Geplaatst op: 20-08-2023
Auteur: Esther Peperkamp
Publicatie: VTS 2023-1

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-1

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2023-1
De essentie van vrije tijd is spel, ofwel de Homo Ludens. In dit nummer willen we teruggrijpen op dit aspect van de vrije tijd. En wat is er meer ‘spel’ dan de twee Nederlandse tradities van het circus en het carnaval? We openen dit nummer dan ook met een artikel waarin wetenschappelijk onderzoek naar het (voort)bestaan van het circus wordt gepresenteerd. De circustraditie is sterk aan verandering onderhevig. Traditionele optredens van dieren hebben hun langste tijd gehad. Maar hebben nieuwe vormen van circus kans van slagen? Cedric Stalpers en Mia Stokmans presenteren en bediscussiëren de resultaten van een enquête.

Een andere traditie waarvan het voortbestaan veel besproken wordt in de media, is uiteraard het carnaval. Geplaagd door corona mocht het dit jaar weer volop worden gevierd. Meest in het oog springend zijn de prachtige wagens waar vele uurtjes werk in zitten. Het bouwen van een dergelijke wagen is een flinke uitdaging, maar is ook een sociale gebeurtenis, zoals ondergetekende en studenten van de wetenschappelijke opleiding Leisure Studies laten zien.

Naast oude tradities ontstaan er ook nieuwe vormen van spel die sociale betekenis hebben. Angela Dimitrova vertelt over haar scriptie waarin ze onderzoek heeft gedaan naar de interacties in online games en hoe deze interacties tot het ontstaan van communities leiden. Nog meer over onderzoek in een bijdrage van Lénia Marques en Siri Driessen over CultSense, een project om culturele sensitiviteit te bevorderen. In het kader van dit project is onderzoek gedaan naar culturele sensitiviteit in de toeristische ervaring en hoe deze samenhangt met waargenomen reisvoordelen.

Waar het bij cultuurtoerisme om culturele draagkracht en duurzaamheid van de lokale cultuur gaat, gaan Joost Gieling en Tom Gosens in op de draagkracht van recreatiegebieden. De auteurs stellen een rekenmodel voor om deze draagkracht te berekenen. Is dit de weg om duurzaam toerisme te bevorderen? We willen lezers uitnodigen om hierop te reageren.

Tot slot vindt u nog twee uitgebreide beschouwingen van het recent verschenen boek ‘Het eeuwige leven van reisverhalen’ van Jaap Lengkeek.
Trefwoorden: homo ludens, spelen, spel, circus, communities, culturele sensitiviteit, cultureel toerisme

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Veel Italiaanse restaurants in Nederland
Nederland telt minder Italiaanse, Griekse en Turkse restaurants dan vijf jaar geleden. Het aantal Spaanse en Portugese restaurants is juist toegenomen. Van de Zuid-Europese keuken is de Italiaanse veruit het populairst. Opvallend is de opmars van de fast casual concepten.
02/09/24
Exclusief voor leden
Gasten ergeren zich aan Engelssprekend hotelpersoneel
Nederlandse hotels nemen, mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, steeds vaker buitenlands personeel aan dat Engels met de gasten spreekt. Onderzoek wijst uit dat niet alle gasten dat fijn vinden.
02/09/24
Omzet horeca groeit in tweede kwartaal maar niet in de verblijfsrecreatie
De omzet in de horeca groeide in het tweede kwartaal van 2024 met 2,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. De omzetgroei was sterker bij eet- en drinkgelegenheden dan in de logiesverstrekking. Bij campings en vakantieparken daalde de omzet
29/08/24
Schoonmaakbedrijf CSU wil ICS overnemen
Uit een melding bij Autoriteit Consument en Markt blijkt dat CSU Groep de ICS Groep wil overnemen. De bedrijven hebben op 23 augustus 2024 de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname.
28/08/24
Horecava Awards 2025: Innovatie en duurzaamheid Centraal
De Horecava Awards keren in 2025 terug met een vernieuwd format. De inschrijving is geopend voor drie nieuwe prijzen: de Horecava Innovation Award, de Horecava Sustainability Award en de Horecava Public Award.
27/08/24
Exclusief voor leden
Oplopende arbeidskosten en verliezen in gastvrijheidssector
Bedrijven in de gastvrijheidssector zijn minder positief over de bedrijfsresultaten van het afgelopen halfjaar dan de gemiddelde Nederlandse ondernemer. Ze zijn wel positiever over de arbeidsmarkt en ervaren als gevolg van het tekort aan personeel minder vaak een hoge werkdruk.

||| Agenda |||

10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...