Geplaatst op: 19-10-2023
Publicatie: R&T 2023-4

Vakantiegangers gaven samen 96 miljard euro uit in Nederland

Vakantiegangers gaven samen 96 miljard euro uit in Nederland

In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren, aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt van allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.

Vandaag (30 augustus) lees ik een artikel in de krant dat de Nederlandse economie in 2022 flink geprofiteerd heeft van buitenlandse en Nederlandse vakantiegangers die samen 96 miljard euro uitgaven in ons land. Een duizelingwekkend bedrag, tenzij je dit bedrag in een context plaatst.

De toeristische uitgaven in Nederland stegen met maar liefst 60 procent in 2022 en zijn daarmee weer op het niveau van 2019, het laatste jaar vóór de coronacrisis. Sterker nog, de bestedingen zijn zelfs nog ietsje hoger. Dit komt vooral doordat Nederlanders nu meer geld uitgeven in eigen land dan vier jaar geleden. Het CBS meldt wel dat de cijfers niet gecorrigeerd zijn voor prijsveranderingen. Met andere woorden, de inflatie speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij de stijging. Dat is geen onbelangrijk gegeven want de bezetting is dan dus maar beperkt gestegen. Ander in het oog springend gegeven is het feit dat de Nederlandse economie in 2022 groeide met 4,5 procent, hetgeen groter is dan de gemiddelde groei in de EU.

Van de 96 miljard euro dragen buitenlandse toeristen een derde bij. En het toerisme vertegenwoordigt 3,7 procent van de Nederlandse economie. Ter vergelijking: in bijvoorbeeld Spanje is dat meer dan 10 procent.

De voorzichtige conclusie is dat in 2022 de bestedingen op een iets hoger niveau liggen dan 2019. Dat inflatie daar mede debet aan is geweest en dat het toerisme in Nederland in vergelijking tot Spanje maar een klein deel van de economie behelst, maar het groeide wel van 2,5 in 2021 naar 3,7 procent in 2022.

Al met al een positief beeld, zeker als je je realiseert dat zo’n 10 jaar geleden de uitgaven nog maar op circa 65 miljard euro lagen. De grote hamvraag is uiteraard hoe zich dit in 2023 heeft ontwikkeld. Uiteraard zijn daar nog geen onderzoeksresultaten over te vinden, maar op basis van de gesprekken die ik heb gehad met diverse recreatie- en watersport ondernemers zijn mijn verwachtingen hoog gespannen. Althans die verwachtingen heb ik wel wat bijgesteld naar aanleiding van het weer deze zomer, of beter gezegd het oer-Hollandse weer.

Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp 06-53424147
Maas recreatie bedrijfsmakelaardij www.maasrbm.nl

Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, bestedingen

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

04/09/24
DierenPark Amersfoort nieuwste lid van Club van Elf
De Club van Elf versterkt elkaar op het gebied van verschillende sociale culturele thema's en werken samen om gezamenlijke doelen te bereiken.
02/09/24
Exclusief voor leden
Eerste kerkelijke locatie in Friesland bij Grootste Museum
Het Grootste Museum van Nederland, het landelijke project van Museum Catharijneconvent waarbij kerken, synagogen, tempels en moskeeën door heel Nederland hun deuren openen voor een breed cultureel publiek, wordt nog groter. Op zaterdag 14 september wordt de Laurentiuskerk in Kimswerd onderdeel van dit project.
29/08/24
Exclusief voor leden
Interactieve beleving fort Nigtevecht
Hoe werkt een waterlinie? Hoe vuur je een kanon af? Hoe was het soldatenleven in de Eerste Wereldoorlog op het fort? De antwoorden op deze vragen krijg je in de multimediale en interactieve beleving ‘Bewapend met water’ van Natuurmonumenten op Fort bij Nigtevecht bij Abcoude.
28/08/24
Exclusief voor leden
Kinepolis opent nieuwe ScreenX-zalen in Almere en Breda
Kinepolis breidt zijn aanbod uit met twee nieuwe ScreenX-zalen in Almere en Breda. ScreenX biedt een unieke 270 graden filmervaring door niet alleen het scherm voor je, maar ook de zijwanden te gebruiken.
26/08/24
Laatste blik in FENIX voordat het museum wordt
Sinds 2020 wordt er gebouwd aan migratiemuseum FENIX op Katendrecht in Rotterdam. Het komende Open Monumentendag op 14 en 15 september is de laatste keer dat je FENIX in kunt voordat het in 2025 de museumdeuren opent.
14/08/24
Exclusief voor leden
Moco museum opent tweede buitenlandse vestiging
Na Amsterdam en Barcelona brengt Moco Museum zijn collectie moderne en hedendaagse kunst nu ook naar Londen. Londen moet de flagship locatie worden van het museum.
14/08/24
40 miljoen euro naar Marinemuseum Den Helder
Het Ministerie van Defensie stelt 40 miljoen euro beschikbaar om het Marinemuseum in Den Helder grootscheeps te verbouwen. In 2026 start de bouw van een nieuw en modern Marinemuseum.
08/08/24
Arbeidsproductiviteit daalt maar niet in recreatie en horeca
In 2023 daalde de arbeidsproductiviteit in Nederland met ruim 1,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor de recreatie en horeca gaat dit niet op, daar is een kleine stijging genoteerd.