Geplaatst op: 21-09-2023
Auteur: Redactie

Wat te doen bij een Microsoft audit?

Wat te doen bij een Microsoft audit?

Als je als groot bedrijf een overeenkomst hebt met Microsoft voor het gebruik van een groot aantal licenties. Dan kan het voorkomen dat er een keer een moment komt waarop je een e-mail of brief ontvangt van Microsoft met het verzoek een audit te laten uitvoeren. 


Dit houdt in dat Microsoft graag wil weten welke licenties er allemaal worden gebruikt, zodat ze precies weten of hetgeen dat je doet, ook volgens de richtlijnen is. Deze controle wordt uitgevoerd om te kijken of je als onderneming te veel of juist te weinig licenties hebt voor het aantal werkplekken dat je hebt. Dit wordt al jaren gedaan, maar is sinds 2014 ook in Nederland steeds actiever gedaan door Microsoft. Hoe dit precies in z’n werk gaat en wat je moet doen op het moment dat je een brief of mail hebt ontvangen, vertellen we je stap voor stap.

 

Brief of e-mail ontvangen

Wanneer de brief met de aankondiging op de deurmat valt, dan is dit voor veel bedrijven even schrikken. Toch is dit nog helemaal niets om je zorgen over te maken, mits je de melding maar serieus neemt. Doe je dit namelijk niet en laat je het gaan, dan kan het zijn dat Microsoft op een gegeven moment een auditor ingeschakeld, die de boel gaat nakijken in opdracht van Microsoft, maar waarbij de kosten voor jouw rekening zijn. Hierbij moet je denken aan één van de grote auditors zoals KPMG, Deloitte of Ernst & Young. In de brief staan dan ook precies wat ervan wordt verwacht en wat je moet overhandigen.

 

Schakel een professionele partij in

Het overhandigen van alle informatie die wordt gevraagd kan nogal een klus zijn. Het verstoort vaak je bedrijfsprocessen en zorgt voor een hoop onrust bij het personeel en ook de directie. Je doet er daarom dus ook verstandig aan om dit uit te besteden aan een derde partij, die Microsoft Audit verdediging voor je kan uitvoeren. Dat houdt in dat alle benodigde gevraagde informatie wordt verzameld en keurig volgens de richtlijnen aan Microsoft wordt overhandigd. Zo kun jij je volledig blijven focussen op hetgeen wat je aan het doen bent en kunnen zijn het voor je afhandelen.

 

Waarom doet Microsoft dit?

De reden dat Microsoft dit doet, is omdat je hier zelf akkoord voor hebt gegeven. Op het moment dat je namelijk je licentie hebt besteld, ben je ook direct akkoord gegaan met de End User License Agreement (EULA). Dit is een hele lap tekst, die vaak door iedereen doorgescrold, maar waar wel akkoord op wordt gegeven. Dus op het moment dat je een volume overeenkomst bent aangegaan in het geval van licenties, dan hebben ze het recht tot het doen van een controle verzoek in de vorm van een audit. Overigens heeft niet alleen Microsoft zelf het recht dit te doen, maar ook het overkoepelende orgaan, de BSA die de belangen van alle grote softwarebedrijven behartigt dit doen. Wat vooral belangrijk is, is dat je rustig blijft en professionele hulp inschakelt in het geval je er zelf niet helemaal uitkomt. Niet reageren is geen optie, aangezien dit verstrekkende gevolgen kan hebben voor je hele onderneming.

Trefwoorden: Microsoft, audit, management, it

Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.
  • CELTH
     
       
       
       
       

       

       
       

       
       
       

       


    ||| Nieuws |||

    13/09/24
    Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
    Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
    13/09/24
    Center Parcs kiest voor bureau VML
    Na een pitchronde tussen drie kanshebbers kwam communicatiebureau VML als winnaar uit de bus voor Center Parcs. Dit wereldwijd opererende creatieve bedrijf is sinds september 2024 verantwoordelijk voor alle Center Parcs-campagnes.
    11/09/24
    Hoger beroep over mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug
    Routenetwerken Twente is het niet eens met de gerechtelijke uitspraak over de langere sluiting van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug en gaat in hoger beroep. De beheerorganisatie zet nu ook eigen onderzoek naar flora en fauna in.
    11/09/24
    Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
    Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.
    11/09/24
    Samenwerking NS en Rode Kruis bij grote storingen
    Het Rode Kruis en spoporbedrijf NS gaan samenwerken bij langdurige storingen van het treinverkeer. Het gaat om een pilot van één jaar, waarbij Rode Kruis-vrijwilligers bijspringen om reizigers te ondersteunen of op te vangen.
    10/09/24
    Exclusief voor leden
    Schijnzelfstandigheid wordt vanaf 2025 aangepakt
    In attractiepark Bobbejaanland kunnen van zaterdag 12 oktober tot en met maandag 11 november bezoekers terecht voor zeven spookhuizen, vier halloweenzones en meer show en entertainment dan ooit tevoren. De strategie voor Halloween is gericht op gratis shows en entertainment.
    10/09/24
    Koningin Maxima verdiept zich in duurzaam bouwen
    Koningin Máxima woont donderdagmiddag 19 september in Dokkum een seminar bij over duurzaam bouwen en wonen van Bouwgroep Dijkstra Draisma. In theater Sense spreken betrokkenen uit de bouwsector onder de noemer ‘Open your mind’ over oplossingen en visies voor duurzaam bouwen en wonen.
    09/09/24
    DierenPark Amersfoort sluit aan bij Club van Elf
    Sinds september is DierenPark Amersfoort het 24e lid van Club van Elf. Musea, attractieparken, stadsattracties en dierentuinen versterken elkaar op het gebied van verschillende sociale en culturele thema’s.

    ||| Agenda |||

    23/09/24
    23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
    De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
    24/09/24 t/m 26-09-24
    24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
    The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
    27/09/24
    27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
    De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
    01/10/24
    01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
    Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
    02/10/24
    02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
    ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...