Geplaatst op: 27-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen

Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed, me‘Koninklijke Kempen’ wint erfgoedprijs 2023. Copyright: provincie Antwerpen – Foto: Stefan Dewickere.

Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.

Daarnaast winnen twee laureaten 5.000 euro: het gerestaureerde Fort Van Liezele in Puurs-Sint-Amands en de schildering Gloria op de muur van Basisschool De Duizendpoot in Meerhout. Met de prijs bekroont de provincie Antwerpen organisaties die het rijke onroerend erfgoedverleden uit de provincie in de verf zet.

Koning Leopold I en zijn nazaten kochten vanaf midden 19de eeuw systematisch gronden in Geel, Mol, Dessel en Retie. De Belgische Kroon gebruikte de gronden voor bosbouw, landbouw, turfwinning, als jachtgebied, de koning probeerde zelfs wit zand te winnen. Later werden deze ‘Koninklijke Kempen’ omgebouwd tot een voorbeeldregio voor de landbouw, ontstond er het Prinsenpark en kreeg Mol er een atoomdorp waar aan kernonderzoek werd gedaan.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed: "De jury looft de multidisciplinaire aanpak van het project ‘Koninklijke Kempen’: getuigen werden geïnterviewd en de inwoners werden betrokken. Maar ook de toeristische diensten, de openbare besturen, de erfgoed- en de landschapssector en vele vrijwilligers werden ingezet voor dit alomvattend project mét langetermijnvisie. Met het provinciebestuur willen we deze langetermijnvisie met de Erfgoedprijs een steuntje in de rug geven!”

‘Koninklijke Kempen’ deelt het rijke verhaal van deze streek met zoveel mogelijk mensen. Dankzij de inzet van de IOED werd een geheel rond het zogenaamde Koninklijke domein in de Kempen opgezet: wandelingen, een expo, een boek en landschapsherstel verankeren dit erfgoed in de leefomgeving.

Laureaten Erfgoedprijs 2023:  

Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands: Museum Fort Liezele 

Het gerestaureerde Fort Van Liezele, in zijn vernieuwde parkomgeving, verdiende een mooie bestemming. In plaats van het bestaande museum op te frissen, zetten de vele vrijwilligers van de VZW Fort Liezele en het gemeentebestuur gezamenlijk de schouders onder een verfrissend museumproject. De jury looft de aandacht voor jongeren en een divers publiek, met overnachtingsmogelijkheden, tentoonstellingsruimten, een dynamische en interactieve tentoonstelling en avontuurlijke bezoekmogelijkheden.

Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot, Meerhout: Gloria komt naar huis!

Een vergeten schildering van Britse militairen uit het einde van WOII duikt plots op onder het pleisterwerk van een schoolmuur. Voor vele schoolbesturen klinkt dit als een extra probleem, maar niet voor het team van basisschool De Duizendpoot. Zij gooiden hun hele enthousiasme in de strijd en vonden de beste partners om van Gloria een prachtig project te maken en haar opnieuw een plek te geven in de school en de lokale gemeenschap.

Jury Erfgoedprijs 2023 Provincie Antwerpen 

Koen De Vlieger-De Wilde, directeur kasteel d’Ursel – Provincie Antwerpen  

Leni Thiers, Agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse overheid - erfgoedconsulent bouwkundig erfgoed  

Reinoud Van Acker, stafmedewerker Erfgoed, Provincie West-Vlaanderen 

Carolien Van Hecke, directeur Stadsmuseum Dendermonde 

Luk Lemmens, eerste gedeputeerde en juryvoorzitter 

Trefwoorden: erfgoed, cultuur, Antwerpen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.