Geplaatst op: 27-11-2023
Auteur: Marc Gerlings

Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen

Antwerpse erfgoedprijs naar Koninklijke Kempen
Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed, me‘Koninklijke Kempen’ wint erfgoedprijs 2023. Copyright: provincie Antwerpen – Foto: Stefan Dewickere.

Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ van de Onroerend Erfgoeddienst Stuifzand de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het Koninklijke domein in de Kempen.

Daarnaast winnen twee laureaten 5.000 euro: het gerestaureerde Fort Van Liezele in Puurs-Sint-Amands en de schildering Gloria op de muur van Basisschool De Duizendpoot in Meerhout. Met de prijs bekroont de provincie Antwerpen organisaties die het rijke onroerend erfgoedverleden uit de provincie in de verf zet.

Koning Leopold I en zijn nazaten kochten vanaf midden 19de eeuw systematisch gronden in Geel, Mol, Dessel en Retie. De Belgische Kroon gebruikte de gronden voor bosbouw, landbouw, turfwinning, als jachtgebied, de koning probeerde zelfs wit zand te winnen. Later werden deze ‘Koninklijke Kempen’ omgebouwd tot een voorbeeldregio voor de landbouw, ontstond er het Prinsenpark en kreeg Mol er een atoomdorp waar aan kernonderzoek werd gedaan.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed: "De jury looft de multidisciplinaire aanpak van het project ‘Koninklijke Kempen’: getuigen werden geïnterviewd en de inwoners werden betrokken. Maar ook de toeristische diensten, de openbare besturen, de erfgoed- en de landschapssector en vele vrijwilligers werden ingezet voor dit alomvattend project mét langetermijnvisie. Met het provinciebestuur willen we deze langetermijnvisie met de Erfgoedprijs een steuntje in de rug geven!”

‘Koninklijke Kempen’ deelt het rijke verhaal van deze streek met zoveel mogelijk mensen. Dankzij de inzet van de IOED werd een geheel rond het zogenaamde Koninklijke domein in de Kempen opgezet: wandelingen, een expo, een boek en landschapsherstel verankeren dit erfgoed in de leefomgeving.

Laureaten Erfgoedprijs 2023:  

Gemeentebestuur Puurs-Sint-Amands: Museum Fort Liezele 

Het gerestaureerde Fort Van Liezele, in zijn vernieuwde parkomgeving, verdiende een mooie bestemming. In plaats van het bestaande museum op te frissen, zetten de vele vrijwilligers van de VZW Fort Liezele en het gemeentebestuur gezamenlijk de schouders onder een verfrissend museumproject. De jury looft de aandacht voor jongeren en een divers publiek, met overnachtingsmogelijkheden, tentoonstellingsruimten, een dynamische en interactieve tentoonstelling en avontuurlijke bezoekmogelijkheden.

Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot, Meerhout: Gloria komt naar huis!

Een vergeten schildering van Britse militairen uit het einde van WOII duikt plots op onder het pleisterwerk van een schoolmuur. Voor vele schoolbesturen klinkt dit als een extra probleem, maar niet voor het team van basisschool De Duizendpoot. Zij gooiden hun hele enthousiasme in de strijd en vonden de beste partners om van Gloria een prachtig project te maken en haar opnieuw een plek te geven in de school en de lokale gemeenschap.

Jury Erfgoedprijs 2023 Provincie Antwerpen 

Koen De Vlieger-De Wilde, directeur kasteel d’Ursel – Provincie Antwerpen  

Leni Thiers, Agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse overheid - erfgoedconsulent bouwkundig erfgoed  

Reinoud Van Acker, stafmedewerker Erfgoed, Provincie West-Vlaanderen 

Carolien Van Hecke, directeur Stadsmuseum Dendermonde 

Luk Lemmens, eerste gedeputeerde en juryvoorzitter 

Trefwoorden: erfgoed, cultuur, Antwerpen

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.