Geplaatst op: 21-08-2023
Auteur: Marc Gerlings

Gastvrij Nederland zet voor de verkiezingen in op artikel 22

Gastvrij Nederland zet voor de verkiezingen in op artikel 22
Overheid moet voorwaarden scheppen voor vrijetijdsbesteding.

Nu de verkiezingsstrijd losbarst na de zomervakantie, zet brancheorganisatie Gastvrij Nederland in op artikel 22 van de grondwet. Daarin staat dat de overheid voorwaarden schept voor vrijetijdsbesteding.

Gastvrij Nederland stelde er een manifest voor samen met als uitgangspunt artikel 22. Dit artikel werd voor het eerst prominent naar voren geschoven in de verkiezingsstrijd van de Provinciale Staten van 15 maart van dit jaar.

Het manifest start met artikel 22 en reikt 9 wensen aan die de overheid kan faciliteren.

Artikel 22 van onze grondwet stelt dat de overheid ‘voorwaarden schept voor vrijetijdsbesteding.’ Terecht, want onderzoek van CELTH uit 20211 toont aan dat de gastvrijheidssector in brede zin een belangrijke bijdrage levert aan ons welzijn(1). Ontmoetingen, bezoek, zingeving, beweging en opdoen van kennis en innovatie leiden tot sociale cohesie. De sector is ook economisch van betekenis(2):

 

• 1 op de 13 banen is gerelateerd aan toerisme en gastvrijheid.

• Er zijn 813.000 mensen werkzaam in de gastvrijheidssector.

• In 2019 is een omzet gerealiseerd van 91,2 miljard euro.

• Aandeel van 4,4% in ons Bruto Nationaal Product.

 

Hoewel deze cijfers een mooi beeld geven, staat de sector - nog herstellende van de coronapandemie – tegelijkertijd voor grote uitdagingen. Denk hierbij aan de inflatie, personeelstekorten en de geopolitieke situatie die wereldwijd voor onzekerheid binnen de reisbranche zorgt.

 

Onze ambities zijn desalniettemin groot. Zo zet de sector in op de energietransitie en wordt gewerkt aan een inhoudelijke publiek-private agenda. De gastvrijheidssector speelt een essentiële rol binnen de Nederlandse maatschappij en mag niet ontbreken in uw verkiezingsprogramma. De sector verdient nationale regie en daadkracht.

 

Geef recreatie, verblijf en toerisme dan ook een volwaardige plek in het economisch beleid en zet hierbij in op spreiding (gebaseerd op regionale draagkracht en draagvlak).

 

Bewerkstellig deze spreiding door robuust bestemmingsmanagement en de inzet van Regio Deals(3). In aanvulling hierop geven wij u ook graag 9 aandachtspunten mee:

 

1. Zorg voor interdepartementale coördinatie van de vele beleidsterreinen die spelen in de sector zoals natuur, ruimtelijke inrichting, mobiliteit, gezondheid, vestigingsklimaat, cultuur, sport en buitenlandse zaken. Door in te zetten op interbestuurlijke samenwerking wordt recht gedaan aan bewoners, bezoekers en bedrijven.

 

2. Blijf investeren in de bestemming Nederland. De binnenlandse markt biedt grote potentie om omzet te genereren en zo een bijdrage te leveren aan welzijn, welvaart en vestigingsklimaat. Realiseer hierbij spreiding over seizoenen en plaatsen.

 

3. Stimuleer de komst van wetenschappelijke congressen naar Nederland vanwege het essentiële belang voor de kenniseconomie en katalysatorrol voor maatschappelijke ontwikkelingen. Congressen dragen bij aan het imago van Nederland als kennisland waarmee zij van groot belang zijn voor onze kennisinstellingen en onder meer het vestigingsklimaat en het aantrekken van talent.

 

4. Werk aan een toekomstbestendige, duurzame sector die bijdraagt aan de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Maak de uitvoering van het klimaatakkoord en de verduurzamingsopgave voor ondernemers uitvoerbaar, haalbaar en betaalbaar. Zet in op slimmer reizen en maak de gastvrijheidssector goed bereikbaar met het OV. Faciliteer de komst van een volwaardig programmabureau om de plannen van de Taskforce Gastvrijheidssector te laten slagen.

 

5. Vergroot het aanpassingsvermogen van bedrijven gelet op het veelal seizoensmatige karakter van onze sector. Zet in op duurzame en flexibele arbeidsinzet waar recht wordt gedaan aan seizoenwerkers (als scholieren en studenten), werknemers, zzp’ers en ondernemer/opdrachtgevers. Waak voor het creëren van een papieren tijger.

 

6. Borg voldoende fysieke ruimte om te ondernemen op die plekken waar dit niet leidt tot een verdere druk op de natuur en de leefbaarheid. In de schaarse ontwikkelruimte dient uitgangspunt te zijn een verantwoorde verdeling tussen wonen, werken, recreëren en natuur.

 

7. Versterk de aansluiting van het mkb op het instrumentarium voor innovatie en verduurzaming. Onder meer uit het rapport ‘Onderzoek aansluiting regelingen op behoeften gastvrijheidssector t.a.v. innovatie, verduurzaming en digitalisering’4 blijkt dat hier nog een wereld te winnen valt. Het ministerie van EZK kan hier via de RVO, alsmede met het aanstellen van een Staatssecretaris voor Toerisme in samenwerking met de sector een grotere rol in spelen.

 

8. Geef recreatie en toerisme een rol in de verduurzaming van gebieden. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van vrijkomende landbouwarealen voor recreatieve gebiedsontwikkeling en agrotoerisme. Zorg voor een goede uitvoering van de Agenda Natuurinclusief (onderdeel van het Programma Natuur uit de Structurele aanpak stikstof), waar de Gastvrijheidssector aan deelneemt.

 

9. Faciliteer de toegang tot Europese fondsen, zoals het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling voor duurzame projecten, het Europees Fonds voor Sociale Zaken en fondsen uit het EU-programma "Herstel van COVID-19 door Duurzame Groei van Toerisme en Steun aan MKB". Zet bij nieuwe Europese aanbestedingen en fondsen in op brede voorwaarden die het mogelijk maken voor de toerismesector om deel te nemen.


Bronnen:

1 https://www.celth.nl/projecten/maatschappelijk-belang-van-toerisme-en-recreatie

2 Centraal Bureau voor de Statistiek, 2019 (postcoronacijfers zijn nog niet vastgesteld).

3 Bestemmingsmanagement is een integrale aanpak voor een zo groot mogelijke positieve impact van bezoek op een stad of regio op sociaal, ecologisch en economisch gebied.

 

Trefwoorden: Gastvrij Nederland, verkiezingen, politiek, beleid

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

06/09/24
Den Haag is Royal in september
De rondvaartboot dobbert in de Hofvijver, de oranje-banieren wapperen en de koninklijke hoeden zijn afgestoft. Alles is gereed om Royal September in te luiden in Den Haag.
06/09/24
130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden
Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Het gebied is open voor recreanten.
06/09/24
Exclusief voor leden
Stijging inkomen of koopkrachtherstel?
In 2024 zien we een historisch grote stijging van de reële inkomens. De inflatie daalt namelijk flink en de lonen stijgen door is de verwachting van bank ING. De consumptie zal niet makkelijk stijgen. Hoe zit dat?
05/09/24
Exclusief voor leden
Burgers' Zoo toont fabelwezens
De dieren van Burgers Zoo in Arnhem krijgen tijdelijk concurrentie van heel bijzondere dieren, van fabeldieren.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.

||| Agenda |||

10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...