Geplaatst op: 12-07-2023
Auteur: Marc Gerlings

Vakbondsrechten in het nauw

Vakbondsrechten in het nauw

In Nederland worden nog steeds vakbondsrechten geschonden. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde Global Rights Index van de ITUC – het internationaal verbond van vakbonden. FNV haalt het voorbeeld aan van de onderhandelingen met TUI.


Voornaamste pijnpunten zijn dat een aantal werkgevers in Nederland nog altijd onderhandelt met zogenaamde ‘gele’ vakbonden, die niet onafhankelijk zijn. Of ze onderhandelen direct met de ondernemingsraad om loonsverlagingen door te voeren. Zo weigerde reisorganisatie TUI om cao-onderhandelingen aan te gaan met de FNV. Dit ondanks een petitie van honderden werknemers. In plaats daarvan wilde TUI onderhandelen met de ondernemingsraad. De FNV ging verhaal halen bij de rechter en won. 


Petra Bolster: "De wetgeving in ons land geeft te weinig waarborg dat er alleen met onafhankelijke vakbonden een collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten. Hierdoor is het te makkelijk voor werkgevers om afspraken te maken met ondernemingsraden of ‘gele’ bonden, ook wel bekend als schootbonden. De FNV vindt dan ook dat de wetgeving moet worden aangepast zodat de positie van onafhankelijke vakbonden en hun toegang tot de werkvloer beter wordt vastgelegd in de wet.” 


De gebrekkige verankering van vakbondsrechten in de Nederlandse wet is één van de redenen waarom Nederland nog steeds in categorie 2 staat in de Global Rights Index van het Internationaal Vakverbond (ITUC). Deze Index toetst elk jaar de mate waarin rechten van werknemers worden gerespecteerd. In 2022 zakte Nederland voor het eerst van categorie 1 naar categorie 2 in de Index. De Nederlandse overheid onderneemt helaas weinig tegen de verslechtering van arbeidsvoorwaarden van honderdduizenden werknemers, meent de  vakbond. 

 

Topics:Toerisme
Trefwoorden: vakbond, TUI, management

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.