Dubbelinterview Jeffrey Belt (HISWA-RECRON) en Simone Romijn (CELTH) over krappe arbeidsmarkt
Waarom is het debat over arbeid altijd verbonden aan eenvoudig werk?
Simone Romijn (CELTH). Foto: CELTH.
De ondernemers zuchten onder de krappe arbeidsmarkt. Waar haal je het personeel
vandaan? Maar er zijn ook voorbeelden waarom ondernemers géén gebrek hebben aan
personeel. Onder meer vormen duurzaamheid en natuurinclusieve bedrijven een
grote aantrekkingskracht op personeel. Hoe zit dat? En welke trends komen nog
meer op ons af.
Simone Romijn is themamanager
Human Capital bij Centre for Expertise Leisure Tourism & Hospitality.Zij
is op de hoogte van de jongste onderzoekscijfers. Simone begeleidt en start ook
nieuwe onderzoek naar skills en de arbeidsmarkt. Daar tegenover is er Jeffrey Belt, adjunct-directeur van branchevereniging
HISWA-RECRON. Deze organisatie vertegenwoordigt een groot deel van de werkgevers
in de gastvrijheidssector. Jeffrey geeft antwoord op actuele vragen zoals over
de nieuwe CAO recreatie die nog niet tot een akkoord heeft geleid.
Beiden spreken zich uit over nieuwe skills die na de Covid-periode zijn
opgekomen in de toeristische sector. Waarom is het debat over arbeid toch
altijd verbonden aan eenvoudig werk terwijl de sector innovatie, nieuwe
concepten en slimmer werken met datastromen nodig heeft. De sector kan niet
zonder die hoge inzet op creativiteit. Het komt allemaal aan bod in dit
boeiende interview.
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.