Geplaatst op: 02-10-2023
Auteur: Marc Gerlings

CORPUS werkt samen met Oogfonds

CORPUS werkt samen met Oogfonds
Wikke. Foto: CORPUS

Het Oogfonds en educatieve attractie CORPUS, het interactieve reisavontuur door het menselijk lichaam, bundelen hun krachten om het onderzoek naar erfelijke oogziekten mogelijk te maken.


De samenwerking zal de financiering van het onderzoek van Dr. Jan Wijnholds (biochemicus en universitair hoofddocent) en zijn onderzoeksteam aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hopelijk versnellen, met als doel het voorkomen van blindheid veroorzaakt door de ziekte van Leber en andere erfelijke oogziekten.


Op 11-jarige leeftijd ontdekte Wikke dat hij met zijn linkeroog nauwelijks kon zien. Na verschillende onderzoeken werd de ziekte van Leber vermoed. De definitieve diagnose leidde tot intense emoties en een moeilijke periode voor het hele gezin. Het leven van Wikke veranderde drastisch. Hij moest snel leren omgaan met de hulpmiddelen en kon niet langer deelnemen aan activiteiten zoals voetballen.


Wikke en zijn verhaal zullen de komende tijd op diverse manieren zichtbaar zijn in Corpus. Algemeen directeur van CORPUS, Hanneke Hansen, over het belang van deze samenwerking: "Bij CORPUS laten we zien hoe uniek het menselijk lichaam is, en ook in de situatie van patiënten zoals Wikke, blijft dat unieke karakter behouden.” Wikke (15) deelt zijn persoonlijke ervaring: "Ik kan nergens zelfstandig heen. Dat vind ik het ergst.” Hansen: "We hebben diep respect voor Wikke en zijn vastberadenheid om zijn persoonlijke situatie aan te grijpen om anderen en toekomstige generaties te helpen. Daarom zetten wij ons graag in, zodat dit onderzoek van start kan gaan.”


Toekomst zonder erfelijke blindheid

Met goede onderzoeksresultaten van dr. Wijnholds kunnen er over een jaar of 7 klinische studies starten in samenwerking met het Oogziekenhuis Rotterdam. Dit om de DNA-reparatietechniek ook te vertalen naar een veilige toepassing bij mensen. Wijnholds is optimistisch. "Ik draai al een tijdje mee als wetenschapper. Deze technieken zijn echt heel erg kansrijk. Ik geloof erin dat we in de toekomst een manier vinden om blindheid te voorkomen bij de ziekte van Leber. We moeten dit gewoon zo hard mogelijk proberen voor al die patiënten.”

 

Trefwoorden: attractie, educatie, goed doel, samenwerking

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

05/09/24
Exclusief voor leden
Burgers' Zoo toont fabelwezens
De dieren van Burgers Zoo in Arnhem krijgen tijdelijk concurrentie van heel bijzondere dieren, van fabeldieren.
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.
04/09/24
DierenPark Amersfoort nieuwste lid van Club van Elf
De Club van Elf versterkt elkaar op het gebied van verschillende sociale culturele thema's en werken samen om gezamenlijke doelen te bereiken.
30/08/24
Toverland voorbereiding op 13 Halloween Nights
In oktober en november nemen in attractiepark Toverland angstaanjagende griezels de macht over Toverland tijdens 13 Halloween Nights in 2024.
01/08/24
Kasteeltuinen Arcen viert vroege mijlpaal met 100.000e bezoeker
Kasteeltuinen Arcen heeft een record gevestigd door al op 31 juli de 100.000e bezoeker van het seizoen te verwelkomen, een prestatie die nog niet eerder zo vroeg in het seizoen werd bereikt.
17/07/24
Exclusief voor leden
Keukenhof populair op Instagram
De Keukenhof in Lisse staat wereldwijd op de vierde plaats van meest Instagrammabel bloementuinen. Op de eerste plaats staat de Gardens by the Bay in Singapore.
15/07/24
Beekse Bergen rond project Olifantenvallei af
De Beekse Bergen heeft de ontwikkeling van de Olifantenvallei voltooid met de opening van een nieuw restaurant en een educatieve hut. De Olifantenvallei is uitgebreid tot 2 hectare om de gehele kudde, inclusief kalfjes, voldoende ruimte te geven.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.