Geplaatst op: 19-01-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

50 jaar kennis verzameld en ontsloten

Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme gelanceerd

NRIT en de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ lanceren vandaag de website ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’. Rond 31 bepalende thema’s worden meer dan 300 bronnen ontsloten die nog steeds relevant zijn voor de verduurzaming van uitgaand toerisme.

De website Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme is vrij toegankelijk voor iedereen die zich wil verdiepen in de ontwikkeling van duurzaam uitgaand toerisme. De interactieve website is een kruising tussen een canon en een wiki. Gebruikers kunnen zich verdiepen in duurzaam uitgaand toerisme via de 31 thema’s maar ook zelf bronnen selecteren via meer dan 100 trefwoorden. Elke bron wordt kort beschreven en kan direct worden ingezien.

In 2020 heeft de projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’ het initiatief genomen om 50 jaar ervaring en kennis op het gebied van duurzaam uitgaand toerisme vast te leggen en te ontsluiten voor toekomstige generaties. De projectgroep heeft de content ontwikkeld waarvoor NRIT een online omgeving heeft gerealiseerd.

Bronnen dreigden verloren te gaan

Volgens René van der Duim van de projectgroep is er de afgelopen decennia heel veel gebeurd rond duurzaam uitgaand toerisme: "We hebben de kennis die de afgelopen 50 jaar is ontwikkeld willen ontsluiten. Er dreigden heel veel bronnen verloren te gaan, zeker bronnen die niet digitaal beschikbaar waren. Door het digitaliseren en beschrijven van die bronnen is een relevante kennisbank ontstaan voor iedereen die zijn kennis over duurzaam uitgaand toerisme wil verbreden en verdiepen.”

De initiatiefnemers hebben zich heel bewust gericht op duurzaam uitgaand toerisme met een focus op de ontwikkelingen in Nederland. René: "Voor 95% zijn het bronnen die in Nederland verschenen zijn en voor Nederland een grote rol hebben gespeeld.” Theo Noten van de projectgroep vult aan: "Het is belangrijk dat alle kennis nu op één plek bij elkaar staat en doorlopend wordt geactualiseerd. Je krijgt door de presentatie in die 31 vensters een heel goed overzicht van wat er aan de hand is. In bijna één blik zie je wat interessant voor je kan zijn waar je jezelf vervolgens in kan verdiepen.” Bronnen van Duurzaam Uitgaand Toerisme gaat nadrukkelijk niet alleen over milieu en klimaatverandering. Ook sociale aspecten zoals fair trade, mensenrechten, kinderbescherming, dierenwelzijn en toerisme en ontwikkelingssamenwerking krijgen ruim aandacht.

Snel inzicht in belangwekkende documenten

NRIT en de projectgroep richten zich op onderzoekers en onderwijs maar zeker ook op professionals die vanuit hun organisatie met duurzaamheidsvraagstukken aan de slag zijn. Theo: "Dat ze kijken wat er al gedaan is en waarom. Hoe dingen aan elkaar gekoppeld zijn en wat ze met elkaar te maken hebben.” NRIT en de projectgroep hopen dat bedrijven de kennis gaan vertalen naar acties en instrumenten voor de verduurzaming van de eigen organisatie. René vult aan: "We hebben meerdere thema’s opgenomen die over het dagelijks functioneren van bedrijven gaan. Daar kun je al heel snel inzicht krijgen in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en welke belangwekkende documenten beschikbaar zijn.”

Relevanter dan ooit

Met nieuwe verregaande Europese verplichtingen rond de impact van bedrijven op mens en milieu (CSRD) zijn de ‘Bronnen voor Duurzaam Uitgaand Toerisme’ relevanter dan ooit. Theo: "Vanaf dit jaar moeten grote bedrijven al verplicht rapporteren over hun duurzame inspanningen en dat zal gevolgen hebben voor de hele keten en de toerismesector. Iedereen krijgt daarmee te maken en met de kennis die wij bijeengebracht hebben, kun je een grote voorsprong nemen.”

De projectgroep ‘Gaan we te ver 2.0’

De projectgroep 'Gaan we te ver 2.0' bestaat uit:

  • René van der Duim, emeritus hoogleraar toerisme en duurzame ontwikkeling, Wageningen Universiteit
  • Theo Noten, expert MVO en kinderrechten, manager Defence for Children-ECPAT (1996-2020), voormalig bestuurder ECPAT International en Tourism Child Protection Code
  • Elise Allart, duurzaam toerisme expert, reisorganisatie TUI Nederland (2002-2020)
  • Marnix Vietor, expert duurzaamheidseducatie met bijzondere aandacht voor buitensport
  • Kees van Teeffelen, uitgever landenreeks Te Gast in (1987-2020) en Duurzaam reizen in de praktijk (2007).

Meer lezen?

Een overzicht van 40 jaar duurzaam uitgaand toerisme hebben René van der Duim en Eva Keller beschreven in het artikel ‘Gaan we (nog steeds) te ver?’ dat in 2022 is verschenen in Vrijetijdstudies.

Link: www.nrit.nl/dossiers
Trefwoorden: duurzaam toerisme, internationaal, toerisme, onderzoek, kennis, projecten, vakanties, reisbranche, touroperators

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.