Geplaatst op: 24-08-2023
Auteur: Marc Gerlings

Met nationale visie toerisme kunnen overheden en ondernemers aan de slag

Met nationale visie toerisme kunnen overheden en ondernemers aan de slag
Herre Dijkema: \

Deze week werd door brancheorganisatie Gastvrij Nederland het uitgangspunt en wensenlijst voor een nieuw kabinet afgegeven. De basis is artikel 22 van de Grondwet waarin staat dat de overheid voorwaarden schept voor de vrijetijdsbesteding. NRIT vroeg Herre Dijkema, voorzitter van Destinatie Nederland en directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen om een reactie wat hij echt wil van een volgend kabinet.

Destinatie Nederland heeft meegewerkt aan de inbreng voor de verkiezingsprogramma’s dat is vertaald naar het document waarbij artikel 22 de basis is en 9 wensen zijn geformuleerd. Die wensen zijn niet eenvoudig te realiseren door de nationale politiek. Onder meer is de wens tot coördinatie tussen de departementen omdat de toeristische sector dat nodig heeft, blijkt in de praktijk lastig. Maar ambitie is altijd goed. Wat wil Herre Dijkema écht halen uit politiek Den Haag?

Aan de slag

"Waar het om gaat is dat de nationale overheid een visie ontwikkelt op de bestemming Nederland zodat andere, lagere overheden en ondernemers er ook mee aan de slag kunnen. Die visie ontbreekt terwijl met die visie overheden keuzes kunnen maken. Ons gevoel is dat ook ondernemers dan echt met die visie aan de slag gaan.”

Bied perspectief

"De focus ligt nu teveel op de negatieve effecten van toerisme. Denk aan de plannen die er zijn in Amsterdam, Zeeland en nog meer locaties. Er zijn politici die alleen maar minder toerisme willen. Toerisme zorgt voor heel veel goede ontwikkelingen, zoals het behoud van winkels, banen en culturele voorzieningen. Het zorgt voor leefbaarheid en welvaart. Omdat er géén perspectief is, worden er op veel niveaus geen plannen gemaakt voor de ontwikkeling van de destinatie Nederland. Dat perspectief moet er komen.”

Relevantie sector is duidelijk

Over de soms hoge ambities in de wensen gericht aan het komende kabinet, antwoordt Dijkema: "De dingen die we vragen, we zijn het aan onze sector verplicht hoog in te zetten. Het beeld over toerisme en recreatie is wel veranderd. Het positieve effect van corona is dat we meer op het netvlies staan als een relevante sector. Dan niet alleen als economische factor maar dat je veel goeds betekent voor de maatschappij. Je krijgt niet alles van de ene op de andere dag voor elkaar maar het verandert en er is een duidelijke voedingsbodem voor toerisme. Het belang wordt gezien en dat moeten we wel blijven aanjagen. Iedere keer zetten we stapjes en komen we dichterbij het ideaal wat we willen bereiken.”

Ongelijke verdeling

Herre wil toch terugkomen op dat negatieve beeld over toerisme. "Het gaat me aan het hart dat de negatieve uitwassen zo duidelijk naar voren komen. We leveren een positieve bijdrage aan welzijn en welvaart en bedenk daarbij dat er heel veel potentie is in Nederland om (zakelijke) bezoekers te ontvangen. Dat is ook een politieke discussie. Daar worden de keuzes gemaakt. Sommige partijen vinden dat er géén ruimte meer is voor toerisme. Neem dan in ogenschouw dat toerisme ongelijk verdeeld is in Nederland. Daarom is perspectief noodzakelijk en is actie om toerisme te spreiden nodig. Als de partijen en het nieuwe kabinet een toekomstperspectief maken, willen andere overheden en ondernemers daar zeker mee aan de slag.


Link naar Destinatie Nederland.

Trefwoorden: verkiezingen, destinatie, Nederland, toerisme, recreatie,

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.