Onderzoek Inkomend Dagbezoek
Samen met het onderzoek naar het inkomend verblijfsbezoek heeft de LDA ook het inkomend dagbezoek onder de loep genomen.
Om verwarring te voorkomen is het wel belangrijk scherp te hebben wat de onderzoekers onder een dagbezoek verstaan want die wijkt af van eerdere en andere onderzoeken naar inkomend bezoek. Het gaat hier nadrukkelijk om een bezoek van buitenlanders aan Nederland in de vrije tijd, zonder overnachting. De bezoeker gaat dezelfde dag weer terug naar huis en slaapt in zijn eigen bedje. Omdat het de verwachting is dat vooral Duitsers en Belgen uit de grensregio’s voor een (niet-zakelijk) dagbezoek naar Nederland afreizen, is gekozen voor onderzoek onder inwoners van Vlaanderen, Brussel, Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. In dit onderzoek is gebruik gemaakt van onlinepanels in de landen van herkomst.
Totaal
Het inkomend dagbezoek vanuit onze buurlanden is aanzienlijk. De onderzoekers hebben in 1 jaar tijd maar liefst 93,2 miljoen dagbezoeken geteld waarvan 76,3 miljoen uit Duitsland en 16,9 miljoen uit België. Die aantallen zijn berekend op basis van de screeningsvraag die alle panelleden kregen voorgelegd: ‘Bent u in de afgelopen 14 dagen in Nederland geweest voor een verblijf van één dag?’ Overigens bleken veel mensen die 14 dagen slecht in te kunnen schatten en werd het niet zelden bijvoorbeeld een maand. Voor dat effect hebben de onderzoekers gecorrigeerd.
Motieven
Hoofdmotieven voor een bezoek aan Nederland zijn ontspanning (D: 49% / B: 45%), winkelen (D: 40% / B: 34%) en een bezoek familie, vrienden of kennissen (D: 10% / B: 18%).
Voorbereiding
Dagbezoekers bereiden zich niet uitgebreid voor op hun bezoek aan Nederland. Maar een kwart bereid zich voor. Dat komt volgens de onderzoekers omdat ze vaker naar Nederland gaan; 28% van de Duitsers is een frequentie bezoeker, voor Belgen ligt dat op 25%. Voor hen is Nederland vertrouwd en hoort ons land min of meer bij de gewone leefomgeving.
Regionaal
Je zou verwachten dat het merendeel van het bezoek in de grensregio’s zou plaatsvinden maar dat is niet zo 1-op-1 te stellen. Op de heatmap lichten steden als Amsterdam, Groningen en Utrecht en Roermond bijzonder fel op. Ook de kustregio’s en dan met name in Zeeland en Zuid-Holland worden net als de Veluwe en Zuid-Limburg frequent door Belgische en Duitse dagbezoekers aangedaan.
Activiteiten
Voor Duitsers zijn de meest ondernomen activiteiten funshoppen en winkelen (40%), uit eten gaan (34%), een bezoek aan stad of dorp (22%) of een stadswandeling (21%). Voor Belgen zijn dat funshoppen/winkelen (36%), op terras zitten (35%) of het maken van een stadswandeling (32%). Elke dagbezoeker onderneemt gemiddeld ruim drie activiteiten.
Belangrijk om te realiseren is dat winkelen voor maar een deel van de dagbezoekers (Duitsers: 47% en Belgen: 42%) de belangrijkste activiteit in Nederland is. De meerderheid van de buitenlandse dagbezoekers met het motief winkelen komt voor andere activiteiten naar Nederland. Heel opvallend is dat Belgen en Duitsers die voor bezoek aan familie, vrienden of bekenden naar Nederland komen een heel ander activiteitenpatroon hebben dan vrijetijdsbezoekers. Bij Duitsers staan dan uit eten gaan (27%) en op terras zitten (25%) bovenaan en bij Belgen op terras zitten (29%) en een stadswandeling maken (28%).
Impact
Economisch is het dagbezoek zeer interessant. In totaal werd 10,4 miljard euro aan bestedingen gemeten. Belgen geven gemiddeld per persoon per bezoek met 120 euro het meest uit. Duitsers volgen met 110 euro.
Waardering
Dagbezoekers waarderen de bestemming Nederland hoog. Van de Duitsers geeft 92% de waardering uitstekend/goed. Belgen zijn wat zuiniger in de waardering daar geeft 85% dat oordeel.