Culinaire Wadden Weken schaalt op
Dmo Visit Wadden organiseert namens het ‘project
Waddengastronomie versterkt Werelderfgoed’ de tweede editie van de Culinaire
Wadden Weken. In 2023 nemen 54 restaurants uit het gehele Waddengebied deel aan
dit culinaire evenement. De Culinaire Wadden Weken vinden plaats
van 21 oktober tot en met 26 november 2023.
De Culinaire Wadden Weken dragen bij aan het ambitieuze doel
om de duurzaamste bestemming van Europa te worden. De bijdrage van de
restaurants zit in het gebruik van lokale (en vaak biologische) producten. Het
Waddengebied heeft een rijke culinaire traditie en deze weken dragen bij aan
het herwaarderen van Waddenproducten, zowel in restaurants als bij mensen
thuis.
"We vergeten soms welke mooie producten gewoon in ons eigen gebied
groeien." De smaken zijn bijzonder door de zilte ondergrond, die je in de
rest van Nederland nauwelijks vindt. Door te koken met lokale producten
verlagen de deelnemende restaurants hun ecologische footprint. Ze hebben
kortere transportafstanden, kijken naar de herkomst van de ingrediënten en
dragen bij aan de lokale economie. Al met al: het is de hoogste tijd dat
Waddenproducten weer in het middelpunt van de aandacht komen te staan," aldus
Enno Lieder, kok én projectmedewerker van het project Waddengastronomie
versterkt Werelderfgoed.