Geplaatst op: 11-07-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON kritisch op plannen voor transformatie niet-vitale parken naar woonwijken

HISWA-RECRON kritisch op plannen voor transformatie niet-vitale parken naar woonwijken

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kondigde eind juni aan dat 60 niet vitale vakantieparken in Nederland kunnen worden omgebouwd tot woonwijken. Dat als onderdeel van de Vervolgaanpak Vitale Vakantieparken. HISWA-RECRON reageerde in ons artikel al not-amused. Maar daar zit bij de brancheorganisatie veel meer achter. Reden om eens te bellen te bellen met adjunct-directeur Jeffrey Belt.

Wat vonden jullie van het voornemen om 60 vakantieparken om te vormen tot woonwijken?

"Wij plaatsen wel wat kanttekeningen bij het enthousiasme dat dit gaat bijdragen aan het woningtekort in Nederland. Want vaak wordt er al op die parken gewoond. Wat los je dan feitelijk op? Het is ook nog een heel proces voordat deze parken volwaardige woonwijken zijn want de woningen moeten aan het bouwbesluit voldoen en de voorzieningen op het park moeten op het niveau van een woonwijk worden gebracht. Dat zijn transities van jaren, zeker als je nog eens te maken hebt met versnipperd eigendom. Op korte termijn ga je daar niets mee winnen. Het is qua aantallen ook een druppel op een gloeiende plaat.”

Jullie zitten toch aan tafel bij de aanpak vitale vakantieparken?

"Wij zijn zeker betrokken bij de Vervolgaanpak Vitale Vakantieparken. Daar is niet de inhoud van deze brief gedeeld maar hebben we wel input kunnen geven aan de Kamerbrief. Daar hebben we vooral ingezet op het brede plaatje. Want het lijkt in de berichtgeving net of de hele sector niet vitaal is en er problemen zijn met ondermijning en criminaliteit. De eerste alinea van de Kamerbrief laat wel duidelijk zien dat het gaat om een beperkt deel van de sector. Dat vonden we een belangrijke nuance richting de Kamer.”

Waarom participeren jullie in een project dat vooral gaat over niet vitale parken en niet-leden van HISWA-RECRON?

"Uiteindelijk gaat het over onze sector die voor het grootste deel vitaal en bonafide is en een fantastisch product levert. Wat we absoluut willen voorkomen is dat de twintig procent die het minder voor elkaar heeft en waar het project Vitale Vakantieparken voor bedoeld is, ervoor zorgt dat er allerlei belastende maatregelen genomen worden die een effect hebben op die tachtig procent die het wel goed voor elkaar heeft. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Vinden jullie het niet heel vervelend dat ze het steeds over vakantieparken hebben als ze praten over niet vitale parken die vaak geen toeristische functie meer hebben en de facto geen vakantiepark meer zijn?

"Dat is een van de punten die we in het overleg hebben ingebracht. Het gaat in feite om semi-woonparken op officieel bestemde recreatiegrond. Noem dat dan ook zo.”

Zijn jullie dan helemaal tegen het transformeren van vakantieparken naar een andere functie?

"Transformatie van parken is altijd een mogelijkheid geweest vanuit het project Vitale Vakantieparken. We vinden het daarbij wel belangrijk dat er door een onafhankelijke professionele partij een scan wordt gemaakt om echt te oordelen dat het park geen perspectief meer heeft. Pas dan is het misschien slim om het park aan het woonarsenaal toe te voegen.”

Als je verder naar de toekomt kijkt en de strijd om de beperkte ruimte. Hoe kijk je dan naar deze ontwikkeling?

"Dat mensen eropuit willen trekken, hebben we gezien in coronatijd. Ook uit diverse recente onderzoeken blijkt dat er nu al een tekort is aan recreatieruimte. Wat we nu aan het doen zijn, is grond die voor recreatie bestemd is, daaraan onttrekken terwijl er niets voor in de plaats komt. Ik snap die woningopgave; die is helder; maar knoop recreatie vast aan die ontwikkeling. Anders ben je allerlei problemen voor de toekomst aan het creëren rond leefbaarheid.”

Heb je daarvoor ook een praktische oplossing?

"Ik zou de grond die je onttrekt aan recreatie toe willen voegen aan bestaande bedrijven die daarmee hun kwaliteit kunnen verhogen. Natuurlijk wel op locaties waar het in de ruimtelijke ontwikkeling past. Maar dat is aan provincies en gemeenten.”

Ben je niet bang voor een precedentwerking. Dat bedrijven bewust gaan inspelen op een functieverandering naar wonen.

"Daar ben ik niet bang voor. Recreatieondernemers die bij HISWA-RECRON zijn aangesloten staan juist voor het recreatieve product. Uit veel onderzoeken blijkt dat als je wonen en het recreatieve product met elkaar vermengt je juist die verloedering inzet doordat je niet meer voor dat recreatieve product kunt staan.”

Wat zou je als eerste maatregel nemen als je minister van wonen zou zijn?

”Ik zou zorgen dat het overgrote deel van de sector dat goed werkt en een fantastisch product levert geen hinder heeft van de maatregelen die je treft voor die niet vitale parken. Laat die maatregelen niet onredelijk bezwarend zijn. En direct zou ik een koppeling leggen tussen de woonopgave en de recreatieve opgave die ook heel duidelijk gesteld is. Zodat de leefbaarheid niet in het geding komt. Tot slot moet het transformeren van recreatiegrond naar andere functies geen doel op zich zijn. Het is een middel als na analyses blijkt dat het beter is en in de ruimtelijke plannen van de regio past.”

Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, vakantieparken, vitale vakantieparken, transformatie, ruimte, wonen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
13/12/24
Lelystad wil deal sluiten F35 maar ook vakantievluchten op luchthaven
Defensie zoekt naar extra locaties voor hun activiteiten, waaronder uitbreiding van jachtvliegcapaciteit met de F35. Maar Lelystad wil dan als tegenprestatie dat vakantievluchten worden toegestaan op Lelystad luchthaven.
11/12/24
Acties tegen btw-verhoging lonen: Staatssecretaris zegt impactanalyse toe
Het verzet tegen de btw-verhoging op logies is nog springlevend. Afgelopen vrijdag plaatste HISWA-RECRON in de kranten van DPG een grote advertentie. Twentse ondernemers en Twente Marketing voerden met waterflesjes een creatieve actie tegen de geplande btw-verhoging op logies. En met succes want er komt een impactanalyse naar de verhoging van de btw op logies
06/12/24
Exclusief voor leden
Jongerenparlement Zeeland presenteert aanbevelingen die van invloed zijn op de toeristische sector
Het Jongerenparlement van Zeeland heeft een reeks aanbevelingen gepresenteerd die aanzienlijke veranderingen kunnen brengen in de toeristische sector van de regio. De jongeren benadrukken vooral de noodzaak van verbeteringen op het gebied van vervoer en wonen.