Geplaatst op: 03-07-2023
Auteur: Marc Gerlings

Na vier jaar PFAS-problemen herstart Elster Buitenwaarden

Na vier jaar PFAS-problemen herstart Elster Buitenwaarden

De werkzaamheden om de natuur te versterken in het Natura 2000-gebied de Elster Buitenwaarden zijn weer opgestart na vier jaar stilstand door PFAS-problemen.

De Elster Buitenwaarden is een open uiterwaard langs de Nederrijn in de gemeente Rhenen, tussen de Palmerswaard en de Amerongse Bovenpolder. De natuurwaarden van dit Natura 2000-gebied zijn op dit moment beperkt. Door een aantal inrichtingsmaatregelen uit te voeren, passend bij de bodem en de locatie, worden de natuurwaarden verbeterd. Hierdoor kunnen bloemrijke graslanden, natte hooilanden met geulen en moerasgebieden tot ontwikkeling komen. Dat trekt veel (zeldzame) vogelsoorten aan die de Elster Buitenwaarden als broed- en foerageerplek gaan gebruiken. Ook zorgt het voor meer soorten vissen in het water. Met de aanpassingen gaat het gebied voldoen aan de doelstellingen van Natura 2000, Natuurnetwerk Nederland (NNN) en Kaderrichtlijn Water (KRW). Om de natuur te kunnen beleven en ook voldoende rust te geven, komt er een struinpad door de uiterwaard.

 

Verbinden van natuurgebieden

De provincie Utrecht zorgt met dit natuurgebied voor een verbinding met de natuurgebieden Plantage Willem III en de Utrechtse Heuvelrug. Het is daarmee een aanvulling op het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De nieuw ingerichte Elster Buitenwaarden vormt een belangrijke netwerkschakel voor vele planten en dierensoorten die van nature in het rivierengebied thuishoren.


Eén van de wensen van de bewoners is om de begroeiing in het gebied laag te houden zodat het wijde, open landschap behouden blijft. Dit is in het ontwerp meegenomen; er worden struiken en bloemrijke graslanden aangelegd. Gedurende de uitvoering houden de provincie Utrecht en aannemersbedrijf Vissers Ploegmakers contact met de aanwonenden.

 

Vissers Ploegmakers kan aan de slag

De gebiedspartners, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, gemeente Rhenen en provincie Utrecht werken sinds 2015 samen aan een duurzaam en toekomstbestendig plan voor de Elster Buitenwaarden. In 2019 is het plan al in uitvoering gegaan, maar zijn de werkzaamheden voortijdig stilgelegd vanwege PFAS-problematiek. Rijkswaterstaat en de provincie Utrecht hebben het plan hierop aangepast. Aannemersbedrijf Vissers Ploegmakers kan nu daadwerkelijk de werkzaamheden herstarten. De uitvoering leggen zij vast met een drone.


De planning is dat ze hier eind 2023 klaar mee zijn. Het gebied wordt dan overgedragen aan een natuurbeheerder, die ervoor zorgt dat de natuur zich verder kan gaan ontwikkelen tot een uniek uiterwaardenlandschap.

Bij navraag wie het landschap gaat beheren, blijkt dit nog niet bekend te zijn. Door het ‘Arrest van Didam’ moet de mogelijkheid voor het beheer openbaar gemaakt worden zodat alle geïnteresseerde beheerders de gelegenheid krijgen ‘mee te dingen’ om het uit te voeren.

 


Trefwoorden: natuur, recreatie, Natura 2000, pfas, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.