Mens centraal in Regio Deal Midden-Brabant
De regio Midden-Brabant gaat 30 miljoen euro in het gebied investeren. In de plannen staat ondernemen, innoveren en experimenteren met de mens centraal. Het project ‘Leisure for a better Society’ maakt ook onderdeel uit van deze Regio Deal.
Op 1 november heeft minister Hugo de Jonge van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het startschot gegeven voor de Regio Deal ‘Ondernemen, innoveren en experimenteren met de mens centraal’ van Midden-Brabant. Deze bestaat uit negen innovatieprojecten die alle gericht zijn op het bevorderen van de brede welvaart in deze regio én ons land. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken hee- hiervoor 12,5 miljoen euro toegekend. Dit bedrag is door diverse partijen verhoogd naar ruim 30 miljoen euro.
(Be)leefbaar houden van Brabant
Met de Regio Deal verbindt Midden-Brabant kennis en praktijk in de vorm van proeftuinen voor veranderopgaven in duurzaamheid en leefbaarheid & welzijn. Eén van die proeftuinen rond leefbaarheid & welzijn is leisure. Het project ‘Leisure for a better Society’ draait om het (be)leefIaar houden van Brabant. In dat project worden in ateliers onderzocht en een biënnale gepresenteerd in hoeverre het gastvrijheidsdomein met de kennis en expertise op het gebied van storytelling en imaginering kan bijdragen aan de grote transities van Brabant.
Een belevenis met betekenis
In de tweejaarlijkse publieksmanifestatie Van Gogh Homeland ervaren bezoekers oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Met de verbeeldingskracht van Nederlands grootste meester Vincent van Gogh, die 150 jaar geleden in het Brabantse landschap zijn inspiratie vond. De essentie van Van Gogh Homeland is volgens Joost Melis, directeur van de stichting Van Gogh Homeland, kort maar krachtig samen te vatten: "Een belevenis met betekenis.”
Match made in heaven
De rol van Van Gogh is volgens projectmanager Lian Duif een ‘match made in heaven’: "We zeggen wel eens met een knipoog tegen elkaar: Van Gogh is eigenlijk de meester van transities avant la lettre. Hij bekommerde zich om zijn homeland. Hij legde dat vast in zijn brieven en schilderijen. Daarnaast stelde hij de menselijke maat aan de kaak. Bovendien maakte hij zich in zijn tijdsgewricht – het begin van de industriële revolutie – druk over wat er op de mensen afkwam en wat dat zou betekenen voor hun homeland. In die zin is de uitdaging te vergelijken met die van onze tijd: hoe kun je het grote publiek meenemen in een grote transitie? Daarin is Van Gogh ons voorgegaan.” De eerste Van Gogh Homeland Biënnale vindt plaats in 2026 in de stad en Oostflank van Tilburg.
Lees ook het interview dat Joost Melis en Lian Duif eerder gaven aan NRIT.