Geplaatst op: 11-12-2023
Auteur: Marc Gerlings

Kunnen we de opgaven van de leefomgeving aan?

Kunnen we de opgaven van de leefomgeving aan?
De vraagstukken voor de leefomgving worden alsmaar complexer.

Op 19 december 2023 brengt de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) zijn advies ‘De uitvoering de baas: omgaan met belemmeringen bij de uitvoering van beleid voor de fysieke leefomgeving’ uit. Of zijn de opgaven té groot geworden?

Nederland staat voor grote opgaven in het domein van de leefomgeving. Sommige van deze opgaven spelen al decennia. En ze worden urgenter; het woord crisis valt dan ook steeds vaker. Hoewel er op tal van terreinen beleidsdoelen en maatregelen zijn geformuleerd, worden deze vaak niet, of niet op tijd, gerealiseerd. Zo blijven de grote maatschappelijke vragen van vandaag voortduren, om over het begin van een antwoord op de opgaven van morgen nog maar te zwijgen.

De beleidsuitvoering hapert op steeds meer terreinen, met als gevolg dat de doelen en ambities van de overheid de laatste jaren maar heel beperkt worden gerealiseerd. Over dat gebleken gebrek aan uitvoering gaat dit advies. Dit advies richt zijn vizier op het (on)vermogen van de overheid en andere betrokken partijen om in de praktijk te realiseren wat beleidsmatig wordt afgesproken.


Het advies behelst een oproep om de beleidsontwikkeling en de uitvoeringspraktijk beter met elkaar in balans te brengen. Het advies wordt aangeboden aan de bewindslieden van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Infrastructuur en Waterstaat, de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister voor Klimaat en Energie.


De raad doet in zijn advies aanbevelingen die kunnen bijdragen aan de door vele partijen besproken en gewenste ‘nieuwe bestuurscultuur’.

Op verzoek van de Rli heeft adviesbureau BMC voor het adviestraject tien case-studies uitgevoerd. Deze cases zijn: Anti-verdrogingsbeleid, Energiebesparingsplicht, Huishoudelijk afval, Natuurnetwerk Nederland, Mobility as a Service (MaaS), Programma aardgasvrije wijken, Programma hoogfrequent spoorvervoer, Slib- en speciebeleid, Stedelijke verdichting en Wind op Land.


Op basis van een analyse van de tien casestudies heeft de raad besloten om in de tweede fase van het adviestraject vijf aspecten van uitvoeringskracht nader te analyseren: structurele schaarste, stapeling van beleid, ongelijke verdeling van lasten en baten, gebrekkige gebiedsgerichte organisatie en 'angst, zelfcensuur en handelingsverlegenheid'.

Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: leefomgeving, beleid, natuur

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
02/12/24
Exclusief voor leden
Eerste foodlabel nationaal park in Van Gogh NP
Met recreatie kun je genieten van al het moois in het landschap.In het Van Gogh Nationaal Park gaat het een stap verder, eet je omgeving mooi.
29/11/24
Recreatie- en natuurgebied Marickenland van start
Na jaren van voorbereiding start de inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland in gemeente Ronde Venen. In dit gebied is ook veel aandacht voor recreatie met wandelpaden en een natuurspeelplaats.
22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
19/11/24
Subsidies voor drie recreatieve projecten in de natuur
De provincie Drenthe heeft subsidies toegekend aan drie recreatieve natuurprojecten, waarmee het recreatieve aanbod in de regio wordt versterkt.
08/11/24
Inzicht in toeristisch-recreatief bezoek en draagkracht voor natuurgebieden
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft onderzoek gedaan naar ecologische draagkracht van natuurgebieden in relatie tot bezoek.
07/11/24
Uitreiking eerste certificaat Green Key module Natuurinclusief Ondernemen
Het eerste certificaat Green Key module Natuurinclusief Ondernemen is uitgerreikt aan Molecaten Park Landgoed Ginkelduin

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.