Geplaatst op: 17-10-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Dreigt vraaguitval in de horeca?

Dreigt vraaguitval in de horeca?
Afbeelding van user32212 via Pixabay

Experts van ING kijken gematigd positief naar de vooruitzichten voor de horeca in 2023 en 2024. Ondanks een omzetgroei van 4,5% in het tweede kwartaal, ligt vraaguitval door hoge prijzen op de loer. Het is de verwachting dat de horecaomzet in 2024 nauwelijks groeit. 

Marges onder druk

Na de grote inhaalslag in 2022, verwacht ING voor 2023 een volumegroei van circa 3%. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in Nederland in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had. De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting voor het derde jaar op rij met ten minste 3%, onder meer door hogere inkoop-, personeels- en energiekosten. Omdat het lang niet altijd mogelijk is de hogere kosten volledig aan de klant door te berekenen, staan vooral de winstmarges bij restaurants en cafés onder druk. 

Prima tweede kwartaal

Het tweede kwartaal van 2023 was nog goed met een omzetgroei van 4,5% en een groei van het volume met ruim 3% ten opzichte van een kwartaal eerder. De logiesverstrekking deed het met +5,5% beter dan de eet- en drinkgelegenheden die +4,1% realiseerden. Binnen de logiesverstrekking presteerden hotels met +6,7% erg goed. In de overige logiesverstrekking waaronder vakantieparken groeide de omzet ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 2,4%. 

Mindere vooruitzichten voor derde kwartaal

Hoe de omzet zich in het derde kwartaal heeft ontwikkeld, zullen we later dit jaar zien. Kijken we naar de pinomzet dan voorspelt dat niet veel goeds. ING noteerde in juli en augustus een flinke dip. Ongetwijfeld heeft het slechte weer de omzet een knauw gegeven. Na de dip in juli en augustus is de pinomzet in september, onder meer geholpen door een warme nazomer, weer flink opgeveerd.

Stagnatie in 2024

Ondanks een aanhoudend laag consumentenvertrouwen wordt vraaguitval dit jaar nog gedempt door het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid voor huishoudens en door de hogere (minimum)lonen. De verwachting van ING is dat consumenten, bij aanhoudend hogere prijzen, een pas op de plaats maken wat betreft etentjes en andere uitstapjes buiten de deur. Voor 2024 verwachten de experts een minimale volumegroei van 0,5%.

Trefwoorden: horeca, hotels, restaurants, cafes, verblijfsrecreatie, omzet, winst, verwachtingen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

18/12/24
Laag vpb-tarief niet effectief voor mkb-bedrijven
Het lage tarief in de vennootschapsbelasting (vpb) is niet geschikt om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen. De voordelen komen bij niet-mkb bedrijven terecht, meldt CPB. Het grootste deel van de bedrijven in toerisme en recreatie zijn mkb-bedrijven.
12/12/24
Exclusief voor leden
Beste leerbedrijf recreatie in 2024 Hof van Saksen
Woensdag 11 december zijn tijdens De Dag van de Recreatie op Circuit Zandvoort de winnaars van de recreatieverkiezingen feestelijk bekendgemaakt. Het beste leerbedrijf is Hof van Saksen.
10/12/24
Lancering broodje Utrechtse Heuvelrug: Een smakelijke stap naar duurzaamheid
De Utrechtse Heuvelrug heeft er een smakelijk nieuw product bij: het broodje Utrechtse Heuvelrug. Het broodje is eerlijk geprijsd bestaat volledig uit lokale producten van natuurlijke landbouw op de Utrechtse Heuvelrug.
09/12/24
Exclusief voor leden
Horecabeurs Goes scherpt regels voor bezoek aan
In maart 2025 viert de Horecabeurs Goes haar 61e editie. Onder leiding van eventmanager Mathias Koeman zet de beurs dit jaar in op een ambitieuze kwaliteitsverbetering. Vooral het beleid voor de tickets wordt verscherpt naar vakpubliek.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
03/12/24
Exclusief voor leden
Hotel en ontmoetingsplaats voor design Kazerne krijgt twee nieuwe eigenaren
Hotel, horeca en ontmoetingsplaats voor design Kazerne BV in Eindhoven is officieel overgenomen door Bram Bijnen en Dick Spierenburg. Samen brengen zij een frisse visie en jarenlange ervaring mee om deze unieke plek verder te ontwikkelen als dé ontmoetingsplek, melden de oprichters.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...