Geplaatst op: 07-06-2023
Auteur: Marc Gerlings

Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren

F35 wordt slimme fietssnelweg

Overijssel kan met Europees geld snelfietsroute verbeteren

Overijssel krijgt miljoenen euro’s voor de ontwikkeling van fietsverkeer geld uit het Interreg North Sea project MegaBITS. Dit staat voor Mobilizing Europe's Green Ambition through Bicycles and Intelligent Transport Systems. Dit nieuwe project, dat loopt van 2023 tot 2026, is bedoeld om de manier waarop we over fietsen denken te veranderen. Concreet wordt snelfietsroute F35 verbeterd.

 

Dit gebeurt door intelligente transportsystemen voor fietsen lokaal, regionaal en Europees niveau op te pakken om zo de veiligheid, het comfort en het gemak van fietsers te verbeteren. Het project heeft een budget van bijna 5 miljoen euro en wordt voor 60% gefinancierd via het Interreg North Sea programma.


Het doel van MegaBITS is duidelijk: een stijging van 10% van het aantal fietskilometers binnen de doelgroepen en een daling van 8,8% van de CO2-uitstoot. Om dit te bereiken richt MegaBITS zich op vijf voorbeeldprojecten in zeven Europese steden/regio's, elk met een eigen thema. Deze omvatten Smart Cycling Corridors (Provincie Overijssel, Zwolle, Enschede), Smart Traffic Management for Cyclists (Kopenhagen), Digitizing Urban Cycling (Hamburg), Smart Data Fusion (Provincie Antwerpen), en Smart Cycling Management (Le Havre Seine Métropole). Andere partners zijn Cycling Industries Europe en imec (beide België) en Chalmers University (Zweden). Op 1 en 2 juni vond de startbijeenkomst van het project plaats in het Provinciehuis van Overijssel.


Overijssel wil koploper zijn

De provincie Overijssel (Nederland) is leadpartner van het MegaBITS-project. Bert Boerman, gedeputeerde voor mobiliteit in de provincie Overijssel, is verheugd over het onlangs goedgekeurde project: ”De provincie Overijssel is een prachtige provincie om te fietsen en dat gebeurt ook al veel. Wij vinden fietsen erg belangrijk, want het is gezond en duurzaam. Wij investeren daarom altijd al veel in fietsinfrastructuur, maar willen nu ook koploper zijn in "smart cycling". Ik ben er trots op dat we onze inzet van de afgelopen jaren met betrekking tot BITS nu mogen voortzetten in MegaBITS en onze bekendste snelfietsroute F35 tussen Zwolle en Enschede kunnen ombouwen tot een "smart cycle highway".


Voortbouwend op het eerdere succes van het BITS-project, zal MegaBITS ook de CyclingDataHub en de BITS Directory initiatieven verder ontwikkelen. De CyclingDataHub is een open platform voor alle partners en belanghebbenden om fietsgegevens uit te wisselen. En de BITS Directory is een unieke troef die ontwikkelaars van fiets-specifieke ITS-technologieën verbindt met overheden of andere bedrijven. Hierdoor wordt het makkelijker om een vollediger ecosysteem voor slimme fietstechnologieën te ontwikkelen en het aanbestedingsproces voor deze technologieën te stroomlijnen.

Trefwoorden: fietsen, beleid, Europa, data, veiligheid, F35, route

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.