Geplaatst op: 12-07-2023
Auteur: Marc Gerlings

Vakbondsrechten in het nauw

Vakbondsrechten in het nauw

In Nederland worden nog steeds vakbondsrechten geschonden. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde Global Rights Index van de ITUC – het internationaal verbond van vakbonden. FNV haalt het voorbeeld aan van de onderhandelingen met TUI.


Voornaamste pijnpunten zijn dat een aantal werkgevers in Nederland nog altijd onderhandelt met zogenaamde ‘gele’ vakbonden, die niet onafhankelijk zijn. Of ze onderhandelen direct met de ondernemingsraad om loonsverlagingen door te voeren. Zo weigerde reisorganisatie TUI om cao-onderhandelingen aan te gaan met de FNV. Dit ondanks een petitie van honderden werknemers. In plaats daarvan wilde TUI onderhandelen met de ondernemingsraad. De FNV ging verhaal halen bij de rechter en won. 


Petra Bolster: "De wetgeving in ons land geeft te weinig waarborg dat er alleen met onafhankelijke vakbonden een collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten. Hierdoor is het te makkelijk voor werkgevers om afspraken te maken met ondernemingsraden of ‘gele’ bonden, ook wel bekend als schootbonden. De FNV vindt dan ook dat de wetgeving moet worden aangepast zodat de positie van onafhankelijke vakbonden en hun toegang tot de werkvloer beter wordt vastgelegd in de wet.” 


De gebrekkige verankering van vakbondsrechten in de Nederlandse wet is één van de redenen waarom Nederland nog steeds in categorie 2 staat in de Global Rights Index van het Internationaal Vakverbond (ITUC). Deze Index toetst elk jaar de mate waarin rechten van werknemers worden gerespecteerd. In 2022 zakte Nederland voor het eerst van categorie 1 naar categorie 2 in de Index. De Nederlandse overheid onderneemt helaas weinig tegen de verslechtering van arbeidsvoorwaarden van honderdduizenden werknemers, meent de  vakbond. 

 

Topics:Toerisme
Trefwoorden: vakbond, TUI, management

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/10/24
Database logiesaccommodaties NL online
De Landelijke Data Alliantie heeft de Database Logiesaccommodaties NL gelanceerd. In deze database het aanbod van logiesaccommodaties in Nederland: van hotels, appartementen, bed&breakfast, huisjes- en kampeerterreinen tot groepsaccommodaties. Het aanbod is geïnventariseerd, verrijkt met relevante indicatoren en op een online platform beschikbaar gesteld door NRIT en Bureau Nijdam.
16/10/24
Exclusief voor leden
Organisatie anders inrichten voor oplossen personeelstekort
De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en digitalisering kunnen een uitweg bieden. Volgens het HR-Trendonderzoek van adviesbureau Berenschot worden deze mogelijkheden onvoldoende benut.
15/10/24
Gematigder groei van Nederlands toerisme
Het Nederlands verblijfstoerisme groeit in 2024 naar verwachting gematigder dan een jaar eerder. Het inkomend toerisme iets harder dan het binnenlands toerisme. Dat weer terug een groeipad te pakken heeft.
15/10/24
Exclusief voor leden
Hoe kun je als hotel succesvol technologie inzetten?
De nieuwe sectorupdate Leisure van ING staat in het teken van technologie in de hotelsector. Volgens experts van de bank onkomt de hotelsector er niet aan om te innoveren in technologie met bijvoorbeeld digitale chech-in systeme, robots en AI in de klantenservice en marketing. Ondanks de uitdagingen van de implementatie, wegen de voordelen op tegen de inspanningen.
15/10/24
Exclusief voor leden
Cateraar Hutten wordt overgenomen door Albron
Albron B.V. wil graag branchegenoot Hutten B.V. overnemen. Eigenaar Bob Hutten: "Ik was op zoek naar een betekenisvolle organisatie die het unieke gedachtegoed van Hutten kan voortzetten.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
11/10/24
De Rooi Pannen organiseert stagemarkt voor toeristische studenten en bedrijven
Op donderdag 17 oktober 2024 organiseert De Rooi Pannen in Tilburg een grote stagemarkt voor studenten van de mbo-opleidingen in toerisme, recreatie en luchtvaartdienstverlening.
04/10/24
Rabobank: Ketens dominanter in horeca en recreatie
Ketens worden tot 2040 steeds dominanter in de sectoren horeca en recreatie. Ondernemers doen er goed aan zich te richten op een flexibel en betaalbaar concept. En bedrijven moeten zelf de regie nemen op verduurzamen, anders dicteren ketenpartners die voor je. Dat zijn enkele opmerkelijke conclusies van Rabobank in haar nieuwe Sectorvisie Horeca & Recreatie.