Geplaatst op: 04-12-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Bonden en KHN bereiken nieuwe cao

Bonden en KHN bereiken nieuwe cao
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Vandaag maakten vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bekend dat zij een onderhandelingsresultaat hebben bereikt over een nieuwe Horeca-cao per 1 januari 2024. De leden van de vakorganisaties en het Landelijk Bestuur van KHN moeten het resultaat nog goedkeuren.

De sociale partners hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe Horeca-cao voor de duur van één jaar. De afspraken gaan onder andere over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling. Ze bieden noodzakelijke koopkrachtverbetering van horecamedewerkers, maar houden ook rekening met het feit dat de marges in de sector onder druk staan en dat meerdere werkgevers de afgelopen periode al een extra loonsverhoging hebben toegekend zonder dat de cao daartoe verplichtte.

Afspraken gericht op de toekomst

Voor het eerst wordt er in de Horeca-cao een minimumstagevergoeding vastgelegd. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder andere overwerk, die bijdragen aan een gezonde werk-privé-balans van werknemers. Het jaar 2024 wordt benut om gezamenlijk een nieuw functiegebouw én een daarbij behorend loongebouw te ontwikkelen. Maar ook om een platform op te zetten om de ontwikkeling van de sector en haar medewerkers te stimuleren. Sociale partners in de horeca kijken hiermee nadrukkelijk verder dan het jaar waarvoor deze cao wordt afgesloten. Het gezamenlijke doel is een aantrekkelijke Horeca-cao die ook zorgt voor een gelijk speelveld op arbeidsvoorwaarden voor de hele horecasector.

Lastige spagaat

KHN-voorzitter Marijke Vuik: "Als branche zagen we dat er nieuwe arbeidsvoorwaarden nodig zijn. Als we geen nieuwe afspraken hadden gemaakt, zou het basisloon van de eerste vijf functiegroepen met ingang van 1 januari 2024 op het niveau van het Wettelijk minimumloon (WML) zitten. Het steeds verder verhogen van het WML is een overheidsbesluit dat grote gevolgen heeft voor onze sector. Tegelijkertijd heeft de sector het zwaar en moeten veel ondernemers iedere euro drie keer omdraaien. Bij het maken van de afspraken zijn wij dus niet over één nacht ijs gegaan. De standpunten en wensen lagen eerst ook best een eind uit elkaar. We moesten elkaar dus echt tegemoetkomen. Gelukkig hebben we uiteindelijk goede afspraken gemaakt die werkgevers de mogelijkheid bieden om te kunnen blijven ondernemen, maar tegelijkertijd werknemers een groei- en loonbaanperspectief geeft."

Belangrijke stap voorwaarts

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: "Met de afspraken uit het onderhandelingsresultaat zetten we een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Het is goed om te constateren dat sociale partners samen willen werken aan een toekomstbestendige sector. De constructieve onderhandelingen geven vertrouwen voor de verdere stappen in de sector. Een mooi voorbeeld hiervan is de afspraak om een platform op te zetten om de ontwikkeling van de sector te stimuleren, zowel in het belang van de medewerkers als de werkgevers.”

Betere balans tussen werk en privé

Jacqueline Twerda, bestuurder CNV Vakmensen: "Het is mooi dat er stappen zijn gezet richting meer evenwicht tussen werk en privé. Door de toenemende werkdruk is het voor werknemers belangrijk om meer grip te krijgen op werktijd en privétijd. De afspraak over overwerk helpt hierbij. Ook zijn wij blij, dat er in deze cao afspraken zijn gemaakt voor een stagevergoeding. Hiermee laat de Horeca zien er ook te zijn voor de toekomstige werknemers.”

Van onderhandelingsresultaat naar nieuwe Horeca-cao

Het onderhandelingsresultaat wordt door de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen voorgelegd aan hun achterban. KHN vraagt goedkeuring aan het Landelijk Bestuur van de vereniging. Uiterlijk 18 december is er meer duidelijk en wordt bekendgemaakt of er daadwerkelijk een nieuwe Horeca-cao komt per 1 januari 2024.

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, arbeidsvoorwaarden, cao

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
11/09/24
Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Veel Italiaanse restaurants in Nederland
Nederland telt minder Italiaanse, Griekse en Turkse restaurants dan vijf jaar geleden. Het aantal Spaanse en Portugese restaurants is juist toegenomen. Van de Zuid-Europese keuken is de Italiaanse veruit het populairst. Opvallend is de opmars van de fast casual concepten.
02/09/24
Exclusief voor leden
Gasten ergeren zich aan Engelssprekend hotelpersoneel
Nederlandse hotels nemen, mede vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, steeds vaker buitenlands personeel aan dat Engels met de gasten spreekt. Onderzoek wijst uit dat niet alle gasten dat fijn vinden.
02/09/24
Omzet horeca groeit in tweede kwartaal maar niet in de verblijfsrecreatie
De omzet in de horeca groeide in het tweede kwartaal van 2024 met 2,7% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. De omzetgroei was sterker bij eet- en drinkgelegenheden dan in de logiesverstrekking. Bij campings en vakantieparken daalde de omzet

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...