Geplaatst op: 05-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Utrechts Landschap krijgt POM-status

Erkenning voor jarenlange inzet

Utrechts Landschap krijgt POM-status
Huis Oostbroek. Foto: Utrechts Landschap
Utrechts Landschap is zeer verheugd en trots op het krijgen van de status van Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Deze status van de Rijksoverheid biedt de stichting voordelen bij de aanvraag voor instandhoudingssubsidie voor beschermde rijksmonumenten. 
 
Met de POM status krijgt de stichting voorrang bij het toekennen van instandhoudingssubsidies voor rijksmonumenten. Dit jaar bestaat Utrechts Landschap 97 jaar. Gedurende deze periode heeft Utrechts Landschap zo’n 5.800 hectare natuurgebied en divers erfgoed in eigendom verworven en voor altijd veiliggesteld met als doel instandhouding door goed beheer. Utrechts Landschap is dan ook verheugd en trots op het krijgen van de POM status. Directeur Utrechts Landschap Saskia van Dockum: "Trots omdat het een enorme opsteker en erkenning is voor onze jarenlange inzet van het behoud van al ons mooie erfgoed in de provincie Utrecht. Verheugd omdat het ook een steun in de rug is bij de belangrijke maar ook kostbare instandhouding van erfgoed.” 
 

Divers erfgoed

Met de instandhoudingssubsidie kan Utrechts Landschap beschermde rijksmonumenten zoals historische parken van buitenplaatsen, gebouwen zoals huis Oostbroek en de steenfabriek Bosscherwaarden goed onderhouden. In totaal heeft Utrechts Landschap 77 beschermde rijksmonumenten. Naast beschermde rijksmonumenten beheert Utrechts Landschap ook gemeentelijke monumenten of erfgoed zonder een beschermde status. Het Koude Oorlog erfgoed van de voormalige Vliegbasis Soesterberg is daar en voorbeeld van.
 
Utrechts Landschap zet zich uiteraard in om dit erfgoed in goede staat te houden, maar ook om kennis daarover met andere partijen te delen. Zo wordt actief bevorderd dat intercollegiale uitwisseling met andere erfgoed beherende organisaties plaatsvindt. Utrechts Landschap is op landelijk niveau actief lid van FIM (Federatie Instandhouding Monumenten), sKBL (Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen) en de NMO (Nationale Monumentenorganisatie).

Utrechts Landschap beschermt natuur en erfgoed in de provincie Utrecht. Deze organisatie beheert ruim 5.800 hectare natuur en bijzonder erfgoed, waaronder meer dan 20 buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot, militair erfgoed en Steenfabriek Bosscherwaarden.
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: natuur, status, POM, beleid, erfgoed

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.