Feestelijke opening Klompenpad in Ruurlo
Woensdag 26 juli is de feestelijke opening van het Bruilschepad, het Klompenpad op Ruurlo. De initiatiefgroep Klompenpad De Bruil opent deze middag, waarna een vertegenwoordiger van de gemeente Berkelland en Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) het startpaneel zullen onthullen in bijzijn van de vrijwilligers en de deelnemende grondeigenaren. De opening vindt plaats om 15.00 uur bij Boter-, Kaas- en Kampeerboerderij ’n Ibink aan de Arfmanssteeg 1 te Ruurlo, tevens startpunt van de route. Harmonica Club Ruurlo zorgt voor de muzikale omlijsting. Daarna volgt een korte wandeling over een deel van het Klompenpad met een afsluitende toost. Klompen aan, rugzak op en gaan!
Het Bruilschepad is een rondwandeling van elf kilometer door het buitengebied van Ruurlo. De wandeling start bij de Boter-, Kaas- en Kampeerboerderij ‘n Ibink en voert de wandelaar door de bossen rond Ruurlo, maar ook langs moerassige broeklanden, oude boerderijen van de buurtschappen De Bruil en De Haar en Huize Ruurlo. Het Bruilschepad is het 151ste Klompenpad en het derde Klompenpad in de gemeente Berkelland.
Vrijwilligers en financiers
Met medewerking van grondeigenaren, Waterschap Rijn en IJssel, Staatsbosbeheer, gemeente Berkelland en andere partijen uit de streek is de route tot stand gekomen. Het Klompenpad is gefinancierd door Provincie Gelderland, gemeente Berkelland en de Nationale Postcode Loterij.
Onder begeleiding van SLG hebben enthousiaste vrijwilligers de route ontwikkeld. Zij gaan het pad ook maandelijks nalopen om te controleren of de route goed te vinden is en voldoende toegankelijk is. De initiatiefnemers van het Bruilschepad zijn ter versterking van de groep nog op zoek naar enkele vrijwilligers die hierbij willen helpen.
Brochure en app
De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is onder andere verkrijgbaar bij Boter-, Kaas- en Kampeerboerderij ’n Ibink in Ruurlo en bij VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.