Dreigt vraaguitval in de horeca?
Experts van ING kijken gematigd positief naar de vooruitzichten voor de horeca in 2023 en 2024. Ondanks een omzetgroei van 4,5% in het tweede kwartaal, ligt vraaguitval door hoge prijzen op de loer. Het is de verwachting dat de horecaomzet in 2024 nauwelijks groeit.
Marges onder druk
Na de grote inhaalslag in 2022, verwacht ING voor 2023 een volumegroei van circa 3%. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in Nederland in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had. De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting voor het derde jaar op rij met ten minste 3%, onder meer door hogere inkoop-, personeels- en energiekosten. Omdat het lang niet altijd mogelijk is de hogere kosten volledig aan de klant door te berekenen, staan vooral de winstmarges bij restaurants en cafés onder druk.
Prima tweede kwartaal
Het tweede kwartaal van 2023 was nog goed met een omzetgroei van 4,5% en een groei van het volume met ruim 3% ten opzichte van een kwartaal eerder. De logiesverstrekking deed het met +5,5% beter dan de eet- en drinkgelegenheden die +4,1% realiseerden. Binnen de logiesverstrekking presteerden hotels met +6,7% erg goed. In de overige logiesverstrekking waaronder vakantieparken groeide de omzet ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 2,4%.
Mindere vooruitzichten voor derde kwartaal
Hoe de omzet zich in het derde kwartaal heeft ontwikkeld, zullen we later dit jaar zien. Kijken we naar de pinomzet dan voorspelt dat niet veel goeds. ING noteerde in juli en augustus een flinke dip. Ongetwijfeld heeft het slechte weer de omzet een knauw gegeven. Na de dip in juli en augustus is de pinomzet in september, onder meer geholpen door een warme nazomer, weer flink opgeveerd.
Stagnatie in 2024
Ondanks een aanhoudend laag consumentenvertrouwen wordt vraaguitval dit jaar nog gedempt door het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid voor huishoudens en door de hogere (minimum)lonen. De verwachting van ING is dat consumenten, bij aanhoudend hogere prijzen, een pas op de plaats maken wat betreft etentjes en andere uitstapjes buiten de deur. Voor 2024 verwachten de experts een minimale volumegroei van 0,5%.