Geplaatst op: 24-08-2023
Auteur: Marc Gerlings

Met nationale visie toerisme kunnen overheden en ondernemers aan de slag

Met nationale visie toerisme kunnen overheden en ondernemers aan de slag
Herre Dijkema: \

Deze week werd door brancheorganisatie Gastvrij Nederland het uitgangspunt en wensenlijst voor een nieuw kabinet afgegeven. De basis is artikel 22 van de Grondwet waarin staat dat de overheid voorwaarden schept voor de vrijetijdsbesteding. NRIT vroeg Herre Dijkema, voorzitter van Destinatie Nederland en directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen om een reactie wat hij echt wil van een volgend kabinet.

Destinatie Nederland heeft meegewerkt aan de inbreng voor de verkiezingsprogramma’s dat is vertaald naar het document waarbij artikel 22 de basis is en 9 wensen zijn geformuleerd. Die wensen zijn niet eenvoudig te realiseren door de nationale politiek. Onder meer is de wens tot coördinatie tussen de departementen omdat de toeristische sector dat nodig heeft, blijkt in de praktijk lastig. Maar ambitie is altijd goed. Wat wil Herre Dijkema écht halen uit politiek Den Haag?

Aan de slag

"Waar het om gaat is dat de nationale overheid een visie ontwikkelt op de bestemming Nederland zodat andere, lagere overheden en ondernemers er ook mee aan de slag kunnen. Die visie ontbreekt terwijl met die visie overheden keuzes kunnen maken. Ons gevoel is dat ook ondernemers dan echt met die visie aan de slag gaan.”

Bied perspectief

"De focus ligt nu teveel op de negatieve effecten van toerisme. Denk aan de plannen die er zijn in Amsterdam, Zeeland en nog meer locaties. Er zijn politici die alleen maar minder toerisme willen. Toerisme zorgt voor heel veel goede ontwikkelingen, zoals het behoud van winkels, banen en culturele voorzieningen. Het zorgt voor leefbaarheid en welvaart. Omdat er géén perspectief is, worden er op veel niveaus geen plannen gemaakt voor de ontwikkeling van de destinatie Nederland. Dat perspectief moet er komen.”

Relevantie sector is duidelijk

Over de soms hoge ambities in de wensen gericht aan het komende kabinet, antwoordt Dijkema: "De dingen die we vragen, we zijn het aan onze sector verplicht hoog in te zetten. Het beeld over toerisme en recreatie is wel veranderd. Het positieve effect van corona is dat we meer op het netvlies staan als een relevante sector. Dan niet alleen als economische factor maar dat je veel goeds betekent voor de maatschappij. Je krijgt niet alles van de ene op de andere dag voor elkaar maar het verandert en er is een duidelijke voedingsbodem voor toerisme. Het belang wordt gezien en dat moeten we wel blijven aanjagen. Iedere keer zetten we stapjes en komen we dichterbij het ideaal wat we willen bereiken.”

Ongelijke verdeling

Herre wil toch terugkomen op dat negatieve beeld over toerisme. "Het gaat me aan het hart dat de negatieve uitwassen zo duidelijk naar voren komen. We leveren een positieve bijdrage aan welzijn en welvaart en bedenk daarbij dat er heel veel potentie is in Nederland om (zakelijke) bezoekers te ontvangen. Dat is ook een politieke discussie. Daar worden de keuzes gemaakt. Sommige partijen vinden dat er géén ruimte meer is voor toerisme. Neem dan in ogenschouw dat toerisme ongelijk verdeeld is in Nederland. Daarom is perspectief noodzakelijk en is actie om toerisme te spreiden nodig. Als de partijen en het nieuwe kabinet een toekomstperspectief maken, willen andere overheden en ondernemers daar zeker mee aan de slag.


Link naar Destinatie Nederland.

Trefwoorden: verkiezingen, destinatie, Nederland, toerisme, recreatie,

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

19/09/24
Kick-off exposanten Recreatie Vakbeurs 2024
De jaarlijkse exposanten kick-off van Recreatie Vakbeurs vond afgelopen dinsdag (17 september) plaat...
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
11/09/24
Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Veel Italiaanse restaurants in Nederland
Nederland telt minder Italiaanse, Griekse en Turkse restaurants dan vijf jaar geleden. Het aantal Spaanse en Portugese restaurants is juist toegenomen. Van de Zuid-Europese keuken is de Italiaanse veruit het populairst. Opvallend is de opmars van de fast casual concepten.
02/09/24
Exclusief voor leden
Gasten ergeren zich aan Engelssprekend hotelpersoneel
Nederlandse hotels nemen, mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, steeds vaker buitenlands personeel aan dat Engels met de gasten spreekt. Onderzoek wijst uit dat niet alle gasten dat fijn vinden.

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...