Geplaatst op: 28-11-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Kwart Nederlanders heeft interesse in wintersportvakantie

Kwart Nederlanders heeft interesse in wintersportvakantie
Afbeelding van Ri Butov via Pixabay

Een kwart van de Nederlanders overweegt om de komende drie jaar op wintersport te gaan. De meeste potentiële wintersporters willen gaan skiën. Oostenrijk is met afstand de meest populaire bestemming. De helft van de wintersporters gaat vooral voor de sfeer/beleving. Dit blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek dat onderzoeksbureau Trends & Tourism begin november heeft uitgevoerd naar de markt van wintersportvakanties.

Een kwart van de Nederlanders wil op wintersport

Zo’n 25% van de Nederlanders is beslist/waarschijnlijk van plan om de komende drie jaar op wintersport te gaan. Vooral jongeren en hoger opgeleiden willen op wintersport. Belangrijkste reden om geen plannen te hebben voor een wintersportvakantie is dat men niet van wintersport houdt en de hoge kosten van wintersportvakanties.

Sfeer/beleving belangrijkste motief

De helft van de wintersporters gaat vooral voor de sfeer/beleving (winterlandschap, gezellig samen zijn e.d.). Een derde gaat met name voor de sport zelf (skiën, snowboarden of nog andere vorm) en voor één op de vijf zijn beide motieven even belangrijk. Van de wintersporters wil 2/3 gaan skiën, de helft wil wandelen en bijna 30% snowboarden. De après-ski is populair bij twee derde van de wintersporters.

Oostenrijk meest populaire bestemming

Onder wintersporters is Oostenrijk het meest populair. 70% van de potentiële wintersporters neemt deze bestemming in overweging. Zwitserland, Frankrijk en Duitsland volgen met 34%, 28% en 25%. De opkomende bestemming Scandinavië (inclusief Finland) wordt door 22% overwogen.

Bestedingen bovengemiddeld

Nederlanders met wintersportplannen willen gemiddeld zo’n 1.140 euro per persoon per vakantie besteden als ze op wintersport gaan. Dat is ruim 35% meer dan wat gemiddeld wordt uitgegeven aan een buitenlandse vakantie.

Over het onderzoek

Voor het wintersportonderzoek is in de eerste helft van november 2023 een representatieve steekproef van 4.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder benaderd. Ruim 1.000 respondenten waren beslist/waarschijnlijk van plan om in de komend drie jaar op wintersport te gaan. Het uitgebreide rapport is bij Trends&Tourism te bestellen. 


Link: https://www.trends-tourism.nl/rapporten-bestellen
Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, wintervakanties, wintersport

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

19/09/24
Wat zijn de kansen van de reissector in de arbeidsmarkt?
Wat is het imago van werken in de Nederlandse reissector? In de sector zelf wordt de afwisseling van het werk hoog gewaardeerd. Nog niet alle potentiële medewerkers hebben dat in de gaten. Met heel veel communicatie op verschillende kanalen wil Esther Gathier manager van Reiswerk dat gat dichten.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
11/09/24
Samenwerking NS en Rode Kruis bij grote storingen
Het Rode Kruis en spoorbedrijf NS gaan samenwerken bij langdurige storingen van het treinverkeer. Het gaat om een pilot van één jaar, waarbij Rode Kruis-vrijwilligers bijspringen om reizigers te ondersteunen of op te vangen.
09/09/24
Exclusief voor leden
TUI opent winkel in Rijssen
Rijssen heeft het lang zonder een lokaal reisbureau moeten doen. Maar dat is met de komst van de TUI shop Rijssen verleden tijd.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
03/09/24
Exclusief voor leden
Vakbond stelt KLM aansprakelijk overbelasting bagageafhandelaars
De vakbond FNV heeft luchtvaartbedrijf KLM aansprakelijk gesteld voor de ernstige fysieke overbelasting van medewerkers op Schiphol. Medewerkers in de bagageafhandeling hebben blijvende lichamelijke en financiële schade opgelopen na jaren van onhoudbare werkomstandigheden.
02/09/24
Vroeg boeken winterzonvakantie in trek
Hoewel de zomer net voorbij is, zijn veel Nederlanders al bezig met hun winterzonplannen. Uit een recente poll van Corendon blijkt dat 25% van de respondenten hun winterzonvakantie al heeft geboekt en er reikhalzend naar uitkijkt.