Geplaatst op: 24-07-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Amsterdamse gemeenteraad wil cruiseterminal sluiten

Amsterdamse gemeenteraad wil cruiseterminal sluiten
Afbeelding van Naty Photography via Pixabay

De Amsterdamse gemeenteraad wil de cruiseterminal voor zeeschepen naast het Centraal Station sluiten. De raad heeft daartoe een motie met ruime meerderheid aangenomen.

De motie is een initiatief van D66. Fractievoorzitter Ilana Rooderkerk: "De vervuilende cruise past niet bij de duurzame ambities van onze stad. Ook het realiseren van een tweede brug over het IJ naar stadsdeel Noord, is niet mogelijk als de cruiseschepen blijven. Daarbij passen cruiseschepen in het stadshart niet in de opdracht van Amsterdam om het aantal toeristen te reduceren.”

Vervuiling

D66 heeft haar pijlen vooral gericht op de vervuiling die cruiseschepen te weeg brengen. "De 218 Europese cruiseschepen stoten ruim vier keer zoveel zwavelstoffen uitstoten als alle auto’s op het gehele Europese continent. Een cruiseschip dat één dag in de Amsterdamse haven lag, stootte net zoveel stikstof uit als 31.000 vrachtwagens die een volle ronde over de ring rijden, blijkt uit onderzoek van CE Delft.”

Schijnoplossing

De cruisesector vindt de verplaatsing van de terminal een schijnoplossing voor het tegengaan van de drukte die toeristen veroorzaken. Als de schepen elders in de regio aanleggen zal dat veel verkeersbewegingen van touringcars tot gevolg hebben die passagiers naar het centrum van Amsterdam vervoeren. Nu kunnen die passagiers te voet of met de tram de binnenstad bereiken. Daarnaast is op het totaal aantal verblijfstoeristen het aandeel cruisepassagiers gering, voor de pandemie zo’n 5%. Tot slot kan de vervuiling  van draaiende motoren die het schip van stroom moeten voorzien eenvoudig worden opgelost door het aanleggen van walstroom.

Gering aandeel

Er zijn al langer plannen om de Amsterdams cruiseterminal verhuizen naar een andere locatie in de regio. Er meren dit jaar 125 zeecruiseschepen af in Amsterdam. Voor de pandemie (2018) waren dat er 210 die in totaal 477.948 passagiers naar de stad brachten. Op een totaal van 8,6 miljoen hotelgasten een aandeel van 5%.

En nu?

Het lijkt er ondanks deze motie niet op dat de cruiseterminal snel zal verhuizen. Wethouder Hester van Buren wil het besluit tot een eventuele verplaatsing van de cruiseterminal nemen op basis van onderzoek, een goede afweging en in samenspraak met de andere gemeenten en belanghebbenden in het Noordzeekanaalgebied. Overigens is het aantal zeecruiseschepen dat in Amsterdam mag aanmeren gemaximeerd op 190 per jaar. Bovendien moeten in 2030 cruiseschepen van de EU aan de walstroom en dat zou 1 angel uit het debat halen.  

Trefwoorden: beleid, reisbranche, cruises, zeecruises, terminal, Noord-Holland, amsterdam

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...
08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.