Geplaatst op: 20-07-2023
Auteur: Marc Gerlings

Limburg biedt oerboer route met museum- en groene lus

Slimme verdeling over educatie en beleving en over het rijke groene landschap

Limburg biedt oerboer route met museum- en groene lus
Presentatie van de oerboer route bij Bandkeramiek Centrum mOERveld. Foto: Harry Heuts.

Zevenduizend jaar geleden vond in Zuid-Limburg een revolutie plaats. Mensen gingen op één plek wonen, ze bouwden boerderijen, hielden vee en legden akkers aan. Wat was het succes van die eerste boeren? DMO Visit Zuid-Limburg komt aan het begin van de zomer met een speciale oerboer route met twee lussen.

Deze Bandkeramiekers, vernuftige prehistorische boeren, kozen de vruchtbare Maasvallei tussen Maastricht en Sittard-Geleen om zich te vestigen. Om iedereen dit stukje prehistorische verleden van Zuid-Limburg te laten ontdekken is ‘De oerboer route’ ontwikkeld. Een fietsroute bestaande uit een noordlus (de Museumroute 37,5 km) en zuidlus (de Groenroute 49 km), die fietsers langs belangrijke vondstplekken, bijzondere musea en een natuurrijk landschap voert.

De fietsroute is op woensdag 19 juli officieel gepresenteerd vanuit het Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle dat tevens het startpunt is van deze fietsroute. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders van Provincie Limburg en Anya Niewierra directeur van Visit Zuid-Limburg, nadat zij op creatieve wijze een ‘fietsBANDkeramiek’ afdruk creëerden. ‘De oerboer route’ is vanaf nu verkrijgbaar à € 3,50 bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences- en Shops en online via webshop.visitzuidlimburg.nl.

De eerste boeren van Nederland

Tijdens deze fietsroute gaat er een wereld voor je open, want de sporen uit de prehistorie zijn goed verborgen. Op de fiets ontdek je bekende en onbekende plekken die allemaal een link hebben met de Zuid-Limburgse oerboeren: de allereerste landbouwers van Zuid-Limburg en zelfs van heel Nederland. Archeologen noemen hen de Bandkeramiekers. Deze prehistorische boeren ontketenden misschien wel de grootste revolutie uit de menselijke geschiedenis en stonden zo aan het begin van onze huidige maatschappij. Door onderzoek hebben archeologen antwoord gekregen op talloze vragen die ons meer kunnen vertellen over de leefwijze en wereld van de oerboeren. Wat aten ze? Hoe bouwden ze hun boerderijen? Hoe zagen ze er uit? Hoe begroeven ze hun doden? En waarom hield de Bandkeramische cultuur op mysterieuze wijze plotseling op te bestaan? Tijdens het fietsen van ‘De oerboer route’ krijg je antwoord op al deze vragen.

 

Museumroute en grensoverschrijdende Groenroute

‘De oerboer route’ bestaat uit twee lussen, de museumroute (37,5 km) en de groenroute (49 km). Tijdens de museumroute, door de gemeenten Beek, Meerssen, Sittard-Geleen en Stein, fiets je langs belangrijke vondstplekken en kunnen onderweg vier musea worden bezocht, te weten: Het Historiehuis van de Maasvallei (Elsloo), Het Nieuwe Domein (Sittard), Expositie in Zorgcentrum Glana (Beek) en het Archeologisch Museum Stein (Stein).

De grensoverschrijdende Groenroute, door gemeenten Maastricht, Meerssen, Maasmechelen (BE), Lanaken (BE) en Riemst (BE), voert de fietser door het plateaulandschap langs de Maas, het Albertkanaal en centrum van Maastricht. Tijdens de Groenroute passeer je de grens tweemaal, één keer met het veer vanuit Geulle en de tweede keer via de brug in Veldwezelt (BE).

Beide routes starten vanuit Bandkeramiek Centrum mOERveld in Geulle, waar bezoekers kunnen ervaren hoe het moet zijn geweest om als prehistorische boer te leven. Op dit moment wordt er een 7.000 jaar oude prehistorische boerderij nagebouwd. Beide lussen zijn te volgen via het fietsknooppuntensysteem. Met behulp van extra routeaanwijzingen kunnen alle verborgen prehistorische plekken worden bezocht.

 

De oerboer route is vanaf 19 juli à € 3,50 verkrijgbaar bij alle Visit Zuid-Limburg Experiences en Shops en online via webshop.visitzuidlimburg.nl. Een overzicht van alle locaties is te vinden op www.visitzuidlimburg.nl/vestigingen. Meer informatie over de prehistorie in Zuid-Limburg en over ‘De oerboer route’ is te vinden op www.visitzuidlimburg.nl/oerboeren.

Trefwoorden: route, dmo, landschap, fietsen, Limburg

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Klimrijk Brabant breekt alle records: 50.665 bezoekers in 2024
Het was een jaar om nooit te vergeten voor Klimrijk Brabant. Het klimbos in Veldhoven heeft 2024 afgesloten met een ongekend bezoekersrecord: maar liefst 50.665 avonturiers hebben de klim uitdagingen aangenomen
31/12/24
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode: de feiten
Hoe gaan Nederlanders in de kerst- en nieuwjaarsperiode op vakantie? Waar gaan ze naar toe en met wie? Hamvraag is of we in meerderheid gaan skiën. Het CBS zocht dat uit.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
30/12/24
Tunnel Jonkheerpad officieel geopend
ProRail heeft samen met Brabants Landschap en de gemeente Oisterwijk de onderdoorgang bij het Jonkheerpad in natuurgebied Landgoed Nemerlaer begin december officieel geopend.
29/12/24
All in CARAVANING (AIC) beurs naar nieuwe locatie in China
Van 9 tot en met 11 mei 2025 vindt in China de internationale beurs voor campers en caravans op een nieuwe locatie plaats: het Shougang Convention & Exhibition Center in Beijing.
28/12/24
Elektrische bussen voor pendel P3 naar Schiphol
Luchthaven Schiphol en vervoersbedrijf Arriva introduceren elektrische bussen voor P3 Lang Parkeren.
27/12/24
Vakantie blijft populair ondanks prijsstijgingen
Ondanks de stijgende kosten van levensonderhoud, blijft de behoefte aan vakantie bij Nederlanders onverminderd groot. Echter, de prijsstijgingen dwingen een op de acht Nederlanders om minder vaak op vakantie te gaan of minder uit te geven.

||| Agenda |||

04/01/25
04/01/25 t/m 04-01-25: Vakantiebeurs voor bijzondere reizen
De Vakantiebeurs voor bijzondere reizen in Amsterdam op 4 en 5 januari is dé plek voor reizig...
08/01/25 t/m 09-01-25
08/01/25 t/m 09-01-25: Travel Trade Days
Va­kan­tie­beurs is het grootste rei­seve­ne­ment van het jaar, al meer dan 50 jaar bekend in ...
27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...