Geplaatst op: 15-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Waterschap De Dommel wil niet opdraaien voor zuiveren festivaldrugs

Waterschap De Dommel wil niet opdraaien voor zuiveren festivaldrugs
Drugs in afvalwater festivals tasten waterkwaliteit aan.

Het is een bekend probleem: na een festival blijven er vaak resten van drugs achter in het afvalwater. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de waterkwaliteit. Waterschap De Dommel wil af van de festivaldrugs.

 

Bestuurslid Bas Peeters wil maatregelen. Hij trekt de gelijkenis met de medische sector. "Rioolwaterzuiveringen zijn oorspronkelijk gebouwd om nutriënten uit het afvalwater te halen. Dit zijn organische stoffen vooral uit onze poep en plas. Tegenwoordig zitten er steeds meer chemische stoffen en ‘microverontreinigingen’ in ons afvalwater. Denk hierbij aan medicijnresten, microplastics, PFAS en drugsafval. Het verwijderen van deze stoffen uit het water is een grote uitdaging. Wij investeren in aanvullende, vaak kostbare technieken om zoveel mogelijk van deze stoffen te verwijderen. Zo bouwen we in Hapert een Ozon-installatie voor 14 miljoen euro die medicijnresten uit het water filtert. Het lastige is dat elke nieuwe techniek maar geschikt is voor het verwijderen van een aantal stoffen. Zo’n grote investering alleen doen om in de festivalmaanden de grote piek aan drugsrestanten te verwijderen, is niet uit te leggen aan de belastingbetaler.”

Trefwoorden: Festival, evenement, drugs, waterkwaliteit, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...