Geplaatst op: 31-10-2023
Auteur: Nikkie Visser
Wageningen Universiteit
Publicatie: VTS 2023-2

Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making

Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making
Afbeelding van Stefan Schweihofer via Pixabay

Nikkie Visser, masterstudent "Tourism, Society & Environment (MTO)” aan "Wageningen University & Research”, heeft in maart 2023 haar onderzoek afgerond met als titel: "Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making”. Het onderwerp van haar scriptie komt voort uit haar persoonlijke interesse in het besluitvormingsproces van de gemeente Amsterdam. Samen met haar ouders verhuurde ze een appartement aan toeristen in het centrum van Amsterdam, maar sinds 2021 is dit niet meer mogelijk door nieuwe wet- en regelgeving van de gemeente. Daarnaast worden er torenhoge boetes uitgedeeld aan mensen die een fout maken door bijvoorbeeld te vergeten een verblijf te melden van toeristen.

Nikkie Visser - Enhancing Community Participation in Amsterdam’s Tourist Rental Policy: An Exploratory Case Study for Future Decision-Making

Toen Airbnb en andere verhuurplatforms de toerisme-industrie van Amsterdam betraden, waren er geen regels om dit nieuwe fenomeen te reguleren. Vanaf 2013 werden echter geleidelijk regels en voorwaarden voor toeristenverhuur geïntroduceerd. Deze studie heeft onderzocht hoe de gemeente Amsterdam de lokale gemeenschap heeft betrokken in het besluitvormingsproces voor nieuwe wet- en regelgeving met behulp van de "Participatieladder van Edelenbos en Monnikhof (1998)”. Data is verzameld door deskresearch, document analyses, helikopter interviews, belanghebbenden interview en bijgewoonde vergaderingen. Er werd gebruik gemaakt van snowbal sampling, in totaal zijn er 13 respondenten (mix van beleidsmakers, betrokkenen in het besluitvormingsproces en politici) geïnterviewd. Sinds 2013 zijn er verschillende coalities en wethouders geweest die zich hebben beziggehouden met het onderwerp "vakantieverhuur”, zoals de wethouders Freek van Ossel, Laurens Ivens en Zita Pels. Het vakantieverhuurbeleid wordt besproken in de clausule van de huisvestingsverordening die jaarlijks op 1 januari wordt gewijzigd.

De resultaten geven aan dat de gemeente Amsterdam een formeel participatieproces heeft, maar dat de betrokkenheid van de gemeenschap beperkt is tot informatie-uitwisseling en meedenken (raadpleging en adviesverstrekking). Samenwerken en meebepalen werden niet toegepast, wat impliceert dat de gemeente de definitieve beslissing neemt over plannen. De gemeente Amsterdam betrekt de gemeenschap door een plan online te plaatsen waarop burgers kunnen reageren, dit heet inspraak. Op die inspraak komt een nota van beantwoording. Vervolgens gaat het voorstel naar de gemeenteraad waar het voorstel en de inspraak wordt besproken. Daarna is er een commissievergadering waar burgers drie minuten kunnen inspreken. Na deze vergadering wordt het voorstel aangepast, vervolgens gaat de gemeenteraad stemmen over het voorstel en dan wordt het voorstel voor de laatste keer aangepast en dan wordt er een besluit genomen. Andere manieren die werden gebruikt om burgers te betrekken in het vakantieverhuurbeleid waren: informatieavonden, een online platform, privévergaderingen en een denktank.

Het kan lastig zijn om betrokken te raken bij nieuwe plannen van de gemeente Amsterdam. Vaak worden de media benaderd door verschillende belanghebbenden om bepaalde onderwerpen op de agenda te krijgen. Burgers moeten bovendien veel moeite doen om zichzelf te betrekken bij de nieuwe plannen. Participatie leidt vaak tot teleurstelling bij burgers omdat er uiteindelijk niets met hun adviezen wordt gedaan en er veel tijd en moeite in is gestoken. Bovendien hebben burgers geen eigenaarschap over de plannen, waardoor ze minder snel willen participeren in de toekomst.

Deze studie beveelt aan dat de gemeente de communicatie verbetert door transparanter en pro-actiever te zijn bij het informeren van mensen over nieuwe regels en voorschriften en hoe de gemeenschap kan deelnemen. Het wordt geadviseerd dat de gemeente Amsterdam samenwerkt met verenigingen en lobbygroepen om een grotere groep te vertegenwoordigen in plaats van individuen. Ook wordt voorgesteld dat de gemeente een wethouder voor toerisme benoemt. Daarnaast moet de gemeente onderzoeken hoe er in de toekomst kan worden samengewerkt met de gemeenschap om meer eigenaarschap te geven over de plannen. Een respondent voegt daaraan toe: "Wat ik fascinerend vind is dat ik geen een keer het woord eigenaarschap zie (participatie leidraad gemeente Amsterdam), ook niet beslissingsmacht. Wat wij zien, als je aan co-creatie gaat beginnen dat het ongelofelijk moeilijk is om mensen te betrekken omdat er een participatie moeheid is. Dat is deels gewoon omdat er al heel vaak aan mensen wordt gevraagd met wat wilt u en wat ziet u, er gebeurt niks mee.”

Boven verwachting van de onderzoeker waren alle respondenten enthousiast om mee te doen aan het onderzoek. Omdat het een gevoelig onderwerp was had ze dit niet verwacht. Door het uitvoeren van deze studie is het besluitvormingsproces duidelijker geworden voor de onderzoeker, nu ze de wet- en regelgeving goed heeft bestudeerd gaat ze in de toekomst haar appartement verhuren als ze op vakantie gaat. Wat de onderzoeker opmerkelijk vond is dat je je echt goed moet inlezen over hoe je betrokken kunt raken in het besluitvormingsproces en je moet ook beschikken over een hoop kennis over het onderwerp en dan is de invloed die je kunt uitoefenen redelijk minimaal.

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je meer weten? Aarzel dan niet om mij een mailtje te sturen: nikkievissser@hotmail.com.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: beleid, particuliere verhuur, gemeenschappen, amsterdam

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

17/10/24
Exclusief voor leden
De vakantietrends voor 2025
Expedia, Hotels.com en Vrbo hebben hun krachten gebundeld en onthullen de nieuwste reistrends voor 2025 in hun jaarlijkse rapport, Unpack ’25. . De reistrends voor 2025 laten zien dat reizigers op zoek zijn naar authentieke, gemakkelijke en unieke ervaringen. Duurzaamheid, technologie en persoonlijke voorkeuren spelen een belangrijke rol in de toekomst van reizen.
17/10/24
Exclusief voor leden
Hoe genereer je meer boekingen?
Airbnb lanceert maar liefst 50 nieuwe functionaliteiten op haar platform. Wat kunnen we van deze reisreus leren voor onze eigen boekingswebsite?
17/10/24
ANVR: Fundamentele veranderingen nodig om treinreizen in Europe te verbeteren
De ANVR is bang dat de internationale trein nooit van de grond zal komen als er geen fundamentele veranderingen in het beleid worden doorgevoerd. Het kabinet en Europa moeten snel actie ondernemen. Dat zegt de brancheorganisatie bij de publicatie van een uitgebreide studie naar de geschiktheid van de railsector voor vakanties en zakenreizen.
17/10/24
Eindelijk inrichting recreatiegebied Uitwaayer
Dit jaar zijn twee grote bosuitbreidingsprojecten op de Zuid-Hollandse eilanden gesubsidieerd door de provincie. De Uitwaayer krijgt paden voor wandelaars, fietsers en ruiters.
16/10/24
De reden dat de meeste jongeren kiezen voor een kampeervakantie
Wat maakt kamperen zo populair onder jongeren.
16/10/24
Groot deel van Noord-Brabant wordt Nationaal Park: Van Gogh NP officieel erkend
Noord-Brabant heeft er een nieuw nationaal park bij. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft het Van Gogh Nationaal Park officieel de status van nationaal park verleend. Met deze erkenning wordt het gebied extra op de kaart gezet als een belangrijke plek voor natuurontwikkeling, en biedt het kansen voor economische groei en een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier.
16/10/24
HISWA-RECRON biedt Kamerleden petitie aan tegen btw-verhoging op logies
HISWA-RECRON heeft de petitie 'Houd vakantie vieren in Nederland betaalbaar' aangeboden aan Jeanet Nijhof-Leeuw, voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Financiën. De brancheorganisatie maakt zich ernstig zorgen over de btw-verhoging voor de verblijfsrecreatie.
16/10/24
Exclusief voor leden
Organisatie anders inrichten voor oplossen personeelstekort
De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en digitalisering kunnen een uitweg bieden. Volgens het HR-Trendonderzoek van adviesbureau Berenschot worden deze mogelijkheden onvoldoende benut.

||| Agenda |||

23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
12/11/24
12/11/24 t/m 12-11-24: Netwerkevent Afsluiting Toeristisch Seizoen 2024
Op dinsdag 12 november organiseert Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei de afsluiting ...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...