Nederlandse recreatiebedrijven in voor- en zomerseizoen zeer in trek
Vandaag kwam NBTC met het bericht naar buiten dat Nederlanders minder kiezen voor een binnenlandse vakantie. Brancheorganisatie HISWA-RECRON bracht het bericht naar buiten dat Nederland zo’n populair vakantieland is geworden dat de scheiding tussen voor- en hoogseizoen volledig is verdwenen. Schijnbaar zijn beide berichten met elkaar in tegenspraak. Toch is dat niet zo. We leggen het uit.
Het NBTC-onderzoek
In het onderzoek van het NBTC gaat het om vakanties van Nederlanders. Daar zegt afgelopen juni 22% de eerstvolgende vakantie in Nederland door te brengen. Dat zijn er een pak minder dan in vorige metingen uit 2021 en 2022 toen dat er ruim 40% waren. Toen waren Nederlanders nog druk met (de naweeën) van corona waardoor mensen eerder voor binnenlandse vakanties kozen. Verder is de vraagstelling en onderzoeksperiode nog relevant. Er wordt in het NBTC onderzoek gevraagd naar de eerstvolgende vakantie dat is dan voor veel mensen een zomervakantie. De enquête is in juni, vlak voor de zomer uitgezet. Het is bekend dat mensen voor de zomervakantie meer geneigd zijn naar het buitenland af te reizen. Ons land is bij de eigen inwoners wel zeer in trek als het gaat om tussendoorvakanties in voor- en naseizoen.
De cijfers van HISWA-RECRON
En dan komen we bij het bericht van HISWA-RECRON uit dat aangeeft dat het aantal reserveringen tot en met nu met 9,5% groeit. Dat is gemeten bij kampeer en bungalowbedrijven die werken met de software van Stratech. Daarin zitten zowel reservering van Nederlanders als buitenlanders. Het gaat daarbij dus niet om plannen voor de eerstvolgende vakantie (NBTC) maar om daadwerkelijke boekingen over de periode januari-juni. Ander groot verschil is dat het onderzoek van NBTC alle logiesvormen, inclusief hotels, meeneemt en HISWA-RECRON alleen signaleert over kampeer- en bungalowvakanties.
Vakantiespreiding werkt
In Nederland wordt al decennialang gewerkt aan de zogenaamde vakantiespreiding. Met als doel om de vakantiedrukte beter over de seizoenen te spreiden. Goed voor vakantiegangers die zo ook in minder dure periodes een vakantie kan genieten en bedrijven die zo aan een meer bestendig businessmodel kunnen bouwen. En dat lijkt volgens HISWA-RECRON aardig te lukken. Ze schrijven dat Nederland zo’n populair vakantieland is geworden dat de scheiding tussen voor- en hoogseizoen volledig verdwenen is. Zowel in het voorjaar, in de zomer als in het najaar is de bezettingsgraad van campings en vakantieparken onverminderd hoog.
Hoge bezetting
Ten opzichte van vorig jaar laat de markt op dit moment een toename in het aantal reserveringen van 9,5 procent zien. Kamperen groeide met 13,3 procent, de verhuur van vakantiehuisjes steeg met 4,5 procent, zo berekende Stratech, partner van HISWA-RECRON. De weekenden zijn vrijwel overal volgeboekt, vooral in geliefde regio’s zoals de kustprovincies, Limburg en Gelderland. Door het mooie weer van de afgelopen twee maanden waren veel vakantieoorden ook doordeweeks continu bezet. Dat terwijl de zomervakantie nog moet beginnen. Zelfs voor de herfstvakantie wordt er al veel geboekt.
"Wie nu nog op vakantie wil in Nederland: er is echt nog wel ergens plaats. Maar je zult concessies moeten doen aan je wensen en eisen. Bijvoorbeeld uitwijken naar een ander verblijf, locatie of datum. Vanaf begin september is er overal weer veel plek”, aldus Rozemarijn Dees van Strandcamping Zuidduinen in Katwijk.
Groei in zowel kust als binnenland
Niet alleen de kust is in trek. "Ook vanuit Drenthe en Overijssel zijn er positieve geluiden. Het aantal boekingen loopt ook hier erg goed. Vooral Duitsers weten de weg naar deze regio te vinden. Met name luxe of bijzondere kampeervormen worden steeds meer gevraagd, zoals boomhutten of glamping. Kamperen in comfortabele onderkomens met veel voorzieningen”, aldus Petra Ellens, regiomanager bij HISWA-RECRON.
Camperen razend populair
Wat daarnaast een enorme vlucht heeft genomen, is het aantal mensen met een camper. Camperen blijkt razend populair. Op sommige locaties kunnen ze de vraag naar camperplekken nauwelijks aan. Daarnaast zien veel ondernemers de ‘echte kampeerder’ terug komen. De grote katoenen tenten komen weer vaker in beeld naast de tunneltenten. Een laatste trend die opvalt, zijn mensen die doordeweeks komen en dan niet alleen vakantie vieren, maar ook werken op de camping. Ook een overblijfsel van de coronaperiode.