Geplaatst op: 19-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

R&T magazine september 2023 – interview Rob van Gijzel

R&T magazine september 2023 – interview Rob van Gijzel
Rob van Gijzel. Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Unported license Gemeente Eindhoven - Boudewijn van Lieshout.

We moesten met het redactieteam van R&T magazine de hoogste vorm van flexibiliteit opzoeken voor een bijzonder interview. We kregen Rob van Gijzel voor de microfoon. Van Gijzel is de voorzitter van de Taskforce Gastvrijheidssector. We hebben nog meer grote dossiers tegen het licht gehouden. Dinsdag en woensdag ontvangen de R&T-abonnees hun magazine.


Van Gijzel: overheid heeft gastvrijheidseconomie laten verslonzen

Rob van Gijzel was het die in de aanloop naar de provinciale verkiezingen artikel 22 van de grondwet in stelling bracht. ‘De overheid schept voorwaarden voor de vrijetijdsbesteding.’ Dat artikel wordt nu weer in stelling gebracht met het oog op de komende landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. We wilden hem in dit magazine hebben vóórdat de Toerisme Top plaatsvindt (25 september). Online bij NRIT is ook de visie van de voorzitter van Gastvrij Nederland geplaatst op dat artikel 22 en de wensenlijst gericht aan politiek Den Haag. Van Gijzel kan met zijn voorzitterschap veel sturen over de vragen wat er nodig is voor het gastvrijheidsdomein. Daarbij kent hij alle deuren en valkuilen in Den Haag door zijn lidmaatschap van de kamer (1989 – 2001). Als voormalig burgemeester van Eindhoven (2008 – 2016) weet hij ook heel goed hoe beleidsmakers omgaan met gastvrijheid, toerisme en recreatie. In dit magazine gaat Van Gijzel veel verder in wat nodig is om recreatie en toerisme weer een volwaardige plek te geven die het verdient in economische en maatschappelijke betekenis. gepresenteerd. De voorzitter vindt dat de overheid in het gastvrijheidsdomein de zaak de afgelopen decennia heeft laten verslonzen en pleit ervoor dat de overheid op alle niveaus haar rol weer pakt: landelijk met een Nationale Raad, provinciaal met programma’s en lokaal door in een triple helix van overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten zaken te realiseren.

Leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme

Het interview met Van Gijzel raakt het grote debat van dit moment in de sector, de vraag naar ruimte voor recreatie en toerisme. Hoe kun je dat debat goed voeren? Als je goed onderbouwd veel weet van het ruimtebeslag en de vraag naar ruimte. Er is een tekort aan ruimte voor recreatie en toerisme. Voor de brede welvaart moeten we dat oplossen. De ‘leidraad Ruimte voor Recreatie & Toerisme’ laat zien hoe je ieder landschap kunt omzetten naar een vrijetijdslandschap.

Zorgen voor je destinatie – de Wadden

Toerisme doet heel veel voor destinaties. Wil je weten wat toerisme betekent voor de Waddeneilanden? Dat gaat voor die destinaties vele malen verder dan alleen een cijfer met een economische betekenis. Het zal zeker voor de vele beleidsmedewerkers R&T herkenbaar zijn en ook inspiratie bieden. Dit is net dat waardevolle artikel dat je wilt bewaren (liefst 7 pagina’s). Toerisme in de volle breedte van zijn betekenis komt voorbij, van inkomen voor eilanders tot de leefbaarheid in natuur, winkels, erfgoed en hoe je beslissingen neemt over routes en infrastructuur door de veranderingen in toerisme.

Expansie Huttopia

Nog zo een verhaal dat beleidsmakers en ondernemers raakt, de uitbreiding van Huttopia in Nederland. De keten van Franse campings opende officieel Huttopia De Meinweg. Dat is nogal een grote keten, met 95 miljoen euro omzet uit consumenten en 45 miljoen euro omzet uit het bedrijfsleven Achter dat openingsfeestje zit de trend dat Nederland aantrekkelijk is voor buitenlandse ketens. Er zit ook een lastig lokaal beleidsdossier achter over een camping in deplorabele staat met veel onrust bij de poort die een nieuw leven kreeg ingeblazen. Het is een voorbeeld hoe trends de kansen voor vitalisering van vakantieparken raken. De metamorfose werd mogelijk door de opening die het aflopende erfpachtcontract bood. Hoe het precies zit? Lees het zeker als je te maken hebt met het vitaal maken van parken waar nu weinig energie in zit.

Kanteling in provinciale akkoorden

Collega Ton Vermeulen nam de provinciale akkoorden door. Verrassend genoeg valt daar veel over toerisme, recreatie en destinatie te vinden. Deze akkoorden zijn ook bij elkaar gezet als inspiratie voor zowel beleidsmakers maar ook voor ondernemers. We zien als redactie een duidelijke kanteling. Vroeger vond je enkele woorden over toerisme, nu is het een belangrijk instrument in de ontwikkeling van provincies.

Captains of industry - Dave Storm

Zin in een flinke portie inspiratie? Lees het interview met Dave Storm, directeur Slagharen. Storm is deze keer de hoofdpersoon in de R&T serie ‘Captains of industry’. We kozen natuurlijk ook voor Dave omdat Slagharen dit jaar voor het eerst pas inspeelt op een groot kassucces bij andere parken, Halloween.

Perry Hobson debat groei en duurzame transitie

Tijdens het Trendcongres Toerisme & Vrije Tijd leverde een stevig debat op tussen de groei van toerisme en de duurzame transitie die zo nodig is voor het toerisme. Hobson gaat in op die twee kanten van toerisme.

Je vindt in R&T nog veel meer artikelen, zoals over het Hanzejaar. In de serie Project, staat het bedrijf De Beyaerd centraal. Leisurebrains gaat in op vitale vakantieparken. Hoe gaat dmo Breda Marketing om met het verhaal van de Oranjes in Breda? En er is aandacht voor het vervolg van Agenda Natuurinclusief.

Zet zeker weer ‘Zet je regio op de kaart 2023’ in je agenda. Deze gratis bijeenkomst over regionale ontwikkelingen en voorbeelden van de vrijetijdseconomie vindt plaats op de laatste dag van de Recreatie Vakbeurs op donderdag 16 november in Hardenberg. Het programma is bijna rond. Online via NRIT.nl starten we met de inschrijving. Daarbij geldt dat oude regel, ‘wie het eerst komt, krijgt zijn plek’. Na die bijeenkomst in de ochtend kun je gratis de beursvloer op.

Veel leesplezier, Marc Gerlings
(Hoofdredacteur R&T magazine)


Trefwoorden: R&T 4 - 2023, inhoud, debat, Van Gijzel, Dave Storm, Perry Hobson

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

18/09/24
Exclusief voor leden
H'ART Museum en 750 jaar Amsterdam
Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam de programmering om aan te haken bij het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad. Veel wordt verwacht van 17 Rembrandts uit een Amerikaanse collectie.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
17/09/24
Exclusief voor leden
Fall towns
Wat zijn de trends in het reizen op dit moment? We waren als redactie op zoek naar opkomende trends. Met wat rondspeuren op sociale media duikt er een mooi relatief jong reisbegrip op, 'fall towns'.
16/09/24
Bieb motor voor veel kleine evenementen en activiteiten
De bieb blijkt een motor in kleine evenementen in de buurt. Daarmee is het goed voor veel recreatieve activiteiten. In 2023 organiseerden de openbare bibliotheken 32 procent meer activiteiten dan een jaar eerder.
16/09/24
Exclusief voor leden
Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.
16/09/24
Exclusief voor leden
VakantieVeilingen van Talpa naar House of Tickets
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
16/09/24
Exclusief voor leden
Robbie Williams wordt ambassadeur bij TUI Mein Schiff Relax
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...