Geplaatst op: 29-06-2023
Auteur: Marc Gerlings

Hugo de Jonge wijst op makkelijke oplossing vaste bewoning van vakantieparken

Hugo de Jonge wijst op makkelijke oplossing vaste bewoning van vakantieparken
Minister Hugo de Jonge. Foto: Martijn Beekman / Ministerie van Volkshuisvesting.

Voor deze zomer is de vraag naar accommodaties op Nederlandse vakantieparken hoog. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting gaat aan het belang van vitale vakantieparken voorbij en ziet minstens 60 vakantieparken die gewoon een woonwijk kunnen worden. Een makkelijke oplossing gezien vanuit zijn perspectief.

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge kondigt een langjarige aanpak voor vakantieparken aan. Het transformeren van vakantieparken naar woonwijken is onderdeel van deze aanpak. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat tenminste 60 parken voor permanente bewoning in aanmerking komen.


De minister stelt een bestuurlijk aanjager aan die met gemeenten en provincies meedenkt in deze aanpak. Daarnaast heeft de aanpak als doel criminaliteit op vakantieparken tegen te gaan, kwetsbare bewoners van vakantieparken beter te ondersteunen en vakantieparken te vitaliseren die wél perspectief hebben in de recreatieve sector. 


Hiermee wordt een vervolg gegeven aan de Actie-agenda Vakantieparken, die loopt sinds 2018. Bovendien wordt de samenwerking met andere ministeries, medeoverheden, de samenwerkende vakantieparken en maatschappelijke partijen voorgezet. Werd in de Actie-agenda Vakantieparken vooral ingezet op landelijke acties die gemeenten en provincies faciliteren, nu is het tijd om steviger aan de slag te gaan op de parken zelf. Daarom wordt ingezet op een betere registratie en monitoring. Wanneer er een duidelijker beeld ontstaat van de situatie op parken, kan effectiever gestuurd worden door gemeenten en provincies. 


Transformeren naar legale woningen

Hugo de Jonge zoekt naar een uitweg in het tekort aan woningen in Nederland. Het ombouwen van vakantieparken is daarin een makkelijke oplossing. De Jonge besteedt weinig aandacht aan het feit dat veel gemeenten graag vakantieparken behouden voor de ontwikkeling van het toerisme.

Het transformeren van vakantieparken naar woonwijken kan uitkomst bieden voor parken die geen economisch perspectief meer hebben en door gemeenten gezien worden als welkome aanvulling op de bestaande woningvoorraad, meldt het ministerie. Op sommige parken verblijven mensen nu al permanent en wordt dit door gemeenten, vaak langdurig, gedoogd. Het legaliseren van permanente bewoning levert een bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland. Huidige bewoners krijgen hierdoor zekerheid over hun woonsituatie. Soms laten zij een ‘eerste woning’ achter, wanneer zij permanent in hun recreatiewoning kunnen wonen. Ook kunnen kwetsbare personen op parken beter zorg en ondersteuning krijgen die nodig is.


Gemeenten die dat willen, kunnen ondersteuning krijgen bij het transformeren van deze parken. Ook wordt onderzocht of nieuwe instrumenten, waaronder een opkoopfonds en een voorkeursrecht voor het opkopen van parken die ter overname worden aangeboden, helpen om sterker te kunnen sturen op de toekomst van vakantieparken en hun omgeving. Op dit moment hebben de provincies ongeveer 60 vakantieparken in kaart gebracht waar transformatie naar wonen kansrijk is. De verwachting is dat dit aantal nog stijgt wanneer het zicht op parken toeneemt.


Brancheorganisatie HISWA-RECRON ziet niets in de plannen van de minister. Volgens adjunct-directeur Jeffrey Belt is het transformeren van vakantieparken geen directe oplossing voor het woningentekort. "Het gaat om parken waar wonen al gedoogd wordt. Die mensen moeten vervolgens ook ergens heen”, aldus Belt die benadrukt dat de parken die de minister in beeld heeft geen leden van HISWA-RECRON zijn. "Wij staan permanente bewoning niet toe.” Het is volgens Belt bovendien de vraag of de recreatiewoningen op die parken wel door het Bouwbesluit komen. Ook zal het transformeren van niet-vitale parken jaren duren. "Het is aardig bedacht, maar ik zie dit plan niet als een oplossing voor het tekort aan woningen.” 


Brede samenwerking voor toekomstbestendige vakantieparken

Naast het transformeren van ‘niet-vitale’ vakantieparken naar wonen of een andere functie, zet een brede coalitie van departementen, medeoverheden en maatschappelijke partners zich in voor vakantieparken die wel een recreatieve toekomst hebben. Het tegengaan en voorkomen van (ondermijnende) criminaliteit op vakantieparken is hier onderdeel van. Net als het bieden van toekomstperspectief voor parken, waarbij economische, maatschappelijke én ecologische belangen hand in hand gaan. Tot slot gaat er aandacht uit naar kwetsbare groepen die op een vakantiepark een (tijdelijk) thuis gevonden hebben. Voldoende zorg en ondersteuning dichtbij deze mensen is nodig.


Vervolg

Bij deze aanpak zijn ook de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, van Justitie en Veiligheid, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betrokken. Minister De Jonge informeert de Tweede Kamer in het vierde kwartaal van 2023 opnieuw over de aanpak en de voortgang.

 

Trefwoorden: vakantiepark, woning, bewoning, beleid, ondermijning

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.