Geplaatst op: 30-01-2024
Auteur: Marc Gerlings

Gebrekkige financiering Staatsbosbeheer gaat ten koste van recreatie

Gebrekkige financiering Staatsbosbeheer gaat ten koste van recreatie
ANWB vraagt om oplossing gebrekkige financiering Staatsbosbeheer.

Het gebrek aan financiering bij Staatsbosbeheer - de grootste terreinbeheerder van ons land - zet het onderhoud van recreatieve voorzieningen in de natuur onder druk. De ANWB waarschuwt ervoor dat deze ontwikkeling er op termijn toe zal leiden dat natuurgebieden worden afgesloten voor bezoekers.

 

ANWB vraagt daarom om meer geld voor het onderhoud en verbeteringen in de gebieden die onder Staatsbosbeheer vallen. Door het gebrek aan vermogen komt het toegankelijk houden van natuurgebieden voor bezoekers in het gedrang. Paden worden uit voorzorg afgesloten en andere voorzieningen worden verwijderd. In veel gebieden van Staatsbosbeheer is het inmiddels beleid om versleten of beschadigde basisvoorzieningen niet meer te vervangen. De ANWB is hierover bezorgd, omdat de mogelijkheid om vrije tijd door te brengen in de natuur hierdoor op termijn flink wordt beperkt.

 

Ruim 9 miljoen is slechts goed voor 30% kosten beheer

Voor het beheer van natuurgebieden voor wandelen, fietsen en varen krijgt Staatsbosbeheer subsidie van de provincies van ongeveer € 9,2 miljoen per jaar. Deze bijdrage dekt slechts een derde van de totale kosten van beheer en onderhoud van de recreatieve basisvoorzieningen. Daarom is volgens de ANWB tenminste een verdrievoudiging van het bedrag nodig.

 

Uit de jaarverslagen van Staatsbosbeheer blijkt dat deze overheidsorganisatie structureel verlies lijdt en dat het eigen vermogen is gedaald tot een zorgelijk laag niveau. De oorzaak hiervan is dat de bijdrage vanuit het Rijk en subsidies van provincies te laag zijn.

 

Staatsbosbeheer beheert naast 8 bezoekerscentra en 22 natuurkampeerterreinen zo’n 1.000 kilometer fietspaden, ruim 15.000 kilometer wandelpaden, 2.100 kilometer ruiterpaden, 1.500 bruggen, 300 aanlegplaatsen voor pleziervaart en 60 uitzichttorens. Daarnaast heeft het 120 hectare parkeerterreinen in beheer met ruimte voor ongeveer 100.000 auto’s. Deze basisvoorzieningen maken het mogelijk dat Staatsbosbeheer jaarlijks tussen de 150-200 miljoen bezoekers in zijn natuurgebieden kan ontvangen. De behoefte om buiten te recreëren neemt alleen maar toe. Het is belangrijk dat Staatsbosbeheer dit in de toekomst kan blijven faciliteren. 

Trefwoorden: bos, Staatsbosbeheer, ANWB, financiering, onderhoud, beheer, recreatie

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/11/24
Exclusief voor leden
Grote uitstoot door ver-vliegers: Milieu Centraal en Natuur & Milieu lanceren bewustwordingscampagne
Uit een nieuw onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van Milieu Centraal en Natuur & Milieu, blijkt dat 4 op de 10 reizigers de klimaatimpact van verre vliegreizen onderschatten. Om reizigers bewust te maken van deze impact en gedragsverandering te stimuleren, lanceren Milieu Centraal en Natuur & Milieu vandaag de online campagne ‘Op vakantie? Denk dichtbij’.
08/11/24
Druk derde kwartaal voor Nederlandse luchthavens
In het derde kwartaal van 2024 reisden 21,6 miljoen passagiers van en naar de vijf belangrijkste Nederlandse luchthavens. Dit is bijna 4% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Waar reisden al die passagiers naar toe?
07/11/24
Opmars Nederlandse tweewielermarkt zet zich voort
Het aantal fietsen, brom/snorfietsen en motoren in ons land blijft gestaag groeien. Nu al tot een park van inmiddels 26,2 miljoen tweewielers
06/11/24
Ontdek de vrijheid: dagjes uit zonder eigen auto
Nederland biedt talloze mogelijkheden om eropuit te trekken, zelfs zonder eigen vervoer.
06/11/24
Deelfietsen om toerisme te ondersteunen in Gooi en Vechtstreek
Deelfietsen kunnen in de Gooi en Vechtstreek de bereikbaarheid verbeteren en toeristen verder op weg te helpen. Het afgelopen jaar deed de provincie Noord-Holland onderzoek naar de mogelijkheden om deelfietsen in deze regio in te zetten.
06/11/24
Exclusief voor leden
ANVR naar de rechter voor reclameverbod
ANVR stapt naar de rechter om het reclameverbod op fossiele reclames in Den Haag aan te vechten. Het verbod is volgens ANVR een ‘ernstige inperking’ van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien heeft de gemeente Den Haag een onzorgvuldig besluit genomen.
04/11/24
Feestelijke onthulling van 'Das ist Parkstad'-Bus
Vanaf 31 oktober 2024 zal de tot 'Das ist Parkstad' omgetoverde stadsbus een jaar lang in en rond de keizerstad Aachen rijden.
01/11/24
Drie genomineerden voor de Fietsroute van het Jaar 2025
De jury heeft drie routes genomineerd voor de Fietsroute van het jaar 2025.