Duurzaamheid speelt nauwelijks bij Nederlandse vakantieganger
Bij het boeken van een vakantie is duurzaamheid nog geen thema bij de Nederlandse consument. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO die samen met bureau Kien zo’n duizend Nederlanders ondervroeg. Toch is verduurzaming belangrijk om concurrerend te blijven. Wat weerhoudt eigenaren?
Maar eenvijfde van de Nederlanders houdt altijd of meestal rekening met duurzaamheid bij het boeken van een vakantie. Een kwart soms wel, soms niet en 27% meestal niet en 26% nooit. Voor klimaatliefhebbers is natuurbescherming een belangrijke drijfveer. Voor het boeken willen ze verder graag weten of afval gescheiden wordt ingezameld, of er openbaar vervoer en fietsvervoer is, en of er sprake is van energiebesparing en duurzame energie.
Natuur belangrijk maar hygiëne blijft met stip op nummer 1
Heel opvallend is voor een ruime meerderheid (60%) van alle vakantiegangers ‘natuur rond de accommodatie’ belangrijk tot zeer belangrijk. Aan de natuur wordt zelfs meer belang gehecht dan de faciliteiten en recreatievoorzieningen. Meer bewustwording over de natuur op en rond het park kan worden gecreëerd door meer informatie te geven over de natuur in de omgeving. De geënquêteerde vakantiegangers staan daar namelijk wel voor open: meer dan 60% vindt het belangrijk meer van de lokale natuur te leren tijdens de vakantie. Met stip bovenaan staat de hygiëne, dat vindt 90% belangrijk tot heel belangrijk.Ook de prijs (78%) en bereikbaarheid (65%) zijn voor Nederlandse consumenten zeer belangrijk. Minder belangrijk zijn reviewscores van andere gasten (56%) en duurzaamheid (25%).
Verduurzaming van vakantieparken heel lastig
ABN AMRO ziet dat ondernemers vooral door een gebrek aan tijd (41%) en geld (38%) niet of minder verduurzamen. De experts adviseren ondernemers vooral klein te beginnen met eenvoudige maatregelen. Het meten en managen van het energieverbruik per kampeerplek of accommodatie is daarbij een eerste stap. Vervolgens kunnen gasten meeprofiteren van hun eigen zuinige energieverbruik. Dat kan bijvoorbeeld door een onverwacht cadeautje. Het inzetten van hergebruikt water voor het doorspoelen van de wc’s kan aanzienlijk op de waterrekening besparen. Door slim kassadata te analyseren kan voedselverspilling worden voorkomen en afvalstromen gereduceerd. Het weghalen van de afvalscheiding bij de vakantieganger kan daarbij ook helpen. Kennis over de lokale biodiversiteit in het park kan verspreid worden door biodiversiteitvriendelijke buitenactiviteiten zoals kookles met kruiden uit de omgeving en een educatief wandelpad door de natuur. Daarnaast is een biodiversiteitsrijke natuur goed voor de gezondheid van de gasten.