Geplaatst op: 05-07-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Texel implementeert geavanceerde verkeerssensoren om duurzaam toerisme te bevorderen

Texel implementeert geavanceerde verkeerssensoren om duurzaam toerisme te bevorderen

Met innovatieve verkeerssensoren gaat Texel vanaf deze maand het verkeersgedrag op het eiland monitoren. Dit unieke pilotproject loopt tot en met eind 2023 en zal inzicht verschaffen in het weggebruik van toeristen, met als doel de infrastructuur en faciliteiten verder te optimaliseren. Deze "Digitale Tweeling” van het eiland moet uiteindelijk bijdragen aan een plezierig verblijf voor zowel inwoners als bezoekers van Texel. Het pilotproject op Texel is een samenwerking tussen Gemeente Texel, Metricks en KADO Texel.

Uit de auto en op de fiets

Vanuit het Toeristisch Toekomstperspectief van Gemeente Texel is de ambitie autogebruik onder gasten terug te brengen. De toerist zal zich daardoor nog meer op een andere manier op het eiland voortbewegen. Wat is dan de impact op bijvoorbeeld het fietsgebruik en -gedrag? De telsensoren geven een beeld van het gebruik van de wegen, wandel- en fietspaden. Zo wordt duidelijk op welk moment de eilandinfrastructuur gebruikt worden en hoe druk het waar feitelijk is. 

Optische telsensoren

Het meten van de bezoekersdrukte op de (fiets)paden zal worden uitgevoerd door geavanceerde optische telsensoren van Metricks. Deze sensoren zetten door middel van artificial intelligence pixels om in concrete aantallen verkeersdeelnemers. Hierdoor krijgen de partijen een gedetailleerd beeld van het gebruik van wegen en fietspaden, waardoor betere en gerichte beslissingen kunnen worden genomen om de infrastructuur te verbeteren. Eerder heeft Metricks vergelijkbare projecten uitgevoerd in onder andere Giethoorn.

Voetgangers, fietsers én auto’s

Texel is de eerste toeristische bestemming die niet alleen het aantal auto’s telt, maar ook voetgangers en fietsverkeer monitort. Met behulp van een sensor op de Pontweg worden auto’s geteld. De monitoring bevat diverse innovatieve aspecten. Er wordt een 7-daagse voorspelling samengesteld op basis van een algoritme met 30 variabelen. Bovendien zal het systeem vanaf de zomervakantie in staat zijn om verschillende soorten fietsvoertuigen te registreren, zoals sportieve fietsen, fietsen met aanhangers, tandems, enzovoort.

Privacy

Privacy is een prioriteit bij dit project, waarbij de gebruikte technologie volledig privacy-proof is. De sensor registreert tijdens het tellen alleen de aantallen verkeersdeelnemers en legt geen beelden vast. Na afloop van de pilotperiode zal eind 2023 een evaluatie plaatsvinden om de resultaten te beoordelen en te beslissen over vervolgstappen zoals voortzetting van het project op structurele basis.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, innovatie, onderzoek, waddeneilanden, Texel

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

16/09/24
Exclusief voor leden
VakantieVeilingen van Talpa naar House of Tickets
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
09/09/24
Grootste sportevenement van Nederland zit krap in vrijwilligers
In het weekend van 21 en 22 september zal het Dam tot Dam Weekend weer plaatsvinden. Met ruim 80.000...
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.
23/08/24
Otium leisure opent op 18 september
Op 18 september openen Wethouder Sanneke Vermeulen en Maarten van Kempen officieel drie belangrijke nieuwe voorzieningen op het Leisurepark in Roosendaal: het Otium Wellness Hotel Roosendaal, Vitae Wellnessresort en Otium Vergaderplein.
14/08/24
Exclusief voor leden
Moco museum opent tweede buitenlandse vestiging
Na Amsterdam en Barcelona brengt Moco Museum zijn collectie moderne en hedendaagse kunst nu ook naar Londen. Londen moet de flagship locatie worden van het museum.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
05/07/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs legt zes dubbel court padelbanen aan
Wat als er weinig evenementen zijn en je hebt heel veel indoor vierkante meters over. En je wilt daar toch graag rendement uithalen? De Jaarbeurs ziet een gat in de markt voor padelbanen.
24/06/24
Koningin Máxima opent vernieuwde Museum Hindeloopen en het gloednieuwe VVV-bezoekerscentrum
Eén van de oudste musea in Friesland dat op 16 juli 1919 werd geopend als het Hidde Nijland Museum is vernieuwd en werd door Koningin Máxima officieel geopend op 18 juni.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.