Geplaatst op: 05-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Leefbaarheid 11 Groningse plaatsen onder druk

Leefbaarheid 11 Groningse plaatsen onder druk
Appingedam.
De provincie Groningen en de Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in elf plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben onder druk staat. Onder meer het aanbod in horeca, groen en cultuur passen niet meer bij de wensen.

Deze plaatsen zijn van groot belang voor de inwoners van Groningen voor de voorzieningen, om er te werken en te wonen. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd om de betreffende regiocentra flink te verbeteren. Doel is het versterken van welvaart en welzijn.
 
De dorpen en steden waar het om gaat zijn Appingedam, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten. Adviesbureau KAW heeft de problemen in de kernen en kansen voor een betere toekomst in beeld gebracht. Vandaag is de rapportage hierover gepubliceerd en de aftrap gegeven voor het vervolg, in aanwezigheid van onder andere minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.
 

Welvaart vergroten door centra te verbeteren

Provincie en gemeenten hebben de elf Groningse kernen in goed overleg gekozen. De kernen hebben een belangrijke  functie voor de eigen inwoners en omliggende dorpen op het gebied van bereikbaarheid, onderwijs, zorg, werk en wonen. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: "Regiocentra zijn cruciaal voor de leefbaarheid. We willen er alles aan doen om deze steden en dorpen nieuw elan en perspectief te bieden. Dit geeft een verbetering voor zowel het betreffende centrum, als het verzorgingsgebied en daarmee de hele provincie Groningen."
 
In de regiocentra zijn er opgaven op het gebied van de kwaliteit van de woningen en andere gebouwen, de openbare ruimte, entrees, centrumgebieden en bedrijventerreinen. Daarbij is er vaak te weinig groen en water en sluit de huisvesting van winkels en voorzieningen niet meer aan bij de wensen van tegenwoordig. Investeren in deze leefomgeving is cruciaal voor het versterken van de brede welvaart in Groningen. Ook zijn investeringen nodig voor sociale samenhang en samenlevingskwaliteit en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.
 

Gemeenten maken vertaalslag naar concrete plannen

Provincie en gemeenten zien een grote kans in het gezamenlijk aanpakken van de opgaven. In een `Masterplan regiocentra' hebben provincie en gemeenten afgesproken dat ze de komende tien tot vijftien jaar vol inzetten op het verbeteren van de `brede welvaart' in deze steden en dorpen.
 
Adviesbureau KAW heeft onder andere gekeken naar de aanwezigheid van onderwijs, zorg, cultuur, winkels, horeca, voldoende en goede kwaliteit woningen, een veilige en groene leefomgeving en goede bereikbaarheid. Op basis hiervan gaan de betreffende gemeenten het komende jaar aan de slag met de verdere uitwerking en de vertaalslag naar concrete plannen voor zowel fysiekruimtelijke als sociaaleconomische investeringen. Bij deze uitwerking worden ook de inwoners betrokken.
Trefwoorden: Groningen, stad, dorp, regiofunctie, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.