking van kleur en licht centraal staat. De vernieuwing en uitbreiding van het museum is gerealiseerd dankzij subsidies van onder meer de provincie Noord-Brabant en bijdragen van fondsen en certificaathouders.
Vincent Van Gogh heeft van 1883 tot 1885 in Nuenen gewoond en geschilderd. Het dorp is met 24 Van Gogh erfgoedlocaties één groot openluchtmuseum voor bezoeker die de wereld van de wereldberoemde schilder willen ervaren.
Vincents Lichtlab
Nieuw onderdeel van de tentoonstelling is een interactieve belevenis rondom licht: Vincents Lichtlab. Zijn intensieve zoektocht naar perspectief en licht, karakteriseert Vincents Brabantse periode. De Aardapeleters was daar het resultaat van. In vijf experimenten beleef je het licht zoals Vincent dat deed: verwonderend, onderzoekend, lerend en creërend. Wat is kleur en wat is licht? En wat zien we eigenlijk? In het Lichtlab ontmoeten de natuurkundige en de kunstzinnige blik elkaar. Met de combinatie van technologie, kunst en creativiteit richt het lab zich met name op jongere generaties.
Erkenning voor het erfgoed
Simone van der Heiden (directeur Van Gogh Village Museum): "Wij zijn zeer vereerd met het bezoek van Koningin Máxima. Het is erkenning voor de tomeloze inzet van ons team van 200 vrijwilligers voor het behoud van Vincents erfgoed in Nuenen. Dankzij de samenwerking met ASML en Van Gogh Sites Foundation kunnen we in Vincents Lichtlab jonge generaties kennis laten maken met de werking met kunst en de technologie van licht. Zo heeft het museum naast een kunsthistorische ook een educatieve waarde en dat laten we graag zien.” Van der Heiden verwacht jaarlijks tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers, tweemaal zoveel als in het oude Vincentre. Het nieuwe museum is de eerste Brabantse Van Goghlocatie dat met hulp van de Van Gogh Sites Foundation wordt vernieuwd.
Investeren in internationale allure
Het erfgoed van Vincent van Gogh spreekt wereldwijd tot de verbeelding en de schilder is van iconische betekenis voor Brabant. Daar is groot draagvlak voor, zo blijkt uit de financiële en inhoudelijke bijdragen van vele regionale partijen en bedrijven. Dankzij de inzet van de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Nuenen en bijdragen van ASML, Brabant-C, Regio Deal Brainport Eindhoven, Mondriaan Fonds, BPD Cultuurfonds, CONN, certificaathouders en donateurvrienden, heeft Nederland een culturele attractie erbij van internationale allure.
Ontwerp en architectuur
Voor de inrichting van het Van Gogh Village Museum zijn bekende partijen uit de museumwereld aangetrokken. Tinker Imagineers ontwierp de tentoonstellingen en Bruns uit Bergeijk produceerde de expositiematerialen. De nieuwbouw van het museum is ontworpen door Diederendirrix uit Eindhoven en gerealiseerd in samenwerking met Banbouw. Het ontwerp is een hedendaagse langskap-boerderij als verwijzing naar een boerderij die hier in de 19e eeuw heeft gestaan. Designbureau Van Eijk & van der Lubbe heeft de centrale ontvangstruimte inclusief de koffiecorner en winkel ontworpen.