Geplaatst op: 05-02-2024
Auteur: Marc Gerlings

Leefbaarheid 11 Groningse plaatsen onder druk

Leefbaarheid 11 Groningse plaatsen onder druk
Appingedam.
De provincie Groningen en de Groningse gemeenten hebben samen vastgesteld dat de leefbaarheid in elf plaatsen die een regionale centrumfunctie hebben onder druk staat. Onder meer het aanbod in horeca, groen en cultuur passen niet meer bij de wensen.

Deze plaatsen zijn van groot belang voor de inwoners van Groningen voor de voorzieningen, om er te werken en te wonen. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd om de betreffende regiocentra flink te verbeteren. Doel is het versterken van welvaart en welzijn.
 
De dorpen en steden waar het om gaat zijn Appingedam, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten. Adviesbureau KAW heeft de problemen in de kernen en kansen voor een betere toekomst in beeld gebracht. Vandaag is de rapportage hierover gepubliceerd en de aftrap gegeven voor het vervolg, in aanwezigheid van onder andere minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en gedeputeerde Tjeerd van Dekken.
 

Welvaart vergroten door centra te verbeteren

Provincie en gemeenten hebben de elf Groningse kernen in goed overleg gekozen. De kernen hebben een belangrijke  functie voor de eigen inwoners en omliggende dorpen op het gebied van bereikbaarheid, onderwijs, zorg, werk en wonen. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: "Regiocentra zijn cruciaal voor de leefbaarheid. We willen er alles aan doen om deze steden en dorpen nieuw elan en perspectief te bieden. Dit geeft een verbetering voor zowel het betreffende centrum, als het verzorgingsgebied en daarmee de hele provincie Groningen."
 
In de regiocentra zijn er opgaven op het gebied van de kwaliteit van de woningen en andere gebouwen, de openbare ruimte, entrees, centrumgebieden en bedrijventerreinen. Daarbij is er vaak te weinig groen en water en sluit de huisvesting van winkels en voorzieningen niet meer aan bij de wensen van tegenwoordig. Investeren in deze leefomgeving is cruciaal voor het versterken van de brede welvaart in Groningen. Ook zijn investeringen nodig voor sociale samenhang en samenlevingskwaliteit en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit.
 

Gemeenten maken vertaalslag naar concrete plannen

Provincie en gemeenten zien een grote kans in het gezamenlijk aanpakken van de opgaven. In een `Masterplan regiocentra' hebben provincie en gemeenten afgesproken dat ze de komende tien tot vijftien jaar vol inzetten op het verbeteren van de `brede welvaart' in deze steden en dorpen.
 
Adviesbureau KAW heeft onder andere gekeken naar de aanwezigheid van onderwijs, zorg, cultuur, winkels, horeca, voldoende en goede kwaliteit woningen, een veilige en groene leefomgeving en goede bereikbaarheid. Op basis hiervan gaan de betreffende gemeenten het komende jaar aan de slag met de verdere uitwerking en de vertaalslag naar concrete plannen voor zowel fysiekruimtelijke als sociaaleconomische investeringen. Bij deze uitwerking worden ook de inwoners betrokken.
Trefwoorden: Groningen, stad, dorp, regiofunctie, beleid

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

17/10/24
Exclusief voor leden
Hoe genereer je meer boekingen?
Airbnb lanceert maar liefst 50 nieuwe functionaliteiten op haar platform. Wat kunnen we van deze reisreus leren voor onze eigen boekingswebsite?
17/10/24
Eindelijk inrichting recreatiegebied Uitwaayer
Dit jaar zijn twee grote bosuitbreidingsprojecten op de Zuid-Hollandse eilanden gesubsidieerd door de provincie. De Uitwaayer krijgt paden voor wandelaars, fietsers en ruiters.
16/10/24
Exclusief voor leden
Organisatie anders inrichten voor oplossen personeelstekort
De inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunstmatige intelligentie (AI), robotisering en digitalisering kunnen een uitweg bieden. Volgens het HR-Trendonderzoek van adviesbureau Berenschot worden deze mogelijkheden onvoldoende benut.
15/10/24
Exclusief voor leden
Forse verbeterslag fietsnetwerk in Utrecht
De provincie Utrecht vernieuwt in samenwerking met het Routebureau Utrecht komende maanden het fietsknooppuntennetwerk. Het nieuwe fietsroutenetwerk bestaat straks uit ruim 1.850 km bewegwijzerde fietsroutes, 350 km langer dan het huidige netwerk.
14/10/24
Exclusief voor leden
Doe expo voor kinderen over toekomst van de zee
Een nieuwe en fascinerende onderwaterwereld voor kinderen opent 26 oktober haar deuren in het Maritiem Museum Rotterdam. De kinder-doe-expo ‘Plons! De toekomst van de zee’ is de langverwachte opvolger van 'Professor Plons'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
11/10/24
Welke Nationale Parken hebben de meeste fiets- en wandelroutes?
Interessant onderzoekje van vakantiehuizenverhuurder Holidu: Nationale Parken in Nederland en Belgie met de meeste fiets- en wandelroutes. Op nummer 1 staat Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Nationaal Park Scheldevalei en Nationaal Park Veluwezoom maken de top 3 compleet.
10/10/24
Provincie draagt € 2,2 miljoen bij aan fietstunnel onder spoor Heilooërbos
Door de bijdrage van de provincie in de investering voor de aanleg van een fiets- en voetgangertunnel blijft het Heilooërbos ook goed toegankelijk voor wandelaars.

||| Agenda |||

12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...