Geplaatst op: 24-07-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Duurzaamheid speelt nauwelijks bij Nederlandse vakantieganger

 Duurzaamheid speelt nauwelijks bij Nederlandse vakantieganger
Afbeelding van G.C. via Pixabay

Bij het boeken van een vakantie is duurzaamheid nog geen thema bij de Nederlandse consument. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO die samen met bureau Kien zo’n duizend Nederlanders ondervroeg. Toch is verduurzaming belangrijk om concurrerend te blijven. Wat weerhoudt eigenaren?

Maar eenvijfde van de Nederlanders houdt altijd of meestal rekening met duurzaamheid bij het boeken van een vakantie. Een kwart soms wel, soms niet en 27% meestal niet en 26% nooit. Voor klimaatliefhebbers is natuurbescherming een belangrijke drijfveer. Voor het boeken willen ze verder graag weten of afval gescheiden wordt ingezameld, of er openbaar vervoer en fietsvervoer is, en of er sprake is van energiebesparing en duurzame energie.

Natuur belangrijk maar hygiëne blijft met stip op nummer 1

Heel opvallend is voor een ruime meerderheid (60%) van alle vakantiegangers ‘natuur rond de accommodatie’ belangrijk tot zeer belangrijk. Aan de natuur wordt zelfs meer belang gehecht dan de faciliteiten en recreatievoorzieningen. Meer bewustwording over de natuur op en rond het park kan worden gecreëerd door meer informatie te geven over de natuur in de omgeving. De geënquêteerde vakantiegangers staan daar namelijk wel voor open: meer dan 60% vindt het belangrijk meer van de lokale natuur te leren tijdens de vakantie. Met stip bovenaan staat de hygiëne, dat vindt 90% belangrijk tot heel belangrijk.Ook de prijs (78%) en bereikbaarheid (65%) zijn voor Nederlandse consumenten zeer belangrijk. Minder belangrijk zijn reviewscores van andere gasten (56%) en duurzaamheid (25%).

Verduurzaming van vakantieparken heel lastig

ABN AMRO ziet dat ondernemers vooral door een gebrek aan tijd (41%) en geld (38%) niet of minder verduurzamen. De experts adviseren ondernemers vooral klein te beginnen met eenvoudige maatregelen. Het meten en managen van het energieverbruik per kampeerplek of accommodatie is daarbij een eerste stap. Vervolgens kunnen gasten meeprofiteren van hun eigen zuinige energieverbruik. Dat kan bijvoorbeeld door een onverwacht cadeautje. Het inzetten van hergebruikt water voor het doorspoelen van de wc’s kan aanzienlijk op de waterrekening besparen. Door slim kassadata te analyseren kan voedselverspilling worden voorkomen en afvalstromen gereduceerd. Het weghalen van de afvalscheiding bij de vakantieganger kan daarbij ook helpen. Kennis over de lokale biodiversiteit in het park kan verspreid worden door biodiversiteitvriendelijke buitenactiviteiten zoals kookles met kruiden uit de omgeving en een educatief wandelpad door de natuur. Daarnaast is een biodiversiteitsrijke natuur goed voor de gezondheid van de gasten.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/leisure/flinke-omzetgroei-campings-en-vakantieparken.html
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, duurzaamheid, investeringen

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

06/11/24
Ontdek de vrijheid: dagjes uit zonder eigen auto
Nederland biedt talloze mogelijkheden om eropuit te trekken, zelfs zonder eigen vervoer.
01/11/24
Drie genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2025
De jury heeft drie routes genomineerd voor de Fietsroute van het jaar 2025.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
16/10/24
De reden dat de meeste jongeren kiezen voor een kampeervakantie
Wat maakt kamperen zo populair onder jongeren.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
26/09/24
‘Fietsen tussen de Mijnterrils’, een drijvende spiraal voor 360° fietsbeleving
Door innovatie en durf hebben het provinciebestuur en Visit Limburg een unieke toeristische beleving gemaakt in de Limburgse Gouden Driehoek.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.