Geplaatst op: 24-07-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Duurzaamheid speelt nauwelijks bij Nederlandse vakantieganger

 Duurzaamheid speelt nauwelijks bij Nederlandse vakantieganger
Afbeelding van G.C. via Pixabay

Bij het boeken van een vakantie is duurzaamheid nog geen thema bij de Nederlandse consument. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO die samen met bureau Kien zo’n duizend Nederlanders ondervroeg. Toch is verduurzaming belangrijk om concurrerend te blijven. Wat weerhoudt eigenaren?

Maar eenvijfde van de Nederlanders houdt altijd of meestal rekening met duurzaamheid bij het boeken van een vakantie. Een kwart soms wel, soms niet en 27% meestal niet en 26% nooit. Voor klimaatliefhebbers is natuurbescherming een belangrijke drijfveer. Voor het boeken willen ze verder graag weten of afval gescheiden wordt ingezameld, of er openbaar vervoer en fietsvervoer is, en of er sprake is van energiebesparing en duurzame energie.

Natuur belangrijk maar hygiëne blijft met stip op nummer 1

Heel opvallend is voor een ruime meerderheid (60%) van alle vakantiegangers ‘natuur rond de accommodatie’ belangrijk tot zeer belangrijk. Aan de natuur wordt zelfs meer belang gehecht dan de faciliteiten en recreatievoorzieningen. Meer bewustwording over de natuur op en rond het park kan worden gecreëerd door meer informatie te geven over de natuur in de omgeving. De geënquêteerde vakantiegangers staan daar namelijk wel voor open: meer dan 60% vindt het belangrijk meer van de lokale natuur te leren tijdens de vakantie. Met stip bovenaan staat de hygiëne, dat vindt 90% belangrijk tot heel belangrijk.Ook de prijs (78%) en bereikbaarheid (65%) zijn voor Nederlandse consumenten zeer belangrijk. Minder belangrijk zijn reviewscores van andere gasten (56%) en duurzaamheid (25%).

Verduurzaming van vakantieparken heel lastig

ABN AMRO ziet dat ondernemers vooral door een gebrek aan tijd (41%) en geld (38%) niet of minder verduurzamen. De experts adviseren ondernemers vooral klein te beginnen met eenvoudige maatregelen. Het meten en managen van het energieverbruik per kampeerplek of accommodatie is daarbij een eerste stap. Vervolgens kunnen gasten meeprofiteren van hun eigen zuinige energieverbruik. Dat kan bijvoorbeeld door een onverwacht cadeautje. Het inzetten van hergebruikt water voor het doorspoelen van de wc’s kan aanzienlijk op de waterrekening besparen. Door slim kassadata te analyseren kan voedselverspilling worden voorkomen en afvalstromen gereduceerd. Het weghalen van de afvalscheiding bij de vakantieganger kan daarbij ook helpen. Kennis over de lokale biodiversiteit in het park kan verspreid worden door biodiversiteitvriendelijke buitenactiviteiten zoals kookles met kruiden uit de omgeving en een educatief wandelpad door de natuur. Daarnaast is een biodiversiteitsrijke natuur goed voor de gezondheid van de gasten.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/flinke-omzetgroei-campings-en-vakantieparken.html
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, duurzaamheid, investeringen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/01/25
Van Velde in Raad van Toezicht Utrecht Marketing
Michel van Velde is sinds 1 januari toegetreden tot de Raad van Toezicht van destinatieorganisatie Utrecht Marketing. De Raad van Toezicht is daarmee compleet.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
17/12/24
Recreatiebedrijven moeten van elke verdiende euro 38 cent afdragen
Dat van elke euro die consumenten besteden op recreatiebedrijven 38% naar belastingen gaat, is geen verrassing. Wel vervelend is het feit dat sinds 2018 deze lasten met maar liefst 40% zijn gestegen bij een inflatie van 12%.
16/12/24
Exclusief voor leden
Schiphol ontwikkelt breed retailaanbod (nodig voor de internationale toppositie)
Per 1 mei 2025 versterkt Schiphol haar samenwerking met Lagardère Travel Retail voor de exploitatie...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
13/12/24
Lelystad wil deal sluiten F35 maar ook vakantievluchten op luchthaven
Defensie zoekt naar extra locaties voor hun activiteiten, waaronder uitbreiding van jachtvliegcapaciteit met de F35. Maar Lelystad wil dan als tegenprestatie dat vakantievluchten worden toegestaan op Lelystad luchthaven.
11/12/24
Acties tegen btw-verhoging lonen: Staatssecretaris zegt impactanalyse toe
Het verzet tegen de btw-verhoging op logies is nog springlevend. Afgelopen vrijdag plaatste HISWA-RECRON in de kranten van DPG een grote advertentie. Twentse ondernemers en Twente Marketing voerden met waterflesjes een creatieve actie tegen de geplande btw-verhoging op logies. En met succes want er komt een impactanalyse naar de verhoging van de btw op logies