Nederlandse luchtvaart wil schoner, stiller en sterker
Zo’n dertig partijen in en rond de Nederlandse luchtvaart willen de sector schoner, stiller en sterker maken. Ze doen tien concrete beloftes om een bijdrage te leveren aan een toekomstbestendige luchtvaartsector voor alle Nederlanders.
Het manifest ‘Toekomstbestendige luchtvaart voor Nederland’ is de inbreng van de sector voor het Regeerakkoord 2023-2027 waar diverse politieke partijen nu aan werken. Het is duidelijk dat de sector hiermee een ‘vlucht naar voren’ maakt en toekomstperspectief zoekt. Dat blijkt wel uit de laatste alinea waar ook de zorgen voor de juiste vergunningen voor Schiphol aan de orde komen: "We hebben perspectief nodig om ons te ontwikkelen en zodoende mee te kunnen bewegen met wereldwijde ontwikkelingen om luchtvaart in Nederland sterk en toekomstbestendig te houden. Duidelijkheid naar de toekomst toe is belangrijk en daarom is het goed dat er nu een natuurvergunning voor Schiphol is afgegeven, waarmee de weg open ligt voor een nieuw Luchthavensverkeerbesluit (LVB) en meer duidelijkheid voor iedereen.”
Vliegen heeft impact
De luchtvaartsector stelt dat de sector mensen op mooie plekken brengt en met elkaar verbindt maar erkent ook dat vliegen ook impact heeft op het klimaat en de leefomgeving. "Het is daarom belangrijk om een nieuwe balans te vinden met de leefomgeving, waarbij de Nederlander betaalbaar kan blijven vliegen en Nederland goed verbonden blijft met de rest van de wereld”, schrijven ze. "We snappen heel goed dat vliegen schoner, stiller en zuiniger moet. Het is ook goed als we daar sectorbreed over nadenken en naar handelen, dus met het bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt dan zorgen we samen voor een bestendig toekomstbeleid voor de luchtvaart”, aldus Marcel de Nooijer, CEO van Transavia.
Perspectief nodig
Volgens de sector heeft de Nederlandse luchtvaartsector ook perspectief nodig om stappen vooruit te kunnen blijven zetten en mee te kunnen blijven bewegen met wereldwijde ontwikkelingen. De 10 commitmens die in het manifest zijn genoemd moeten zowel perspectief bieden aan de sector als het klimaat.
- Investeren in duurzame brandstoffen
- Steun voor aanscherping mondiaal en Europees beleid
- Concrete klimaatdoelen voor 2030 en Net Zero CO2-uitstoot in 2050
- Meer internationale treinen voor de korte afstand
- Meer recyclen en 50% minder restafval
- Stiller vliegen
- Samen naar een nieuwe balans met de omgeving
- Minder hinder in de nacht
- Innovatieve luchtvaart
- Goede arbeidsomstandigheden
- Op weg naar een actieagenda
Op weg naar een actieagenda
Het blijft niet bij goede voornemens alleen. De sector wil samen met Nederland, de politiek, partners en sectorpartijen op basis van het commitments een gezamenlijke actieagenda maken die de Nederlandse luchtvaart schoner, stiller en sterker maakt, voor ons allemaal. Dat betekent niet alleen dat luchtvaart minder overlast moet veroorzaken, maar ook dat luchtvaart toegankelijk moet blijven voor iedereen, ook voor mensen die minder te besteden hebben. De sector maakt zich vooral zorgen om een wereldwijd ‘level playing field’: "Als vliegen duurder wordt door grote investeringen in verduurzaming en door ambitieuze regelgeving moet de politiek waarborgen dat er een eerlijk internationaal speelveld is zodat onze Nederlandse luchtvaart kan blijven concurreren. Waar mogelijk wordt dit vastgelegd in herziene en nieuwe (EU) regelgeving en in luchtvaartverdragen zodat de rest van de wereld ook op hetzelfde ambitieniveau komt.