Geplaatst op: 30-01-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kwart meer opbrengsten uit toeristenbelasting begroot

Kwart meer opbrengsten uit toeristenbelasting begroot
Afbeelding van svklimkin via Pixabay

Nederlandse gemeenten verwachten in 2024 in totaal 13,3 miljard euro uit eigen belastingen en heffingen. Een half miljard komt uit de toeristenbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS dat de begrotingen van de gemeenten onderzocht.

De opbrengsten uit de toeristenbelasting zijn met 538 miljoen euro 26% hoger dan een jaar eerder toen nog 428 miljoen euro werd begroot. De opbrengsten voor gemeenten uit de toeristenbelasting zijn de afgelopen jaren scherp gegroeid. In 2015 werd nog maar 165 miljoen euro aan toeristenbelasting begroot.

Bijna alle gemeenten heffen toeristenbelasting

Van de 342 Nederlandse gemeenten heffen er dit jaar 305 toeristenbelasting. Van alle gemeenten begroten er vijf meer dan 10 miljoen euro aan opbrengsten uit de deze belasting en vier tussen de 5 en 10 miljoen euro. In totaal verwachten 71 gemeenten meer dan een miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen. Het overgrote deel (233) minder dan een miljoen.

Meeste geld naar Amsterdam

Bijna de helft van de toeristenbelasting komt op het conto van Amsterdam. De hoofdstad verwacht in 2024 voor 242,5 miljoen euro aan toeristenbelasting op de begroting bij te schrijven een toename van 47% ten opzichte van een jaar eerder. Zowel de tarieven voor hotelovernachtingen als het tarief voor cruisepassagiers en de vermakelijkhedenretributie (VMR) voor bezoekers op een rondvaartboot stijgen.

Veel geld naar grote steden

Op een tweede plek met het hoogste begrote bedrag aan toeristenbelasting staat de gemeente Rotterdam. Hier stijgt de opbrengst ook, maar minder hard, met 23% tot 16,8 miljoen euro. Vlak achter Rotterdam treffen we Den Haag aan met een begrote opbrengst van 16,1 miljoen euro, een stijging van 10% ten opzichte van 2023. Nummer vier, de gemeente Haarlemmermeer met Schiphol binnen haar grenzen, verwacht 14,3 miljoen euro aan toeristenbelasting, +12%. Van de vier grote steden vinden we Utrecht op een plek 11 met 4,5 miljoen euro. In de grote steden groeide, vooral door Amsterdam en Rotterdam, de opbrengst uit de toeristenbelasting tussen 2023 en 2024 met 42%. In de rest van Nederland met 12%.

Veel toeristenbelasting aan de kust

De lijst met kleinere gemeenten met een hoge opbrengst uit de toeristenbelasting wordt aangevoerd door Veere met 10,5 miljoen euro en een groei van +12%, op de voet gevolgd door Schouwen-Duiveland (10,0 miljoen euro / +1%). De top 10 wordt gecomplementeerd door Texel (8,8 miljoen euro / +8%), Sluis (6,9 miljoen euro / +7%), Maastricht (6,6 miljoen euro / +15%) en Terschelling (4,6 miljoen euro / +33%).

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, belastingen, toeristenbelasting

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.
04/12/24
Nieuwe natuur bij Schokeiland
Er komt nieuwe natuur in Flevoland bij Schokeiland. Dat is relevant voor de toeristische sector. Schokeiland is één van de dertien Nederlandse Unesco Werelderfgoederen.
04/12/24
Exclusief voor leden
Toegankelijk maken collectie kost 5 jaar
De komende vijf jaar werkt attractie en mediamuseum Beeld & Geluid, in samenwerking met een aantal partijen, aan het toegankelijker maken van zijn collectie. Het zogeheten TACIT onderzoeksproject, gefinancierd door de NWO met 3,2 miljoen euro, ontwikkelt innovatieve technologieën die informatie toegankelijker maakt voor mensen met een auditieve, visuele en cognitieve beperking.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.