Geplaatst op: 11-07-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON kritisch op plannen voor transformatie niet-vitale parken naar woonwijken

HISWA-RECRON kritisch op plannen voor transformatie niet-vitale parken naar woonwijken

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kondigde eind juni aan dat 60 niet vitale vakantieparken in Nederland kunnen worden omgebouwd tot woonwijken. Dat als onderdeel van de Vervolgaanpak Vitale Vakantieparken. HISWA-RECRON reageerde in ons artikel al not-amused. Maar daar zit bij de brancheorganisatie veel meer achter. Reden om eens te bellen te bellen met adjunct-directeur Jeffrey Belt.

Wat vonden jullie van het voornemen om 60 vakantieparken om te vormen tot woonwijken?

"Wij plaatsen wel wat kanttekeningen bij het enthousiasme dat dit gaat bijdragen aan het woningtekort in Nederland. Want vaak wordt er al op die parken gewoond. Wat los je dan feitelijk op? Het is ook nog een heel proces voordat deze parken volwaardige woonwijken zijn want de woningen moeten aan het bouwbesluit voldoen en de voorzieningen op het park moeten op het niveau van een woonwijk worden gebracht. Dat zijn transities van jaren, zeker als je nog eens te maken hebt met versnipperd eigendom. Op korte termijn ga je daar niets mee winnen. Het is qua aantallen ook een druppel op een gloeiende plaat.”

Jullie zitten toch aan tafel bij de aanpak vitale vakantieparken?

"Wij zijn zeker betrokken bij de Vervolgaanpak Vitale Vakantieparken. Daar is niet de inhoud van deze brief gedeeld maar hebben we wel input kunnen geven aan de Kamerbrief. Daar hebben we vooral ingezet op het brede plaatje. Want het lijkt in de berichtgeving net of de hele sector niet vitaal is en er problemen zijn met ondermijning en criminaliteit. De eerste alinea van de Kamerbrief laat wel duidelijk zien dat het gaat om een beperkt deel van de sector. Dat vonden we een belangrijke nuance richting de Kamer.”

Waarom participeren jullie in een project dat vooral gaat over niet vitale parken en niet-leden van HISWA-RECRON?

"Uiteindelijk gaat het over onze sector die voor het grootste deel vitaal en bonafide is en een fantastisch product levert. Wat we absoluut willen voorkomen is dat de twintig procent die het minder voor elkaar heeft en waar het project Vitale Vakantieparken voor bedoeld is, ervoor zorgt dat er allerlei belastende maatregelen genomen worden die een effect hebben op die tachtig procent die het wel goed voor elkaar heeft. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Vinden jullie het niet heel vervelend dat ze het steeds over vakantieparken hebben als ze praten over niet vitale parken die vaak geen toeristische functie meer hebben en de facto geen vakantiepark meer zijn?

"Dat is een van de punten die we in het overleg hebben ingebracht. Het gaat in feite om semi-woonparken op officieel bestemde recreatiegrond. Noem dat dan ook zo.”

Zijn jullie dan helemaal tegen het transformeren van vakantieparken naar een andere functie?

"Transformatie van parken is altijd een mogelijkheid geweest vanuit het project Vitale Vakantieparken. We vinden het daarbij wel belangrijk dat er door een onafhankelijke professionele partij een scan wordt gemaakt om echt te oordelen dat het park geen perspectief meer heeft. Pas dan is het misschien slim om het park aan het woonarsenaal toe te voegen.”

Als je verder naar de toekomt kijkt en de strijd om de beperkte ruimte. Hoe kijk je dan naar deze ontwikkeling?

"Dat mensen eropuit willen trekken, hebben we gezien in coronatijd. Ook uit diverse recente onderzoeken blijkt dat er nu al een tekort is aan recreatieruimte. Wat we nu aan het doen zijn, is grond die voor recreatie bestemd is, daaraan onttrekken terwijl er niets voor in de plaats komt. Ik snap die woningopgave; die is helder; maar knoop recreatie vast aan die ontwikkeling. Anders ben je allerlei problemen voor de toekomst aan het creëren rond leefbaarheid.”

Heb je daarvoor ook een praktische oplossing?

"Ik zou de grond die je onttrekt aan recreatie toe willen voegen aan bestaande bedrijven die daarmee hun kwaliteit kunnen verhogen. Natuurlijk wel op locaties waar het in de ruimtelijke ontwikkeling past. Maar dat is aan provincies en gemeenten.”

Ben je niet bang voor een precedentwerking. Dat bedrijven bewust gaan inspelen op een functieverandering naar wonen.

"Daar ben ik niet bang voor. Recreatieondernemers die bij HISWA-RECRON zijn aangesloten staan juist voor het recreatieve product. Uit veel onderzoeken blijkt dat als je wonen en het recreatieve product met elkaar vermengt je juist die verloedering inzet doordat je niet meer voor dat recreatieve product kunt staan.”

Wat zou je als eerste maatregel nemen als je minister van wonen zou zijn?

”Ik zou zorgen dat het overgrote deel van de sector dat goed werkt en een fantastisch product levert geen hinder heeft van de maatregelen die je treft voor die niet vitale parken. Laat die maatregelen niet onredelijk bezwarend zijn. En direct zou ik een koppeling leggen tussen de woonopgave en de recreatieve opgave die ook heel duidelijk gesteld is. Zodat de leefbaarheid niet in het geding komt. Tot slot moet het transformeren van recreatiegrond naar andere functies geen doel op zich zijn. Het is een middel als na analyses blijkt dat het beter is en in de ruimtelijke plannen van de regio past.”

Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, vakantieparken, vitale vakantieparken, transformatie, ruimte, wonen

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.
23/08/24
Otium leisure opent op 18 september
Op 18 september openen Wethouder Sanneke Vermeulen en Maarten van Kempen officieel drie belangrijke nieuwe voorzieningen op het Leisurepark in Roosendaal: het Otium Wellness Hotel Roosendaal, Vitae Wellnessresort en Otium Vergaderplein.
14/08/24
Exclusief voor leden
Moco museum opent tweede buitenlandse vestiging
Na Amsterdam en Barcelona brengt Moco Museum zijn collectie moderne en hedendaagse kunst nu ook naar Londen. Londen moet de flagship locatie worden van het museum.
05/07/24
Ook na coronajaren blijven we wandelen
In 2023 liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Dat is 5 procent minder dan in 2022, maar bijna een derde meer dan in pre-coronajaar 2019. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
05/07/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs legt zes dubbel court padelbanen aan
Wat als er weinig evenementen zijn en je hebt heel veel indoor vierkante meters over. En je wilt daar toch graag rendement uithalen? De Jaarbeurs ziet een gat in de markt voor padelbanen.
24/06/24
Koningin Máxima opent vernieuwde Museum Hindeloopen en het gloednieuwe VVV-bezoekerscentrum
Eén van de oudste musea in Friesland dat op 16 juli 1919 werd geopend als het Hidde Nijland Museum is vernieuwd en werd door Koningin Máxima officieel geopend op 18 juni.
07/06/24
Hoe tevreden zijn Nederlanders met hoeveelheid vrije tijd?
Binnen de Europese Unie scoort Nederland hoog als het gaat om de zogenaamde Brede Welvaart in het hier en nu. Dan staan we na Zweden op de tweede plek. Als we kijken naar de tevredenheid met de hoeveelheid vrije tijd, dan doen we het niet zo sterk.
03/06/24
Exclusief voor leden
8.000 meer bezoekers toegestaan voor Paleis Noordeinde en stallen
Van 17 juli tot en met 4 augustus 2024 is Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen open voor publiek. In totaal kunnen 43.000 bezoekers, 8.000 meer dan vorig jaar, deze zomer het werkpaleis van de Koning bezichtigen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.